E-Life
269 ogledov

Spoznajte fotografsko raketo med pametnimi telefoni

1/7
Najmočnejši pameti telefon iz družine Huawei P40 se ponaša z vrhunskim fotografskim sklopom, v katerem sta kar dva objektiva z optično povečavo. Posebnost brez primere pa je tudi okvir in hrbtišče iz izredno trdnega keramičnega materiala.

Huawei P40 Pro+ je oblikovno in v merah enak modelu brez »plusa« v imenu, le nekoliko težji je. Ker je enaka tudi večina elektronskih komponent, gre razlika na račun dodatne kamere in pa novega materiala ohišja. Prvič v zgodovini je namreč na voljo keramika s trdoto 8,5 po Mohsovi trdotni lestvici, proces izdelave pa je menda dolgotrajen in zapleten. Vendar se splača. Ker je veliko trdnejša od stekla, je hrbtišče telefona, ta je sicer na voljo le v črni ali beli barvi, manj občutljivo na praske. Drugače pa se modela oblikovno ne ločita. Noben nima nad zaslonom reže za zgodnji zvočnik, saj njegovo nalogo opravi zaslon, zato robov okoli njega skoraj ni. Zanimiva podrobnost je kovinska površina stranic, ki se na vseh štirih vogalih povzpne navzgor in ščiti zaslon pred poškodbami. Oblikovalci so veliko pozornosti namenili tudi drugim podrobnostim, saj ga je s prijetno zaobljeni robovi preprosto prijeti in držati v dlani.

Zmogljivosti, kot se za premijski model spodobijo

Huawei je vse svoje premijske modele letošnje družine »P« opremil z najboljšim procesorjem, ki ga ima. Kirin 990 5G se zlahka kosa s tekmeci iz istega zmogljivostnega razreda, poleg integriranega modema za mobilno omrežje pete integracija, pa ga odlikuje tudi zmogljiva enota za umetno inteligenco. 17-centimetrski zaslon OLED poleg običajnega 60 Hz, podpira tudi 90 Hz osveževanje, zadnje pa ne vpliva opazno na krajšo življenjsko dobo baterije. Dovolj je svetel tudi za uporabo na prostem, privzeta živahna nastavitev pa konkretno nasiči barve. Manj izrazite so pri osnovni, pri obeh načinih pa lahko še dodatno prilagajate barvno temperaturo. Poleg svetilnosti je visok tudi kontrast, zato boste na zaslonu lahko uživali tudi v vsebinah s poudarjenim dinamičnim razponom.

 | Avtor:

Za odklepanje naprave sta na voljo optično tipalo pod zaslonom, ki ga odlikuje izredno hitro delovanje ter prepoznava obraza. Ker sta spredaj dve kameri, poleg običajne še infrardeča za beleženje globine, je tudi ta mehanizem natančen in hiter. Sicer pa lahko oba uporabljate sočasno, telefon odkleni tisti, ki prej pride do pozitivne identifikacije.

P40 Pro+ je opremljen za baterijo kapacitete 4200 mAh, ki je brez težav zdržala cel dan dokaj zahtevne uporabe, pri manj zahtevni pa bi se dalo doseči tudi dva dneva. Žično polnjenje deluje z močjo 40 W, brezžično pa s 27 W. Zanimiv je tudi nov brezžični napajalnik, ki ima zaradi višje moči in posledičnega sproščanja toplote vgrajen ventilator.

Ko daleč postane blizu, temno pa svetlo

Zadnji fotografski sklop vsebuje kar pet kamer. Glavna kamera ločljivosti 50 milijonov svetlobnih pik in 40-milijonska kamera s širokim kotom se obe dobro obneseta tudi v slabših svetlobnih razmerah, podatke o globini prizora pa zagotavlja kamera ToF. Sledite še dve kameri z optično povečavo. Oba sta opremljeni z 8-milijonskim tipalom, prva ima običajni objektiv s 3-kratno optično povečavo, druga pa periskopskega s kar 10-kratno.

Fotografsko zmogljivost in vsestranskost pametnega telefona Huawei P40 Pro+ so resnično vsestranske, izstopajo pa predvsem dveh področjih. Povečava in nočne fotografije.

 | Avtor:

V fotografski aplikaciji je sicer na voljo posebni način fotografiranja z visokim dinamičnim razponom (HDR), ki pa ga (skoraj) nikdar ne boste potrebovali, kajti že brez je na fotografijah več kot dovolj dinamike. Pa niti ni tako pomembno, s katero kamero je narejena. Zgornji primeri lepo ilustrirajo vsestranskost fotografskega sklopa. Od širokega pogleda, preko normalnega in optičnih povečav, do presežne 100-kratne povečave. Razumljivo je, da pri zadnji ne moremo govoriti o vrhunski kakovosti, saj je povečava digitalna. Druge pa izkazujejo enake ne pretirano nasičene barve, ostrenja robov predmetov je manj izrazito, kot je bilo v preteklosti, bližje robovom fotografije pa ni opaziti izgube ostrine.

 | Avtor:

Druga presežna značilnost pa je kakovost fotografij v slabih svetlobnih razmerah oziroma celo v mraku. Fotografije glavne in širokokotne kamere so dovolj svetle, polne podrobnosti in z manj šuma ter artefaktov tudi brez uporabe namenskega nočnega načina. Fotografije kamer s povečavo pa so nekoliko slabše, kar je glede na objektiva z manjšo svetlobno občutljivost razumljivo. Medtem ko je 3-kratna povečava v razmerah mraka pogojno še vedno uporabna, 10-kratna ne pokaže veliko, ker je predmet preblizu, svetlobe pa premalo.

Huawei P40 Pro+ je poseben, izstopa iz povprečja letošnje estetike, unikaten pa je tudi, ko gre za uporabljeni material. Narejen je izjemno kakovostno, pa tudi z zmogljivostjo kroji in bo krojil vrh premijskih mobitelov. Zgodba zase je spet mobilna fotografija, saj je opazen korak naprej v kakovosti fotografij in videoposnetkov. Je pa zato tudi dražji od lanskih modelov.

Komentarjev 1
  • Avatar nadine20
    nadine20 17:31 11.avgust 2020.

    POSEBNA PONUDBA POSOJIL Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila. Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v realne potrebe, obrestna ...prikaži veča mera je 2% na leto. To pocnem noter naslednja podrocja: - financno posojilo - Hipoteka - Naložba v posojilo - Posojilo za avto - konsolidacija dolgov - Odkup kredita Kontakt: leydifinance@gmail.com MARIA LEYDI