E-Life
411 ogledov

Poletje igričarjem prinaša vznemirljive novosti

1/5
Razer Razer Blade 15
Prihajajoči prenosni računalniki za igričarje in ustvarjalce vsebin obetajo konkretno boljše zmogljivosti od prejšnje generacije, saj je AMD z novimi procesorji Ryzen spodbudil tudi Intel in Nvidijo, da sta pohitrila svojo ponudbo.

Procesorji Ryzen serije 4000 so prinesli velik zmogljivostni preskok in na testih prekosili Intelove čipe Core devete generacije, hkrati pa porabijo celo manj energije in ne zahtevajo prehudega hlajenja. To omogoča dokaj tanke prenosnike z dovolj moči za montiranje videa 4K, modeliranje 3D ali poganjanje iger pri več kot sto sličicah na sekundo v polni kakovosti. Prve prenosnike s temi čipi sta splovila Asus in Lenovo, saj v prihodnjih mesecih verjetno tudi v Slovenijo prihajajo modeli Asus Tuf A15 (FA506), ROG Zephyrus G14 in Lenovo Yoga Slim 7. Asusova predstavnika sta igričarska, pri čemer je Zephyrus G14 eden najmanjših in najlažjih primerkov te vrste, Yoga pa ohranja tradiconalno tanko in lahko obliko ter vrtljiv zaslon.

 | Avtor: Asus ROG Zephyrus G14 Asus

Še veliko več novosti pa prihaja z Intelovimi procesorji, večinoma v spregi z grafičnimi karticami Nvidia. Intel je za primerke desete generacije Core z oznako H – ta pove, da gre za procesorje, namenjene zmogljivim prenosnikom – povečal frekvence, ki jih dosegajo med obremenitvami. Te gredo lahko zdaj čez 5 GHz, hkrati pa je vgradil več jeder. Začne se sicer s štirimi, toda potem zraste na šest in pri najmočnejšem z oznako i7 ter edinem i9 se poti osem jeder, ki lahko hkrati obdeluje 16 niti (procesov), kar se bo poznalo v najbolj zahtevnih programih in igrah. V povprečju bo sicer prirastek v primerjavi s prejšnjo generacije od pet do deset odstoten, a določenih primerih lahko tudi večji. Še posebej v kombinaciji z grafičnimi karticami Geforce RTX Super. Novi RTX 2070 Super bo namreč zmogljivostni ravni lanskega paradnega RTX 2080, novi RTX 2080 Super pa vse skupaj ponese na še višji nivo.

Kateri novinci prihajajo?

Seveda bodo za večino bolj zanimive cenejše opcije, z grafičnimi karticami Geforce GTX 1650 (Ti) ali GTX 1660 Ti. V tem razredu bo nastopal denimo prenovljeni Acer Nitro 5, ki se bo predvidoma s procesorjem i5 začel pri ugodnih 900 evrih. Glede na predhodnika so menda konkretno izboljšali kakovost zaslona in učinkovitost hlajenja. Uporabnik pa bo lahko nadgradil tako disk SSD kot pomnilnik.

 | Avtor: Acer Acer Nitro 5 Acer

Tudi lenovo je posodobil in preimenoval svoja igričarska predstavnika v nižjem razredu, ki bosta po novem nosila oznaki Legion 5i (15,6 palcev) in Legion 7i (17,3 palcev). Razen novih čipov bo sicer zunanjost ostala zelo podobna kot pri modelih Legion Y540 in Y740. . Pri obeh bo v ozadju delovala tehnologija Advanced Optimus, ki so jo razvili skupaj z Nvidio in zna pametno preklapljati med grafičnim čipom na procesorju in Geforceom za čim daljše trajanje baterije.

Razer je v novi generaciji modela Blade 15 prešel na zaslon z osveževanjem 300 Hz (na voljo bo sicer tudi OLED z ločljivostjo 4K). Pri »naprednem« modelu so za hlajenje uporabili komoro za izparevanje namesto klasične izvedbe s tekočino v cevkah.

 | Avtor: Asus ROG Zephyrus Duo 15 Asus

je pri igričarski zverini ROG Strix Scar prav tako inoviral s hlajenjem, saj se je odločil za »tekočo kovino«. Ta prenosnik bo prav tako bo lahko imel 300-herčni zaslon. Glavna zanimivost pri tem proizvajalcu pa je ROG Zephyrus Duo 15. Gre za nadaljevanje koncepta dveh zaslonov, ki smo ga že videli pri modelu Zenbook Duo. Poleg glavnega (15,6«) je ob tipkovnici še sekundarni zaslon (14,1«), ki se samodejno dvigne za 13 stopinj. Tako tudi na tega uporabnik gleda pod podobnim kotom kakor na glavnega, pa še pretok zraka je boljši. Izdelek bo nagovarjal tako igričarje kot različne ustvarjalce vsebin.

Podrobni test Asusa Zenbook Duo si lahko prebereš in ogledaš na portalu Tehnozvezdje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.