E-Life
13849 ogledov

Tako pri Huaweiu odgovarjajo na vprašanje, kako bo telefon videti čez deset let

Liao Jia
1/4
Huawei
Z Liaom Jiajem, regionalnim direktorjem družbe Huawei za Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Črno goro in Srbijo, smo se med drugim pogovarjali o trgu pametnih ur, prihodnosti prepogljivih telefonov in prilagajanju na nove razmere, v katerih se je kitajska multinacionalka znašla po tem, ko so Združene države Amerike uvedle sankcije zoper Kitajsko.

Pred tremi leti je bi Huawei v Sloveniji številka ena, ko je šlo za prodajo mobilnih telefonov. Kašne so razmere danes?
Drži, pred tremi leti smo bili naenkrat soočeni z velikim izzivom. Kako smo se z njim soočili? Razširili smo posel. Na trg smo lansirali novo linijo prenosnih računalnikov, ure, slušalke in nekatere druge naprave.

Skoraj natanko tri leta so torej minila, odkar je Trumpova vlada uvedla sankcije zoper Kitajsko. S prihodom novega predsednika je marsikdo pričakoval, da se bodo te napetosti umirile, a se niso. Kako v Huaweiu gledate na te zaostrene razmere, ki vplivajo tudi na vaše poslovanje?
Mi na politiko pač ne moremo vplivati. Vse kar lahko naredimo je, da še več investiramo v svoj posel in poskušamo razvijati nove produkte ter na ta način potrošnikom zagotoviti najboljšo uporabniško izkušnjo. To je naš cilj. Ne moremo dovoliti, da zunanje okoliščine vplivajo na nas.

Govorite o diverzifikaciji posla. Lahko rečemo, da na evropskem trgu prodaja telefonov za Huawei ni več prioriteta?
Nikakor. Še vedno je prioriteta prodaja telefonov. Hkrati pa razvijamo tudi sorodne izdelke. V zadnjih dveh letih se je vsa industrija, ne le Huawei, soočala tudi s težavami glede dobave čipov za telefone. Tudi to je eden od razlogov, da smo nabor izdelkov razširili. V prihodnje bodo naši ključni proizvodi telefoni, prenosni računalniki in pametne ure.  

Pa ste s prodajo novih telefonov na evropskem trgu zadovoljni? Ste izpolnili cilj?
Po dveh letih zapletov smo lani evropskim uporabnikom ponudili telefone iz linije Nova, v začetku letošnjega leta smo na trg dali P50 Pro, prejšnji mesec smo predstavili Nova 9 SE. Z zadovoljstvom lahko povem, da so rezultati prodaje povsem izpolnili naša pričakovanja, zato bomo v drugi polovici leta predstavili nove naprave. Zelo samozavestno lahko trdim, da ljudje še vedno zaupajo Huaweiu in našim izdelkom, vedo, da bodo z našimi napravami dobili vrhunsko kakovost.

Liao Jia | Avtor: Huawei Huawei

Kako pa ste zadovoljni s prodajo na slovenskem trgu? Koliko telefonov ste, recimo, prodali v prvem četrtletju?
Rezultati so nad pričakovanji. 70 odstotkov prodaje recimo predstavlja model P50 Pro, ki velja za premijski razred. Ti rezultati so za nas zelo spodbudni. Hkrati pa smo zelo zadovoljni, da nam partnerji, ki telefone prodajajo, in na drugi strani kupci, še vedno zaupajo.

Zadnja leta je ob blagovni znamki Huawei ena od prvih misli povprečnega kupca telefonov odsotnost Googlovih storitev. Kako se s tem soočate?
Leta 2020 smo predstavili AppGallery in začeli zelo pospešeno graditi lasten operacijski sistem. V teh dveh letih nam je uspelo doseči izjemno sodelovanje lokalnih razvijalcev aplikacij in vsebin. V AppGallery lahko najdete praktično vse pomembnejše aplikacije. Počaščeni smo, da so se razvijalci aplikacij v tako množičnem številu odzvali. Tudi v prihodnje bi radi s sodelovanjem nadaljevali.

Toda uporabniki telefonov z Androidom so poleg teh aplikacij vajeni tudi nekaterih drugih storitev, recimo YouTuba, Driva, Gmaila. Teh aplikacij pa na Huaweievih telefonih ni ...
... veliko aplikacij in rešitev obstaja, s katerimi lahko obidete te težave.

So prepogljivi telefoni modna muha, ali menite, da se bodo v prihodnosti obdržali?
Ko se predstavi določen izdelek, je ta v tistem trenutku pač modern. To velja tudi za naš telefon P50 Pocket. Obenem želimo, da se te naprave na trgu obdržijo. Ko gre za mobilne naprave, Huawei slovi kot inovator, na vsakem koraku želimo kupcem omogočiti odlično uporabniško izkušnjo. Zato bomo nadaljevali tudi razvoj prepogljivih telefonov, okrepili bomo tudi sodelovanje s partnerji, ki delujejo na tem področju.

Rekli ste, da je razvoj pametnih ur eno od področij, kamor želite tudi v prihodnosti usmeriti denar in energijo. Kako zadovoljni ste s prodajo ur v Sloveniji?
S prodajo smo zelo zadovoljni. V zadnjem letu smo predstavili kar lepo število modelov, za vsakega nekaj. Želimo si, da ljudje na uro ne bi več gledali le kot na napravo, ki prikazuje čas, pač pa da lahko z njo nadzorujejo svoje zdravje in spremljajo svoj napredek pri športnih aktivnostih. V prihodnosti bo pametna ura postala le še en zaslon, ki ga boste lahko povezali z drugimi pametnimi napravami.

Lani je skupina Huawei investirala 22 milijard ameriških dolarjev v raziskave in razvoj. To je skoraj četrtina letnih prihodkov in skoraj trikrat toliko, kot v razvoj vlagajo vaši konkurenti. Lahko poveste kaj več o tem, kam ta sredstva vlagate oziroma kakšni so učinki takih investicij ...
Dejstvo je, da je Huawei veliko več kot le družba, ki izdeluje telefone in podobne naprave. V prvi vrsti je Huawei podjetje, ki trži omrežne storitve in naprave. Sredstva za razvoj vlagamo tako v strojno kot tudi programsko opreme. Veliko pozornosti recimo posvečamo tehnologiji 5G. Zaradi velikosti naše družbe vam težko odgovorim zelo konkretno, lahko pa zagotovim, da bomo z naložbami v raziskave in razvoj nadaljevali v enakem tempu.

Liao Jia | Avtor: Huawei Huawei
Kako dolgo, recimo, traja razvoj nekega telefona od ideje do predstavitve kupcem?
To je zelo dolg proces. Ideja mora biti prilagojena trenutni tehnologiji, veliko sodelovanja je s proizvodno strojne opreme, pa tudi programske. Težko vam bolj natančno odgovorim.

Bom malce drugače vprašal. Fotoaparat na telefonu P50 Pro sodi med najboljše na mobilnih telefonih. Kdaj ste ga začeli razvijati?
Tudi na to vprašanje je težko odgovoriti. Tehnologija, na kateri kamera temelji, namreč obstaja že dolgo, nekatere komponente so bile razvite že preden smo začeli načrtovati P50 Pro ...

Kateri telefon bo naslednji, ki ga boste predstavili in kdaj bo to?
Več telefonov bomo predstavili. Še vedno bomo osredotočeni na premijski razred, predstavitve pa lahko pričakujete v drugi polovici leta.

Ste lahko bolj natančni?
Povem lahko, da bomo nadaljevali z linijo Nova. Več pa ne morem razkriti.

V preteklih mesecih smo lahko videli, kako se je Šanghaj zaradi covida-19 znašel v popolnem 'lockdownu', podobne dogodke smo nato lahko videli v Pekingu. Kako je vse to vplivalo na poslovanje Huaweia?
To je vplivalo čisto na vsa podjetja, Huawei žal ni bil izvzet. Na srečo imamo zelo zanesljive dobavitelje in smo težave zelo hitro rešili. Lahko rečem, da na naše poslovanje niso kritično vplivale.

Še malce hipotetično vprašanje ... V kakšno smer lahko pričakujemo, da se bodo razvijali telefoni in ostale podobne naprave? Kakšna bo ta tehnologija čez recimo deset let?
Potenciala je zelo veliko. Zelo verjetno bo razvoj šel v smer, da bodo naprave tanjše, z večjimi zasloni, lahko se bodo uporabljale kot manjši računalnik, uporabniška izkušnja bo boljša. Težko pa rečem, kako in kdaj se bo vse uresničilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.