E-Life
197 ogledov

S čim se kar najlažje in najbolj kakovostno posneti?

1/5
Snemanje videov za Youtube je še naprej v porastu in kdor hoče to početi resno, v dobri kakovosti, bo najverjetneje moral poseči nečem z večjim objektivom od pametnega telefona. Fotografska industrija v tem vidi priložnost za novo kategorijo izdelkov, pa tudi proizvajalci akcijskih kamer počasi spreminjajo osredotočenost. Rezultat sta Sony ZV-1 in Gopro Hero9 Black.

Sony je za osnovo ZV-1 vzel RX100, kakršen je bil v četrti in peti generaciji (aktualna je sedma), z objektivom 24-70 mm f/1,8-2,8. Dodal mu je vrtljiv zaslon, kar je skoraj nujno za snemanje samega sebe. Druga pomembna pridobitev je naprednejše mikrofonsko polje, na katerega se da povezniti še priloženega »mačka« za »ubijanje« vetra. Potem je tu še vhod za mikrofon, pa dve zanimivi funkciji, saj snemalec lahko samo z enim pritiskom na tipko določi, koliko je zamegljeno ozadje in ali naj aparat spreminja izostritev, če pripovedovalec pred svoj obraz postavi kakšen predmet. Aparat sicer odlično ostri na obraz ali na oči, kar je za vloganje eden najpomembnejših vidikov. Če nastopajoči ni izostren, je video neuporaben.

Gopro Hero9 Black ima nekoliko drugačne adute, je pa tudi ta kamera pridobila pravi zaslon na sprednji, da se je mogoče kadrirati za vloge. V ospredju pa je snemanje v ločljivosti 5K. Pri tem bo najbrž marsikdo zamahnil z roko, češ, kdo to potrebuje. Toda ni poanta v izhodni, ampak v vhodni ločljivosti. Čim več je pik, s katerimi je mogoče delati v postprodukciji, tem bolje. Možno je narediti izrez in tako bolj izpostaviti nek objekt ali motiv. Če s kamero fizično ni mogoče bližje, ali pa se ne da izostriti na krajšo razdaljo. Da se tudi pri montaži narediti gladek prehod iz ene v drugo smer (švenk) ali rahlo spremeniti »goriščnico«, da slika ni preveč statična.

 | Avtor:

Pri novem Goproju je izboljšano tudi umirjanje slike, stalno držanje ravnega horizonta, ne glede na pozicijo kamere, baterija pa naj bi zdržala kar za tretjino več kot pri prejšnjem modelu. Mogoče pa bo marsikomu še najpomembnejša možnost dokupa in namestitve dodatnega širokokotnega objektiva. Pri tem se ločljivost snemanja sicer zmanjša na 2,7K, toda posnetki bodo zagotovo zanimivi in dramatični!

Podrobnejši test aparata ZV-1 si lahko prebereš na portalu Tehnozvezdje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.