E-Life
84 ogledov

Slušalk Freebuds 4 skoraj ne boste čutili

1/3
Huaweijeve nove slušalke so ene redkih odprte zasnove z aktivnim dušenjem hrupa, čeprav so zaradi večjega udobja med dolgotrajno uporabo brez silikonskih čepkov.

Slušalke oblikovno ne skrivajo podobnosti z med ljubitelji naprav Appla priljubljenimi AirPodsi in se na prvi pogled ne ločijo veliko od predhodnic Freebuds 3. So pa lažje, saj vsaka v paru tehta dobre 4 grame, kar se vsekakor pozitivno odraža med dolgotrajno uporabo. Odsotnost silikonskih čepkov, ki pri večini drugih slušalk poskrbijo za zvočno izolacijo čutila sluha, namreč odpravi za nekatere nadležno tiščanje. Toda vseeno imam kar nekaj težav, kam jih uvrstiti. Sodijo namreč med modela Freebuds 4i in Freebuds Pro. Oboji so s čepki, prve so cenejše in za moj okus od vseh Huaweijevih nudijo najboljše razmerje med ceno in ponujenim, medtem ko so druge zmogljivejše in jim je v skoraj letu dni od predstavitve tudi že padla cena.

Uravnotežen zvok

Pri slušalkah, ki »sedejo« v uhelj, gre vedno za iskanje najboljšega kompromisa med udobjem, kakovostjo zvoka in dušenja ter trajanjem baterije. Če v nečem izstopajo, gre to največkrat na račun nečesa drugega. Zaradi odprte zasnovne Freebuds 4 je razumljivo dušenje hrupa manj učinkovito, a ker ušesni kanali niso zatesnjeni, basi pretirano ne izstopajo. Zvok je zato, vsaj za moj okus, uravnotežen. V aplikaciji AI life, ki skrbi za povezovanje slušalk in njihovo nastavljene, najdete funkcijo izenačevalnika zvoka, ki poleg privzetega načina nudita še načina s poudarjenimi nizkimi ali visokimi toni. Toda ker so razlike majhne, jih večina poslušalcev verjetno niti ne bo opazila.

Manj učinkovito dušenje hrupa

 | Avtor:

Nima smisla pripovedovati pravljic, kajti učinkovitost dušenja hrupa je vedno rezultat dveh procesov. Aktivnega s protizvokom in pasivnega z izolacijo poslušalca od okolice. Zaradi odprte zasnove v slednjem Freebuds 4 ne morejo storitvi več, kot storijo. Nekaj zvokov okolice bo vedno našlo pot do bobenčka in dušenje ni tako učinkovito kot pri slušalkah s čepki, čeprav je Huawei s tem modelom uvedel dva zunanja mikrofona za spremljanje okoliškega hrupa. V praksi to pomeni, da če so slušalke v ušesih in ne predvajajo glasbe, medtem ko je funkcija dušenja vključena, še vedno slišite zvoke okoli sebe. Le nekoliko bolj zamolkli so. Drugače je med poslušanjem glasbe, kajti tudi pri teh slušalkah za nemoteno zvočno izkušnje glasnosti ni treba naviti do konca. To pa je glavni razlog čemu so Freebuds 4 opremljene z aktivnim dušenjem hrupa in zakaj pride prav.

Znale naj bi »izmeriti« uho

Da bi bil zvok vedno enak, ne glede na velikost in obliko ušesa, oziroma da se učinkovitost dušenje in kakovost zvoka ne bi razlikovala od uporabnika do uporabnika, so vgradili tehnologijo prilagajanja ušesom. Z zvočnimi valovi slušalke izmerijo uho in nato temu primerno prilagodijo nastavitve delovanja. Razumljivo pa je, da tega praktično ni mogoče preizkusiti.

Do dve na enkrat

Upravljanje slušalk poteka preko potez, dvoji dotik, daljši dotik ali drsanje prsta po steblu slušalk, pri čemer lahko prilagajamo, kaj se v teh primerih zgodi. To zlahka naredite v aplikaciji. Najbolj uporabna pa je možnost sočasne povezave slušalk z dvema napravama, kar solidno dobro deluje. Ko so na primer povezane s prenosnikom in telefonom, hipno prekinejo prevajanje na prenosniku in preklopijo na telefon med dohodnim klicem, kar zna biti dokaj priročno. Medtem ko na telefonu po zaključku klica predvajanje takoj ponovno steče, enako je, če eno od slušalk vzamemo iz ušesa, kar prav tako zaustavi predvajanje vsebin, to enako dobro ne deluje na prenosniku. Predajanje je sicer prekinjeno, toda občasno ga moramo potem ročno zagnati.

Manjša baterija na račun nižje mase?

Nizka teža pri mobilnih napravah nedvoumno pomeni manj zmogljivo baterijo. Točno tako je v primeru slušalk Freebuds 4, če jih primerjamo s predhodnimi modeli in izdelki nekaterih tekmecev. Do 4 ure poslušanja sodi namreč v povprečje in se spusti celo na le 2 in pol uri z vklopljenim dušenjem hrupa. Kot vedno je nekaj dodatne energije še v škatlici. Za 22 ur brez in malce več kot 12 ur z dušenjem. Polnjenje slušalk in polnilne škatlice traja približno eno uro in pri tej različici ne more potekati brezžično.

Komu so torej namenjene? Če iščete prave stereo brezžične slušalke s podporo standarda Bluetooh 5.2 odprtega tipa, potem so Freebuds 4 spodobna možnost. Poudarjajo udobnost, v čemer se še posebej izkažejo, nudijo dober zvok, ki bi lahko bil glasnejši, in zaloga energije v polni škatlici je zadovoljiva. Nekoliko slabše so v dušenju hrupa, toda če vas zvoki okolice motijo, še vedno lahko za odtenek povečate glasnost zvoka.

Preberite še, kako se te slušalke primerjajo z drugimi Huaweijevimi in modeli ostalih proizvajalcev.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.