E-Life
7722 ogledov

Natančno bo izmerila vaš krvni tlak

1/4
Bolj kot športne in pametne ure so na področju nosljivih naprav zanimivi merilniki telesnih znakov, z dovolj visoko natančnostjo in zanesljivostjo delovanja, da so primerni tudi v zdravstvene namene. Če pa so še oblikovani kot ure in enako udobni za nošenje, toliko bolje!

Visok krvni tlak je nevaren, zato je pri nekaterih osebah redno spremljanje najmanj priporočljivo, če ne zahtevano. Na voljo imajo sicer dovolj natančnih merilnikov krvnega tlaka, tudi pametnih z možnostjo povezave z aplikacijo na pametnem telefonu in samodejnim hranjenjem meritev, vendar so vsi po vrsti manj udobni za rabo, predvsem pa jih nimate ves čas na telesu. Morate jih nadeti na nadlaket in izvesti meritev. Čim večkrat na dan, če je le mogoče.

Podjetje Omron je naredilo korak stan od takšnega merjenja. Podjetje, ki sicer izdeluje tudi običajne merilnike, je namreč izdelalo prvo klinično potrjeno uro HeartGuide, ena oblike in velikosti kot običajne športne ure, z njimi pa si delu tudi udobje nošenja, vendar zna poleg merjenja srčnega utripa, štetja korakov in porabljenih kalorij ter spremljanja kakovosti spanja, tudi meriti krvni tlak. To naredi na enak način, kot običajni merilnik, le da na zapestju. V paščku ure je poseben mehanizem, ki ga med merjenjem napihne, da stisne zapestje, tako kot navadni merilniki stisnejo nadlaket. Meritev naj bi bila zato enako natančna, ker pa imate uro ves čas na roku, lahko krni tlak merite kadarkoli in kjerkoli želite.

 | Avtor:

Udobje in zanesljivost pa nista poceni, saj HeartGuide v Združenih državah, kjer ga je za enkrat edino možno kupiti, stane 500 dolarjev. Ker pa gre za zanimivo in uporabno napravo, pod pogojem, da izpolnjujejo vse obljubljeno, ga bodo prej ali slej začeli prodajati tudi drugje.

Za še več tehnoloških vsebin obišči portal Tehnozvezdje!

 

Komentarjev 3
  • elud 10:51 21.junij 2020.

    Kot vsaka pametna zapestnica-ura, ki ima vse to in nobena ni točna kar se krvnega tlaka tiče. Za meritev tlaka je potrebno še kaj drugega kot senzor in ne verjamem točnosti le tega.