E-Life
242 ogledov

Posnemi vse, kadriraj pozneje

1/6
Včasih je treba razmišljati zunaj ustaljenih kalupov, da lahko ponudiš nekaj novega. Pri akcijskih in 360-stopinjskih kamerah je tak primer izdelek One R podjetja Insta360, saj se opira na modularno zasnovo in predvsem omogoča zelo drugačno izrabo 360-stopinjskega posnetka, kot smo je navajeni.

Insta360 smo že spoznali pred časom s 360-stopinjskimi kamerami kot dodatki za telefone, pa kasneje s samostojno kamero One X, tokrat so predstavili nekaj podobnega, a vseeno povsem drugačnega. Čeprav je v osnovi ena naprava, so pravzaprav v njej združene tri. Na podstavek, ki je tudi baterija, postaviš še zaslon in enega od treh snemalnih modulov – klasično akcijsko kamero, 360-stopinjsko kamero in za piko na i še akcijsko kamero z enopalčnim tipalom.

Najbolj drugačen od običajnih je modul, ki snema v vse smeri. Marsikdo je poskusil 360-stopinjsko snemanje, a ga tudi hitro opustil, ker ni želel biti vedno v kadru, pa tudi ogledovanje posnetkov ni najbolj prijazno. Pri One R smisel sploh ni vem, da bi pokazal vse, kar se je dogajalo, ampak da bi preprosto posnel vse, potem pa v programu na telefonu ali računalniku izbral ustrezne kadre v običajni širini (16:9 ali kakšnem drugem razmerju), pri čemer je horizont vedno raven, ter to zmontiral v zanimiv video. Tako ni treba obračati kamere, ampak samo snemati in se s kadriranjem ukvarjati pozneje. Rezultati so izjemno zanimivi in tudi kakovost ni napačna.

 | Avtor:

Prav tako pogosto uporabljan modul bo verjetno akcijski, saj ga večina uporabnikov že pozna in ga tudi zna izkoristiti. Široki kot je primerljiv z Goproji, 12-milijonsko tipalo je že kar klasika. Kamera zna snemati do ločljivosti 4K oziroma še korak višje, 4000x3000 pik do 30 posnetkov na sekundo. Drugače povedano, snemate video in iz njega poberete fotografije v polni ločljivosti. V ločljivosti 2,7K zmore do 100 posnetkov na sekundo, v polni HD do 120. Kodiranje videa je možno v formatih H.264 in H.265, bolj resnim uporabnikom zna priti prav LOG barvni zapis. Video je seveda elektronsko umirjen, naprava svoje delo dobro opravi. Fotografski del je tudi spodobno opremljen, JPEG in RAW bo razveselil predvsem zahtevnejše, tu je še zaporedni način, nočni in HDR.

Pri enopalčnem modulu pa je v ospredju predvsem boljša kvaliteta slike, tako pri videu kot pri fotografijah. Ta je seveda tudi najdražji, toda komplet prvih dveh za dobrih 500 evrov ni predrag za odkrivanje novega veselja do snemanja.

Daljši test naprave Insta360 One R in video, pa tudi druge tehnološke teste si lahko ogledaš na portalu Tehnozvezdje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.