E-Life
537 ogledov

Telefon za tiste, ki bi radi uporabljali 5G

Nokia
Proizvajalci telefonov letos že veliko stavijo na različice, ki podpirajo omrežja 5G. Tako tudi podjetje HMD Global, ki je predstavilo model Nokia 8.3, z doslej najbolj obsežno podporo različnim frekvenčnim pasovom. Vseeno je škoda, da niso pripravili še cenejše izvedbe brez 5G.

Omrežja pete generacije so ponekod že realnost, četudi še ne vsakdanjost, drugod pa so šele v testni fazi. Tako je tudi v Sloveniji, kjer sta doslej delovanje ene ali dveh baznih postaj prikazala A1 in Telemach. Letos tudi ne pričakujemo komercialnega zagona 5G v naši državi, niti pred začetkom korona krize nihče ni imel takih načrtov. Navsezadnje Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) še ni podelila dodatnih frekvenc, ki bi jih operaterji potrebovali za nova omrežja. 

Vseeno proizvajalec veliko stavi na Nokio 8.3, ki bo seveda delovala tudi v obstoječih omrežjih, toda zaradi podpore novim bo za približno sto evrov dražja (priporočena cena no 599 evrov), kot bi bila brez. Prijavila se bo lahko v kateri koli 5G v frekvenčnih pasovih od 600 MHz do 3,8 GHz. »To pomeni, da gre za resnično globalno napravo, ki je pripravljena na prihodnost,« trdi direktor proizvodov v HMD Global Juho Sarvikas. 

Nokia 8.3 bo sicer imela velik, 6,81-palčni zaslon s podporo za sliko HDR, ki pa bo vrste LCD, ne OLED. Procesor bo srednjerazredni »igričarski« Snapdragon 756G, pomnilnika bo 6 ali 8 GB, shrambe pa 64 GB ali 128 GB. Poleg 5G bo najbolj zanimiv fotoaparat, kjer so stopili korak nazaj in opustili poskuse z množico enakih ali podobnih tipal kot pri Nokii 9. Tu so sicer štiri, vendar vsako za svoj namen. Glavni objektiv bo imel tipalo s 64 milijoni pik, zraven bo ultraširoki z 12-milijonskim tipalom, potem pa še makro z nizko ločljivostjo dveh milijonov pik, kar je zdaj že običaj, in tipalo za merjenje razdalje oz. »globine«. Glavno pri fotoaparatu so objektivi z napisom Zeiss, za katere upamo, da je slovito nemško podjetje dejansko kaj pripomoglo k boljši optiki. Baterija bo imela kapaciteto 4500 mAh, v ohišju pa so našli celo prostor za izhod za slušalke.  

Na tej povezavi je še več informacij o novih telefonih znamke Nokia.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.