E-Life
5878 ogledov

Slovenija ena izmed držav z najdražjim internetom

Internet arhiv Žurnal24 Kako "dela" internet v Spodnji Besnici?
Na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja se je Slovenija povzpela na 32. mesto, prejšnje leto je zasedala še 34.

Ponudnik varnostne programske opreme Surfshark je izdal letno raziskavo digitalne kakovosti življenja (DQL), kjer so primerjali 117 držav, kar je 92 odstotkov svetovne populacije. Države ocenjuje na podlagi petih točk: kakovost interneta, e-uprava, razvitost elektronske infrastrukture, dostopnost interneta in e-varnost.

Najslabši rezultat je Slovenija dobila za dostopnost interneta, uvrstila se je na 60. mesto. Najboljše mesto, ki ga je zasedla, pa je 24. za kakovost interneta. Slovenska e-uprava se je uvrstila na 25. mesto, medtem ko sta e-varnost in elektronska infrastruktura na 27. in 36. mestu. Zaradi vedno večje inflacije je internet postal cenovno manj dostopen.

Surfshank lestvica | Avtor: Posnetek zaslona Posnetek zaslona

Kakovost interneta v Sloveniji je močna

Slovenija je na svetovni lestvici zavzela 24. mesto, kar se tiče kakovosti interneta. Ta vključuje hitrost interneta, stabilnost in razvoj. Slovenija je za kar 25 odstotkov boljša od svetovnega povprečja. Pri hitrosti interneta je mobilni internet visoko uvrščen, s svojo hitrostjo 75,4 megabajtov na sekundo je zasedla 28. mesto, medtem ko je širokopasovni internet zasedel samo 35. mesto (118,7 megabajtov na sekundo).

V primerjavi z Romunijo je slovenski mobilni internet hitrejši za kar 19 odstotkov, medtem ko je širokopasovni internet počasnejši za 49 odstotkov. V primerjavi z lanskim letom se je mobilni internet v Sloveniji poboljšal za 52,2 odstotka, hitrost širokopasovnega interneta pa za 9,4 odstotka.

Internet v Sloveniji ni dovolj cenovno dostopen

Po dostopnosti interneta se je Slovenija uvrstila le na 60. mesto. Prebivalci lahko kupijo en gigabajt mobilnega interneta za dve minuti in 44 sekund dela na mesec, kar je trikrat več kot v Romuniji. Če ceno primerjamo z Izraelom, ki ima najbolj dostopen mobilni internet na svetu, moramo Slovenci delati kar 33-krat več. Prav tako se je dostopnost poslabšala od lanskega leta, letos moramo delati dve minuti in 35 sekund več, da si lahko privoščimo enak mobilni internet.

Za širokopasovni internet morajo Slovenci vsak mesec delati okoli štiri ure in sedem minut. To pomeni, da morajo delati kar 13-krat več kot Izraelci, da si ga lahko privoščijo. Prav tako se je širokopasovni internet podražil od lanskega leta, trenutno je potrebno delati dve uri in šest minut več.

Svetovna digitalna razdelitev še nikoli tako velika

Na svetovni ravni je širokopasovni internet vsako leto dražji. V primerjavi z raziskavo opravljeno prejšnje leto morajo ljudje delati šest minut več, da si lahko privoščijo širokopasovni internet v letu 2022. Ta trend smo opazili tudi že prejšnje leto. Inflacija še dodatno ogroža gospodinjstva z nižjim prihodkom, ki si težje privoščijo internet. Prav tako je raziskava ugotovila, da morajo prebivalci držav z najslabšim internetom delati zanj najdlje.

Mladi na internetu | Avtor: Profimedias Profimedias

"Čeprav so običajno države z najboljšo kakovostjo interneta tiste z napredno ekonomijo, smo vseeno opazili, da denar ne kupi vedno digitalne sreče," je razložila Gabriele Racaityte-Krasauske, vodja odnosov z javnostjo pri Surfsharku. "Zaradi tega že četrto leto zapored spremljamo, kako države še naprej nudijo osnovne digitalne potrebščine svojim prebivalcem. Kar je še bolj pomembno, želi naša raziskava pokazati točno sliko digitalne razdelitve, zaradi katere trpi na milijone ljudi."

Države z najboljšo in najslabšo digitalno kakovostjo

Izrael je zavzel prvo mesto, s katerega je izpodrinil Dansko. Nemčija se je uvrstila na tretje mesto, sledita ji Francija in Švedska.

V spodnji peterici so Demokratska republika Kongo, Jemen, Etiopija, Mozambik in Kamerun.

Nova KBM PROMO Uporabno Bank@Net in mBank@Net že tretje leto zapored najboljša v Sloveniji A1 PROMO Uporabno Na obzorju alternativa optičnemu omrežju
Komentarjev 18
  • Boschtjan Zupanchich 06:16 26.september 2022.

    Preveč je Parazitov, ki samo povečujejo stroške, in z tem draginjo, ter Krizo . Samo To je Vzrok za Draginjo - podpiranje lenuhov - tudi tistih, ki delajo Nekoristna dela , mislijo pa, delajo kaj koristnega !!! ! !!!

  • Avatar Leon
    Leon 15:17 25.september 2022.

    Ni poceni operaterja ! Vse to je zavajanje .

  • Marko020 13:01 25.september 2022.

    Najcenejši je HOT do 300GB za 15€.... Dokupite le wifi napravo in imate do 36 uporabnikov oz. naprav priklopljenih... poleg tega pa so že v 5G omrežju.... Tudi telefone lahko k temu prilagodiš predplačniski paketi...