E-Life
8378 ogledov

Skoraj zagotovo je tudi vaš obraz, skupaj z imenom, v ameriški bazi

kamera promet
Avstralec Hoan Ton-That je izdelal algoritme za prepoznavo obrazov, ki prečesavajo vsem dostopne račune družbenih omrežij, ter fotografije uporabnikov povezujejo z njegovim imenom. Skrivnostno zagonsko podjetje ClearView AI pa je verjetno uničilo še tisti kanček zasebnosti, ki smo jo do nedavnega imeli. Ali pa vsaj menili, da jo imamo.

Delovanje podjetja, ki storitve nudi v Združenih državah, menda pa se začenja širiti tudi v druge države, je prišlo na svetlo dneva zaradi zvedavosti novinarjev časnika New York Times. Dokopali so se namreč do podatka, da je v bazi obrazov podjetja kar 3 milijarde ljudi iz celega sveta. Algoritem naj bi sicer brez dovoljenja brskal po Facebooku, Twitterju, Instagramu in ostalih javno dostopnih storitev na internetu ter iskal povezavo med posamezniki in njihovimi imeni. Ko je baza postala dovolj velika, so jo ponudili policistom in še nekaterim varnostnim podjetjem. Še prej pa so jo menda uporabljali »posvečeni« iz visoke družbe, ki so z njo preverjali, s kom se družijo njihovi otroci in znanci.

Hekerjem je nedavno celo uspelo ukrasti seznam strank podjetja ClearView AI. Te so lahko naložile fotografijo osumljenca, na primer iz posnetka nadzorne kamere, in če je algoritem prepoznal osebo, je vrnil podatke o njej. Tako so menda hitro rešili nekaj kazenskih primerov, ki so se prej izkazali za dokaj trd oreh. Novinarji portala BuzzFeed pa trdijo, da podjetje pod drugim imenom razvija nadzorno kamero, ki bo tovrstno prepoznavo že imela vgrajeno.

Poleg tega, da storitev v kali zatre še tisto malo zasebnosti, ki naj bi jo imeli, ter dopušča cel kup zlorab, je problematična tudi zaradi načina uporabe. Uporabniki so na strežnik nalagali včasih tudi zaupne fotografije nadzornih kamer, da je storitev lahko v bazi poiskala osumljenca, pri tem pa ni jasno, ali ima podjetje dovolj znanja in sredstev, da za te podatke skrbi s stopnjo varnosti, ki jo zahtevajo državne organizacije. Najbrž ni prav, da zaposleni v zasebnem podjetju vidijo, za koga se zanimajo policisti. Ta, ki je na prošnjo novinarja naložil njegovo fotografijo, je namreč kmalu prejel klic iz podjetja z vprašanjem, ali se o njihovi storitvi pogovarja z mediji.

Kmalu potem, ko je delovanje podjetja ClearView AI postalo znano, so mu Facebook in druga omrežja prepovedala brskanje po njihovih storitvah, saj se je izkazalo, da so algoritmi kršili pravila uporabe. Žal pa je bila škoda že storjena, poti nazaj pa ni!

Več podobnih vsebin na portalu Tehnozvezdje!

Komentarjev 3
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 08:31 07.marec 2020.

    Pa se Američani zgražajo nad Huaweiem, sami pa vse, kar jim očitajo, že veselo nekaj časa izvajajo nad celim svetom.

  • vegesria 07:41 07.marec 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks