E-Life
4158 ogledov

Netflix kmalu z velikimi spremembami

Netflix Profimedia
Že kmalu sledijo dražji deljeni računi in oglasi.

V skladu z novimi predlaganimi pravili bodo uporabniki Netflixa, ki delijo geslo z nekom zunaj svojega gospodinjstva, morda že kmalu morali dodatno plačati. Kmalu pa bi lahko gledanje vsebin prekinjali tudi oglasi. Ameriški ponudnik pretočnih vsebin se namreč v luči slabšanja poslovnih rezultatov odloča, da bi v svoje storitve uvedel oglase.

Izvršni direktor Netflixa Reed Hastings je sicer že aprila dejal, da je podjetje odprto za dodajanje reklam v storitev, kar je presenetilo deležnike v medijski in oglaševalski industrijo, saj je Hastings to leta odločno zavračal. "Tisti, ki so spremljajo Netflix, vedo, da sem bil proti kompleksnosti oglaševanja in velik oboževalec preprostosti naročnine. Toda kolikor sem oboževalec tega, sem še večji oboževalec izbire potrošnikov. In omogočiti potrošnikom, ki imajo radi nižjo ceno in so strpni do oglaševanja, da dobijo, kar želijo, je zelo smiselno," je dejal Hastings in napovedal, da bodo v letu ali dveh uvedli oglaševanje.

Podjetje pa je sedaj zaposlenim sporočilo, da bi lahko že do konca tega leta uvedlo svojo cenovno ugodnejšo verzijo, podprto z oglasi, kar je nekoliko prej od napovedanega, poroča New York Times.

Netflix se na te informacije še ni odzval.

Kmalu tudi dražji deljeni uporabniški račun

Število gospodinjstev, ki uporabljajo storitev pretakanja, se je v prvih treh mesecih leta zmanjšalo za 200.000 uporabnikov glede na prejšnje leto in pomeni tudi prvi padec naročnikov po desetletju. Podjetje se sooča z močno konkurenco tekmecev, na poslovni rezultat pa so vplivali tudi dvig cene storitev v nekaterih državah, inflacija in izpad iz ruskega trga. Netflix je delničarje opozoril, da bosta v treh mesecih do julija verjetno s platforme odšla še dva milijona naročnikov.

Ponudnik pretočnih vsebin ocenjuje, da več kot 100 milijonov gospodinjstev gleda storitev brezplačno z uporabo skupnih računov, kar znaša skoraj tretjino vseh uporabnikov. Hastings je to prakso prej opisoval kot "nekaj, s čimer se moramo naučiti živeti" in dodal, da je veliko teh deljenj legitimnih, saj gre za družinske člane. Takrat so ocenjevali, da je deljenje računov verjetno spodbudilo njegovo rast, saj je več ljudi uporabljalo Netflix, sedaj pa so si očitno premislili.

V Netflixu so zato predlagali dodatno plačevanje za skupne račune.

Naročnina bi se lahko za vse, ki Netflix delijo z družino in prijatelji, povišala za pol, če bo družba uresničila napovedi in za vsako dodatno uporabo računa zaračunala približno tri dolarje, kar je že praksa v Južni Ameriki.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.