E-Life
1402 ogledov

Samsung se ni zlagal, vendar je smisel močno vprašljiv

Samsung Galaxy Z Flip
1/2
Samsung
Naprodaj je prvi telefon z »upogljivim« steklom, ki pa so ga skrili pod plastično folijo.

Te dni so tudi slovenski operaterji v svojo ponudbo vključili Samsungov najnovejši zložljivi, preklopni, prepogljivi (kakor koli ga že opišemo) pametni telefon Galaxy Z Flip, ki z vezavo na mesec stane nekje od 52 evrov naprej – odvisno od naročniškega paketa – v prosti prodaji pa dobrih tisoč petsto evrov. Mobilnik je drugačen od prejšnjega prepogljivega modela, Galaxy Fold, saj se po vzoru preklopnih modelov izpred desetletja in pol zlaga na manjšo površino, ne odpira v tablico, v eni ključni lastnosti pa so spremenili tudi zaslon oz. njegovo zaščito.

Ko je korejsko podjetje predstavilo ta izdelek, se je med drugim pohvalilo, da je zaslon zaščiten s steklom. Kaj hitro pa so nekateri, ki so ga imeli priložnost prijeti v roke, podvomili o tem sicer zelo pomembnem vidiku.

Steklo je, toda ekstremno tanko

Steklo je krhka snov, za katero na prvi pogled ne bi verjeli, da se lahko brez poškodb upogiba. Dejstvo pa je, da se lahko zvija vsaka, če je le naredijo dovolj tanko. Masivnega trama iz hrasta ni mogoče zviti, to pa ni težava za tanko plast furnirja, izrezane iz njega. Enako je tudi s steklom, saj postane ubogljivo, če je tanko. A tudi to ni samo po sebi dovolj. Snov mora biti tudi izredno čista. V njej ne sme biti nečistoč, ujetih zračnih mehurčkov, na površini pa mikroskopsko majhnih prask. Če so, potem lahko med zvijanjem poči, pa če je še tako tanka. S tem pa pridemo do bistva. Steklena plast nad zaslonom telefona Z Flip je občutljiva na praske in da teh ne bi bilo, jo je Samsung zaščitil z dodatno plastjo iz mehke plastike. Na njej pa lahko prasko pusti že človeški noht, kaj šele kovanec, ki se bo med nošenjem drgnil ob zaslon.

Upogljivo steklo | Avtor: Schott Prototip upogljivega stekla proizvajalca Schott. Schott

Postavlja pa se vprašanje, zakaj je Samsung sploh uvedel stekleno plast, če ta ni v vlogi, ki jo od nje pričakujemo. Namreč preprečevanja nastanka prask na površini zaslona, saj te motijo pogled nanj. V resnici je še bolj čudno. Plastične plasti, ki se hitro opraska, namreč ni mogoče zamenjati, odstraniti, ne da bi se pri tem poškodovala steklena in nasploh struktura zaslona. Čemu torej steklo, če je njegov namen le estetika? Morda zaradi občutka pri uporabi telefona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.