E-Life
254 ogledov

Tako bo 5G pomagal izboljšati našo varnost in reševati življenja

požar gasilci Profimedia
Odločilna dejavnika pri uspešnem preprečevanju nevarnosti kot tudi za hitro in učinkovito pomoč pri nesrečah sta zanesljiva komunikacija in nenehen dostop do ključnih informacij. Prav to pa so najpomembnejše lastnosti in prednosti pete generacije mobilne tehnologije (5G), s katerimi bo občutno podprla in nadgradila zagotavljanje javne varnosti in reševanje življenj v izrednih razmerah.

Predstavljajte si, da imajo gasilci, ki vstopijo v zadimljeno in gorečo stavbo, natančne podatke o tem, kje je izvor požara. Vedo tudi, koliko ljudi in kje so ujeli goreči plameni ter kako močno je ogroženo njihovo zdravstveno stanje. Vse to pa zato, ker so ves čas povezani z nadzornim centrom, od koder jim sporočajo najnovejše informacije, prav tako pa nadzorni center iz kraja nesreče o morebitnih zapletih, poškodbah in potrebah po okrepitvah sproti obveščajo tudi policisti in medicinsko osebje.  

Slednjemu z natančnimi navodili na terenu pomagajo reševati življenja tudi zdravniki specialisti v oddaljeni bolnišnici in brezpilotna letala jim lahko že v zelo kratkem času dostavijo nujno potrebno medicinsko opremo. Prav gasilci, policisti, osebje nujne medicinske pomoči in civilna zaščita so brez dvoma tisti, ki najbolj potrebujejo takšno hitro, zanesljivo in varno komunikacijo ter tehnično podporo v različnih kritičnih situacijah, ko sekunde pogosto odločajo med življenjem ali smrtjo. 

Odpravljene težave s komunikacijo 

In čeprav javne službe ter organizacije, ki skrbijo za zaščito in reševanje prebivalstva, že zdaj za čim boljše opravljanje svojega dela uporabljajo različne specializirane informacijsko-komunikacijske sisteme, imajo le-ti svoje omejitve. Ker slednje za svoje delovanje uporabljajo radijske frekvence v ozkem pasu valovnih dolžin, ponujajo namreč le glasovne storitve z omejenimi podatkovnimi zmogljivostmi. In ker različne institucije za javno varnost ter zaščito običajno uporabljajo celo različna omrežja, frekvence ali tehnologije, je komunikacijo med njimi v zahtevnih ter kompleksnih okoliščinah tudi težko usklajevati. 

A 5G oziroma mobilno omrežje pete generacije končno prinaša težko pričakovane nujne spremembe: dostop do vseh oblik pomembnih informacij, visoko zanesljivost omrežja, izmenjavo podatkov v realnem času in hitrejše odzivne čase. Tako stare informacijsko-komunikacijske sisteme javne varnosti in reševanja postopoma že nadomeščajo nova širokopasovna omrežja 5G, ki podpirajo naprednejše primere uporabe in storitev, kot so videoposnetki v realnem času, razširjena resničnost ter prikazovalniki podatkov, ki bodo odslej v neprecenljivo pomoč celo med izvajanjem zapletenih reševalnih operacij. Kako konkretno? 

Hitrejši odzivni časi omrežja  

S 5G lahko osnovne funkcije omrežja in aplikacije premaknemo na rob omrežja, kar drastično zmanjša zakasnitev. To je čas, ki ga za komunikacijo med seboj potrebujeta dve napravi. Nizka zakasnitev je še posebej pomembna, kadar mora biti povratna informacija do uporabnika skoraj takojšnja. Na primer v aplikacijah, kot je telekirurgija, ali ko ekipe za nujne primere vodijo drone in robote, s pomočjo katerih na terenu pridobivajo senzorične povratne informacije. 

Zagotavljanje prilagojene kakovosti storitev na zahtevo  

5G pa ponuja tudi prelomni pristop k čim boljšemu delovanju večpredstavnostnih storitev. Sloni namreč na arhitekturi virtualnega omrežja v oblaku, kar omogoča ustvarjanje niza navideznih omrežij iz obstoječe skupne infrastrukture. Vsako od teh začasnih omrežij je mogoče samodejno ustvariti in konfigurirati tako, da ustreza posebnim potrebam uporabnika, ki ima do slednjega tudi eni dostop.   

Tehnika, znana kot "rezanje omrežij", pa ne prinaša le zanesljive visoke zmogljivosti, optimizira tudi uporabo omrežnih virov, saj lahko omrežne rezine hitro ustvarite za posebno uporabo in jih nato, ko niso več potrebne, prav tako hitro tudi odstranite. Za lažjo predstavo primer: če bo za prenos telekirurgije potreben video prenos, bodo v bolnišnici del omrežja preprosto konfigurirali tako, da bo ustrezalo zahtevam te aplikacije. Ko se bo prenos končal, pa bodo rezino ponovno odstranili.  

Skrb za zdravje  

To pa je samo nekaj revolucionarnih preskokov v razvoju in nudenju zdravstvene pomoči ter izboljšanju javne varnosti. 5G namreč ne podpira le aplikacij, ki zdravnikom omogočajo hiter in zanesljiv dostop do velikih datotek, kot so zdravstveni kartoni in posnetki, zagotavlja tudi širšo pokritost. S tem bodo storitve telemedicine postale dostopne tudi ljudem, ki so trenutno premalo oskrbovani in pogosto na robu zdravstvene mreže ali med prebijanjem reševalnega vozila skozi gosti promet v realnem času prilagajala ter urejala prometno signalizacijo tako, da bo čim prej varno prispelo na kraj nesreče in se nato s poškodovanci spet vrnilo v bolnišnico.  

Evropsko združenje številk za klic v sili tako pogumno napoveduje - s 5G prihaja doba izumov. Skupaj z umetno inteligenco bosta pomenili milijarde povezanih elementov, ogromne količine podatkov in vse to v oblaku. Organizacije za javno varnost tako lahko vidijo potencial 5G za izboljšanje trenutnih procesov in omogočanje uporabe naprednih tehnologij. Vendar je to zagotovo šele začetek vpliva, ki ga bo imelo to mobilno omrežje naslednje generacije, ki bo ključno pripomoglo k ustvarjanju učinkovitejših zdravstvenih storitev in varnejšega sveta. 

Komentarjev 1
  • Debra_Thompson 10:21 28.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦