E-Life
765 ogledov

Manjše je boljše: Test slušalk Sony WF-1000XM5

Slušalke Sony WF-1000XM5
1/5
Kakovost zvoka je precej subjektivna kategorija. Kar je všeč meni, ni nujno, da bo všeč vam in obratno, seveda. A dejstvo je, da Sony v tej kategoriji običajno ne razočara.

Tudi tokrat je tako, zvok preko slušalk WF-1000XM5 je res dober. V primerjavi s prejšnjo različico XM4 napredek sicer ni velikanski, je pa opazen. Basi, ki so od nekdaj eden večjih Sonyjev adutov, so močni in globoki, zdi se, kot bi bili pri XM5 še bolj uravnoteženi s srednjimi toni, ki so bogati in visokimi, ki so zelo jasni. Ne glede na žanr glasbe so se odrezale odlično. Izjemno čisti so tudi vokali.

Za čisti užitek se poslušanje glasbe izkaže ob uporabi Sonyeve inovacije 360 Reality Audio, ki sicer ni tako zelo nova, je pa dejstvo, da ima poslušalec občutek, kot da se nahaja sredi koncertne dvorane. Žal le redki ponudniki pretočne glasbe omogočajo predvajanje, ki je s tem načinom kompatibilno.

Slušalke so bile v primerjavi s starejšo različico kar precej preoblikovane. Gonilniki so 40 odstotkov večji. Oblikovani so tako, da zmanjšujejo popačenost zvokov, obenem pa izboljšajo glasovno jasnost. V primerjavi z modelom WF-1000XM4, ki, roko na srce, res ni bil posrečen, se zadnji model zelo lepo prilagaja ušesu, obenem pa so v njem zelo stabilne. So tudi za okoli petino manjše od prejšnje različice.

Slušalke Sony WF-1000XM5 | Avtor:

Sam imam načeloma veliko raje naglavne slušalke, a treba je priznati, da so WF-1000XM5 izjemno lahke in se tako zelo prilagajajo ušesu, da človek na trenutke pozabi, da jih ima v ušesih. 

V japonski multinacionalki trdijo, da so slušalke WF-1000XM5 med boljšimi na tržišču, ko gre za aktivno odpravljanje hrupa (ANC). Res se dobro odrežejo, vsekakor za stopničko bolje kot prejšnji model. K dobremu tesnjenju pripomore tudi izboljšan del slušalke, ki ga namestimo v uho. Čepki so izdelani iz posebnega materiala, ki je podoben spominski peni, le da je izolativnost šumov veliko večja. V škatlici boste dobili štiri pare čepkov različnih velikosti.

Slušalke Sony WF-1000XM5 | Avtor:
Vsaka od slušalk v paru je opremljena s tremi mikrofoni, vključno z mikrofonoma z dvojnim povratnim odzivom, ki izboljšujeta zmogljivost odpravljanja nizkofrekvenčnih šumov. Pri Sonyju se pohvalijo, da gre za njihov največji korak naprej na področju odpravljanja šumov, ki prinaša še natančnejši zajem zvoka iz okolice: “Integrirani procesor V2, ki ga je Sony prav tako razvil na novo, poskrbi za izkoriščenost potenciala visokoločljivostnega procesorja za odpravljanje šumov QN2e.”

Upravljanje z njimi je zelo enostavno. Vsaka od slušalk ima na dotik občutljivo površino, prek katere z njima upravljate. Včasih so celo preveč občutljive na dotik, nekajkrat se nam je zgodilo, da smo jih želeli le malce popraviti v ušesu, pa smo ob tem sprožili še enega od ukazov. Z njimi lahko upravljate tudi prek Sonyjeve aplikacije za slušalke.

Leva slušalka:

  • En dotik: Premikanje med načinom odpravljanja hrupa in ambientalnim zvokom.
  • Dva dotika: V aplikaciji lahko uporabnik sam določi, katera funkcija se bo izvedla.
  • Trije dotiki: V aplikaciji lahko uporabnik sam določi, katera funkcija se bo izvedla.
  • Štirje dotiki in več: Zniža jakost zvoka.
  • Neprekinjen dotik: Aktivira se 'Quick Attention' funkcija (dokler držite prst na slušalki, bo zvok znižan, način odpravljanja hrupa pa izklopljen)

Desna slušalka:

  • En dotik: Predvaja skladbo oziroma vklopi premor.
  • Dva dotika: Preskoči skladbo naprej.
  • Trije dotiki: Preskoči skladbo nazaj.
  • Štirje dotiki in več: Zviša jakost zvoka.
  • Neprekinjen dotik: Aktivira oziroma prekine glasovnega asistenta.

Slušalke Sony WF-1000XM5 | Avtor:

Z enim polnjenjem baterije jih lahko z vklopljeno funkcijo odpravljanja šumov uporabljamo osem ur, podobno kot prejšnji model, v škatlici za polnjenje pa je na voljo še 16 ur 'soka'. Če imamo funkcijo odpravljanja šumov, baterija zdrži 12 ur dlje. Impresivna lastnost je, da že triminutno polnjenje zadostuje kar za 60-minutno delovanje.

Tudi vodo odpornost po standardu IPX4 je enaka prejšnjemu modelu. Pljuski vode in znojenje vas ne bodo ustavili med uživanjem v glasbi, obljubljajo pri Sonyju, še več – privoščite si lahko tudi sprehod v dežju ob spremljavi vaših najljubših skladb.

Priporočena maloprodajna cena znaša 319,99 evra.

Slušalke Sony WF-1000XM5 | Avtor:

Komentarjev 3
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:23 18.december 2023.

    Že telefon kuri možgane,zdaj pa še to

  • jakec1575 08:41 18.december 2023.

    Čakam, da si jih bodo debili vgradili v glavo. Na dotik. Slusalke na kable sicer tudi sevajo, ampak bistveno manj kot tele. Za drwinove "zmagovalce" na cesti.

  • hubertfast 08:00 18.december 2023.

    Čestitam, naj vam signal med obema slušalkama lepo putuje skozi glavo. Izvolite.