E-Life
1653 ogledov

So Finci za sveti gral podpisali pogodbo s hudičem?

1/5
Google boli, da noben resen proizvajalec nosljivih naprav ne uporablja njegovega operacijskega sistema WearOS, zato je lani kupil podjetje Fitbit in hkrati sklenil še zanimiv dogovor s Finskim izdelovalcem kakovostnih športnih ur Suunto. Plod tega dogovora pa je pametna ura Suunto 7

Operacijskemu sistemu za nosljive naprave WearOS ne moremo veliko očitati, je zmogljiv in vsestranski, zato zahteva hiter procesor, rezultat pa je slabša avtonomija baterije. Apple ima že vse od začetka svoj operacijski sistem, Huawei in Samsung pa sta najprej uporabljala Googlovega, nato pa v nekem trenutku ure opremila z lastnima, da bi dosegla daljši čas med polnjenji. V tem je šel najdlje Huawei, ki se je odpovedal celo večini pametnih funkcij, zato pa njegova ura tudi na račun vsestranskosti zdrži do dva tedna. S tem se sooča Suunto, ki mu na drugi strani življenje greni še Garmin. Ta sicer vztraja v samostojnosti, pri svoji platformi, vendar prav tako nudi nekatere pametne zmožnosti, ki jih Suunto do zdaj ni.

Suunto 7 je zato drugačna od vseh ur, ki so jih Finci doslej izdelali, in prva, pri kateri se v bistvenih elementih opirajo na nekoga drugega. Osnova sta namreč sistem na čipu (procesor) Snapdragon 3100 in operacijski sistem Wear OS, v okviru katerega funkcionalnosti, ki jih poznamo kot sistem ur Suunto 3, 5 in 9, tečejo kot aplikacija, kadar želimo beležiti športno dejavnost. Zaslon AMOLED ima svoje prednosti kot tudi slabosti, vendar ga imamo radi zaradi svetlosti, živih barv, odzivnosti in ločljivosti. Izstopajo tudi zanimive številčnice (obrazi ure), še posebej tista z zemljevidom vročih točk dejavnosti v ozadju. Skupaj s sistemom je namreč Suunto od Googla prejel še kaj uporabnega, predvsem njegove »zemljevide«, ki jih je »krvavo« potreboval, da se lahko odzove na Garminovo ponudbo. Ura se lahko v splet poveže preko Bluetootha in telefona ali neposredno preko omrežja Wi-Fi.

 | Avtor:

Suunto pravi, da model 7 združuje svet športa s svetom življenja, kar lahko razumemo kot dve uri v eni. Googlov sistem poskrbi za pametne funkcije, kot so merjenje telesnih znakov in dejavnosti po načelu 24/7, koledar, obvestila s telefona in podobno, Suuntova aplikacija na njem pa za beleženje športnih dejavnosti. Podprtih je več kot 70 športov, med drugim tudi plavanje v odprtih vodah, ni pa ura sposobna sočasne prepoznave različnih, zato na primer triatlon ni podprt. Žal nanjo tudi ni možno povezati dodatnih tipal, na primer traku za merjenje srčnega utripa, kar zna biti za zahtevne uporabnike korak nazaj.

Največja razlika v primerjavi z dosedanjimi modeli ur Suunto pa je trajanje baterije v stanju pripravljenosti in tudi med beleženjem. Če iščete najprej pametno uro, potem je verjetno boljša od vseh na trgu, razen od Applove, torej je najboljša za uporabnike telefonov s sistemom Android, tisti z iPhoni pa se bodo verjetno odločili drugače. Hkrati pa je tudi solidna športna ura, ki bo večini nudila vse, kar potrebujejo za beleženje športnih dejavnosti. Zahteva pa polnjenje baterije realno skoraj vsak dan, in če vam to ni pogodu, potem za vas ni najbolj primerna.

Video test ure Suunto si je mogoče ogledati na portalu Tehnozvezdje.

Komentarjev 1
  • Snežinko 14:16 16.april 2020.

    qrac pa taka ura, ki ne zdrži več kot en dan (zmerne uporabe). Imam samsungovo Frontier S3 - uro s samsungovim OS-om in z VSEMI funkcijami na OFF, razen povezavo s telefonom, torej sprejemanje SMS-jev, klicev, čeprav le-te potem opravljam ...prikaži več s telefonom, uro imam samo za opozorilo, da ne nosim telefona v žepu 24/7. Zdrži dva, redko tri dni. Guglov wearOS sem kupil trikrat: prvič, zadnjič in nikoli več!