E-Life
330 ogledov

Številni spletni velikani tarče kibernetskih napadov

ddos napad Profimedia
V torek zjutraj so večkratni izpadi prizadeli spletna mesta družbenih medijev, vlade in novic po vsem svetu. V tem trenutku poteka skoraj 260 DDoS napadov.

V torek zjutraj so večkratni izpadi prizadeli spletna mesta družbenih medijev, vlade in novic po vsem svetu, nekatera poročila pa kažejo na napako pri ameriškem ponudniku storitev računalništva v oblaku Fastly, poroča Reuters.

Veliko spletnih mest, vključno z Reddit, Amazon, CNN, Paypal, Spotify in New York Times, so na spletnem mestu Downdetector.com za sledenje izpadom zasledila težave. Zdi se, da se nekateri ponavljajo. Generalni državni tožilec v Združenem kraljestvu je medtem objavil, da je glavno spletno mesto države gov.uk nedelujoče.

Iz Fastly-ja, eden najbolj razširjenih ponudnikov omrežij za dostavo vsebin na svetu, ki ga uporablja veliko število večjih podjetij, so sporočili, da je bila "težava ugotovljena'' in da se zdaj ukvarjajo s popravili.

Uporabniki strani, ki so bile napadene, lahko pričakujejo težave s prvim nalaganjem strani tudi potem, ko bodo težave odpravljene.

Prej se je večina območij pokritosti Fastly soočala s "poslabšano zmogljivostjo", je pokazala spletna stran podjetja. Reuters ni mogel takoj potrditi osnovnega vzroka izpadov.

Skoraj 21.000 uporabnikov Reddita je poročalo o težavah s platformo socialnih medijev, več kot 2000 uporabnikov pa je poročalo o težavah z Amazonom, poroča Downdetector.com. Do izpada je prišlo tudi pri Amazonovem Twitchu, uporabniki pa so tudi zaznali težave na EBay-ju.

Tudi spletna mesta, ki jih upravljajo novice, med njimi Financial Times, Guardian, New York Times in Bloomberg News, so bila tarča napadov.

Netscout Cyber Threat Horizon (Horizon) je globalna platforma za ozaveščanje o kibernetski varnosti, ki organizacijam omogoča vpogled v 'over the horizon' kibernetski aktivnosti. Iz njihove spletne strani je razvidno, da v tem trenutku poteka skoraj 260 DDoS napadov.

zajem zaslona | Avtor: horizon.netscout.com horizon.netscout.com

Kaj je porazdeljena ohromitev storitve (DDoS)

Pri porazdeljeni ohromitvi storitve (ang. Distributed Denial of Service – DDoS) gre za napade z vplivom na celotni strežnik ali podatkovni center. Posledica tovrstnih napadov je nedosegljivost storitev za uporabnike. Napadalci po navadi uporabijo omrežja okuženih računalnikov ali drugih ranljivih naprav, nad katerimi so v preteklosti pridobili nadzor (ang. Botnet). Napad se tako lahko izvaja iz več sto naprav hkrati.

Žrtev napad težko ustavi samostojno, pri tem potrebuje pomoč ponudnika omrežne povezljivosti, po navedbah portalov Monitor in SI-CERT. Dodajajo še, da v primeru izsiljevanja ne vzpostavljate komunikacije in predvsem ne plačajte odkupnine.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • Ender3 15:46 08.junij 2021.

    Včeraj je bil Musk opozorjen s strani gibanja Anonymus, da se norčuje z kripto fani in razkazuje svoj upliv in moč. S tem, očitno oni njemu in vsem prikazujejo svojo nadmoč. Če pade internet, se bo ustavil svet, to je že dejstvo.