E-Life
1169 ogledov

Ostanite doma in se družite preko video povezave!

Zoom
Preverili smo, katere storitve za računalnik in telefon so najbolj primerne za ohranjanje stikov v prihodnjih tednih.

Širjenje koronavirusa bomo upočasnili, če bomo omejili družbene stike na minimum. Enako velja tudi za obiske trgovin. Nikar jih ne obiskujte le zato, ker se nimate »kam dati«. Raje pojdite v naravo, nekam, kjer ni ali pa je malo ljudi. V prihodnje vam tudi ne priporočamo obiskov prijateljev, znancev in sorodnikov. Nikoli ne veste, kdo je okužen in kje se je okužil. Dovolj je, da eden skoči po kruh in ima smolo. Namesto fizičnih obiskov se družite preko spleta, ker pa je očesni stik pristnejši od zgolj govornega, vam predlagamo, da si na telefone in prenosne računalnike namestite enega izmed brezplačnih video konferenčnih sistemov.

Mlajši ga bodo morda potrebovali tudi za šolanje na daljavo, ki se nam prav tako obeta. Pri obojem pa sta pomembni obe hitrosti internetnega priključka, zato pozivamo operaterje, naj poleg odklepanja TV programov odstranijo tudi omejitve v hitrosti prenosa podatkov povsod tam, kjer so te komercialne, ne tehnične narave. Predvsem naročnikom na počasne internetne pakete, če le omrežje to omogoča!

Najbolje na prenosniku

Videokonferenčni sistem sodi na osebni računalnik, ker za razliko od pametnega telefona, lahko sočasno na njem počnemo še kaj drugega. Poslušamo in hkrati delamo, primerni pa so tudi za prijateljska srečanja, saj se pred monitorjem ali zaslonom prenosnika lažje zbere cela družina. Pogoj je, da ima prenosnik vgrajeno spletno kamero (verjetnost, da je nima, je minimalna), oziroma mora biti ta samostojna, ko uporabimo namizni računalnik.

Med videokonferenčnimi sistemi je verjetno, čeprav so takšne ocene lahko subjektivne, v vrhu Zoom Meeting. Na voljo je za vse pomembne namizne in mobilne sisteme ter nudi dovolj tudi v brezplačni različici. Konferenca s tremi ali več udeleženci lahko traja največ 40 minut, sicer pa jih lahko sočasno sodeluje največ 100. Brezplačna različica ne nudi snemanja, te možnosti za prijateljska srečanja niti ne potrebujemo, omogoča pa običajne funkcije sodelovanja na skupnih dokumentih in deljenja aplikacij. Pomembno pa je, da je vsa komunikacija zaščitena z 256-bitnim šifriranjem TLS. Prijavite se na spletni strani, vnesete naslov elektronske pošte in sledite navodilo, ki vas popeljejo preko registracije in kasnejše uporabe sistema, ki ga odlikuje tudi preprostost rabe.

Za video klice na pametnem telefoni pa imamo še cel kup drugih možnosti. Applove naprave imajo namreč aplikacijo FaceTime, nekateri pametni telefoni s sistemom Android pa Google Hangouts. Če tega nimajo, ga lahko namestite s tržnice. Verjetno pa sta med mobilnimi uporabniki bolj priljubljeni aplikacij Viber in Whatsapp, ki prav tako omogočata video klice. Čeprav ne gre za funkcionalnosti video konferenc, pa bodo tudi te storitve uporabne za primere, ko bi sogovornika med pogovorom radi gledali v oči, vendar se raje ne bi z njim srečali iz oči v oči!

O še štirih brezplačnih sistemih za video konference pa si lahko več preberete na portalu Tehnozvezdje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.