E-Life
1823 ogledov

Lepa in dostopna slika za preživljanje dni doma

1/4
V prihodnjih tednih se verjetno ne bomo tako pogosto ganili iz stanovanja kot sicer. Marsikdo bo zatočišče našel pred televizorjem in če si bo morda omislil novega in razmišlja o nečem v spodnjem delu srednjega cenovnega razreda, je tu test modela Philips PUS7354.

Naš konkretni testni primerek je imel diagonalo 50 palcev, torej je celotna oznaka 50PUS7354. Obstajajo seveda tudi druge velikosti, največ kupcev bo verjetno pogledovalo proti 55-palčni. V trgovinah je mogoče najti tudi model PUS7304, ki je bolj ali manj enak, z izjemo malenkostnih razlik v obrobi zaslonu, podstavku in morda še kakšni podrobnosti.

Gre sicer za televizor nekje na sredi ponudbe, ki pa je opremljen s pretežno vsem, kar premorejo tudi dražji. To velja za platformo, ki poganja operacijski sistem Android, podporo za standarde slike HDR, med drugim Dolby Vision, enako velja za zvočne formate, med njimi Dolby Atmos, dobra je tudi založenost s priključki. Zaslon ima sicer osveževanje s 50 Hz, vendar je v marsikaterem vidiku izboljšan v primerjavi s prejšnjo generacijo. Predvsem glede prikaza barv in kontrastov, pa tudi obdelava signala je menda na višjem nivoju.

Za TV soliden, za Netflix nadpovprečen

Med samim gledanjem se to večinoma res odrazi v lepši sliki, je pa precej odvisno od signala in vsebine. Pri običajni televiziji je slika solidna, še posebej za manj zahtevne gledalce, medtem ko bodo ostali opazili, da so barve še vedno lahko malenkost anemične in dinamični razpon povprečen, kar pomeni nekoliko več črnine ali svetlih tonov, kot bi si želeli. Priporočamo tudi izklop dinamičnega kontrasta in večine drugih »izboljšav« slike v nastavitvah, saj prej prinesejo kakšne neželene »smeti« v sliko kot kakšno resno korist. Medtem ko se pomanjkanja 100-herčnega osveževanja skoraj ne opazi, saj je slika lepo gladka tudi takrat, ko se kamera hitro premakne, le kakšna senca, ki se vleče za objektom ali igralcem, lahko kdaj zmoti.

 | Avtor:

Povsem drugo plat pa televizor prikaže že ob dobrem viru (4K) denimo z Youtuba, še posebej pa s sliko HDR. Takrat barve kar oživijo in kontrastno razmerje je veliko večje. Netflixove serije v načinu Dolby Vision so še posebej privlačne, saj imajo zelo naraven prikaz, še posebej se to pozna pri obrazih, saj je običajno koža precej bolj rdečkasta ali rumenkasta.

Žal sliki ne sledijo zvočniki, ki so zgolj za prvo silo, in skoraj nujno si je treba zraven omisliti zvočno letev. Morda tako, ki podpira format Dolby Atmos (če bo TV na steni, kajti sicer letev nekoliko zakrije čisto spodnji del zaslona).

Sistem Android za televizorje je postal zrela platforma, za katero so na voljo praktično vse aplikacije, povezave s pretočnim videom, najsi bodo to brezplačne, naročniške ali operaterske storitve. TP Vision, ki razvija in proizvajala televizorje Philips, tudi obljublja nadgradnjo na vsaj še dve naslednji večji različici operacijskega sistema, in doslej je to obljubo držal, kajti tudi štiri leta stari modeli še dobivajo posodobitve. Lahko pa za poganjanje te platforme vgradil nekoliko zmogljivejši procesor in več pomnilnika, a dokler uporabnik ne skače preveč mrzlično iz ene aplikacije v drugo, je vse v redu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.