E-Life
1535 ogledov

Liao Jia: Huawei nikoli ni obupal, le čas je rabil, da se je prilagodil

Liao Jia
1/7
Huawei
Liao Jia je direktor Huaweijeve enote za mobilne naprave v jadranski regiji, tudi v Sloveniji torej skrbi za prodajo Huaweijevih mobilnih telefonov. Z njim smo se pogovarjali o posledicah, ki so jih prinesle sankcije, ki so jih zoper njih uvedle Združene države Amerike, razmerah na svetovnem trgu zaradi pomanjkanja čipov, telefonu nova 9, ki so ga pred kratkim predstavili evropski javnosti in načrtih, ki jih ima Huawei v bližnji prihodnosti.

Koliko bi ocenili poslovanje Huaweija v preteklem letu in pol? Prodaja vaših telefonov se je praktično ustavila ...
Dejstvo je, da je bil Huawei v preteklih letih v Evropi kar nekaj časa na prvem mestu po prodaji pametnih telefonov. V Sloveniji smo bili recimo konec lanskega kljub velikim oviram na svetovnem trgu še vedno številka 2, letos smo na tretjem mestu, prodaja pa je stabilna.

Temelji torej še vedno stojijo, s telefonom nova 9, ki smo ga predstavili, se vračamo na trg pametnih telefonov, naslednje leto sledijo novi, od tistih v nižjem razredu, do telefonov premijskega razreda. Izzivi seveda ostajajo, a smo odločeni, da se bomo borili.

Ali vidite možnost, da bi nekoč v prihodnosti spet sodelovali z Googlom? Mislite, da bi ZDA lahko umaknile sankcije, ki so jih uvedle proti Huaweiju?
To je zelo pereče vprašanje zadnjega leta in pol. Huawei je vedno pripravljen na sodelovanje s komerkoli, tudi z Googlom. A ne glede na to, kaj bo prihodnost prinesla, bomo vedno poskušali našim uporabnikom zagotavljati najboljše možne storitve. Zato smo razvili svoj operacijski sistem, na njegovi osnovi pa z razvijalci aplikacij ponujamo uporabnikom naše storitve.

Načrtujete torej boj proti konkurenci s svojim ekosistemom na telefonih?
Ja, tako je. Kot pa sem že dejal, smo vedno odrti za morebitno sodelovanje z vsemi igralci na trgu.

Liao Jia | Avtor: Huawei Huawei
Omenili ste, da boste naslednje leto predstavili nove telefone. Katerega boste, denimo, predstavili v premijskem razredu?
Huawei nikoli ni vrgel puške v koruzo, ko gre za proizvodnjo pametnih telefonov, rabili smo le čas, da smo se prilagodili novim razmeram na trgu. Seveda bomo predstavili nove telefone, ne morem pa povedati, za kateri model gre. Bodite potrpežljivi.

Kako pomanjkanje čipov in procesorjev vpliva na poslovanje Huaweija?
To je težava, s katero se soočajo vsa podjetja v naši industriji. Mi se trudimo po najboljših močeh, da negativne učinke izničimo. Zato za naslednje leto ni skrbi za nemoteno dobavo naših telefonov, prenosnikov in ur.

Za nekatere izdelke, recimo pametne ure, pomanjkanja praktično ni. Letos je precejšnje pomanjkanje čipov za prenosnike, a mislim, da bo naslednje leto stanje veliko bolje.

Honor je le nekaj dni za Huaweijem predstavil svoj nov telefon, ki je zelo podoben vašemu, morda celo za odtenek boljši, za praktično enako ceno. Na njem je nameščen Android, na katerega so uporabniki navajeni. Kako nameravate tekmovati z njimi?
Kot veste Honor ni več del Huaweija, zato o njihovi poslovni strategiji ne morem govoriti. Mi se lahko le osredotočimo na to, da za prodajo naših naprav naredimo največ kar lahko. Tudi s sodelovanjem z našimi partnerji.

Katera je ciljna publika za vaš nov telefon nova 9?
Gre za telefon višjega srednjega razreda. Ima odličen fotoaparat, ki je sicer nameščen na napravah višjega cenovnega razreda. Želeli smo, da ima čim več ljudi dobro izkušnjo z uporabo naprave. Veliko novosti smo uvedli. Pri snemanju videa denimo ni treba prekinjati snemanja za menjavo sprednje in zadnje kamere. Velika novost je hitro polnjenje, telefon se napolni v 38 minutah. Da odgovorim na vaše vprašanje: Ni določene ciljne publike, želimo si, da bi ga vsi radi preizkušali.

Liao Jia | Avtor: Huawei Huawei

Zakaj nova 9 ne omogoča 5G telefonije?
To je ena najbolj očitnih posledic pomanjkanja čipov na svetovnem trgu. A vse kaže, da se razmere stabilizirajo, tako da bo v prihodnje v novih napravah gotovo tudi možnost 5G telefonije.

Huawei je v preteklih nekaj letih razširil nabor proizvodov, ki jih prodaja. Lahko poveste, kateri proizvodi so v tem trenutku v naši regiji med bolj priljubljenimi?
Ko gre za telefone, težko rečem, ker smo se v zadnjem letu ali dveh soočali z velikimi težavami na trgu. A z optimizmom gledamo v prihodnost. Telefon nova 9 bi lahko bil eden od naslednjih najbolj priljubljenih Huaweijevih naprav.

Pri prodaji pametnih ur pa smo v Sloveniji in na Hrvaškem na prvem mestu po prodaji. Mislim, da bo k dodatnim dobrim rezultatom pripomogla tudi nova ura GT3.

Kako velik je po vaših ocenah v Sloveniji, Srbiji ni na Hrvaškem potencialni trg za prepogljive telefone?
Gre za izrazito premium del trga. Cena teh naprav je telo visoka. V tem trenutku ocenjujemo, da je potencialnih kupcev za te naprave malo. Morda se bo v prihodnosti, ko bo cena padala, ta številka višala.

Sodelujete tudi s podjetjem Outfit7. Kaj si obetate od sodelovanja z njimi?
So zelo dobri partnerji. Prek našega sistema lahko uporabnikom ponudimo njihove aplikacije, ki so predvsem pri mlajših zelo priljubljene. Imamo posebno ekipo sodelavcev, ki delajo in pomagajo razvijati te aplikacije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.