E-Life
45693 ogledov

Telekom s hitre tipke vrgel Pop TV, nanjo uvrstil Novo24 TV

slovenija 09.09.2010 televizija, digitalni sprejemnik, prehod na digitalni signa Boštjan Tacol
Državni ponudnik IP televizije iz deseterice vrgel najbolj gledani program v državi, vanjo pa dodal dva kanala strankarske televizije. Trdijo, da gre za "optimizacijo".

Za vznemirjenje med naročniki je poskrbela napoved Telekom Slovenije, ki bo 24. maja uvedel reorganizacijo programskih mest v svoji ponudbi. Pri tem je za tipičnega uporabnika najpomembnejša razporeditev programov v prvi deseterici, ki so dostopni s pritiskom na eno številčnico. 

V sporočilu, ki nosi naslov "Za še boljšo uporabniško izkušnjo optimiziramo dostop do TV-vsebin", v Telekom Slovenije svoje naročnike obveščajo, da bodo na omenjeni dan "posodobili" programska mesta, "tako da boste še lažje in hitreje dostopali do želenih vsebin"

"Lažje" in "hitreje" si pri ponudniku predstavljajo tako, da bosta programa medijske hiše Pro Plus (Pop TV in Kanal A), ki sta že dolga leta najbolj gledana oziroma med najbolj gledanimi programi v državi, izgubila mesto na "enojni" tipki, saj bosta uvrščena na mesti 11 in 12. Zdaj sta bila na mestih 4 in 8. 

Po novem pa bosta med "elito" uvrščena program Nova 24 TV in celo njen drugi program Nova 24 TV 2, ki bosta dobila mesto 7 in 8. Televizijo Nova24TV je ustanovila stranka SDS z denarjem članov in simpatizerjev, kasneje so vanj kapital vložila tudi tri velika madžarska medijska podjetja. Velik del lastništva do danes ni pojasnjeno. Po gledanosti daleč zaostajata za obema programoma Pro Plusa. Na prvih treh mestih daljinca bodo še naprej ostali TVS 1, TVS 2 in Planet TV, ki je nekdaj spadal pod Telekom Slovenije.

TS: glavni vzrok poenotenje SD in HD

Nekateri uporabniki so prepričani, da premik, ki ga je izvedlo državno podjetje in ki ga od marca letos vodi nekdanji podžupan Krškega z liste SDS Cvetko Sršen, ni naključen in je motiv političen.

Vprašali smo na Telekom Slovenije, zakaj so se odločili za ta nenavadni premik programov. V odgovor smo najprej dobili odgovor, da pri podjetju "uporabniško izkušnjo nenehno nadgrajujemo, uporabnikom omogočamo nove funkcionalnosti, s 24. majem pa bomo naredili tudi nekaj optimizacij in posodobitev TV-programske sheme. Pri razvoju ponudbe TV-vsebin je naše glavno vodilo, da uporabniki čim hitreje in lažje dostopajo do želenih vsebin ne glede na programsko mesto."

Hkrati so nas opozorili na njihovo glasovno platformo, ki da za upravljanje programov in nekaterih drugih nastavitev ne potrebuje več daljinskega upravljalnika, temveč je dovolj glas.

Ko smo jih vnovič prosili, naj pojasnijo razloge za premik najbolj gledanih programov v državi izven deseterice, pa so prepisali navedbe iz sporočilo za javnost, v kateri so navedli, da v okviru posodobitve "združujemo kanale ločljivosti SD in HD na enem programskem mestu. Na ta način želimo poenotiti uporabniško izkušnjo pri uporabi Boxa in Boxa S z NEO Smartboxom. Tako bo določen TV-program tudi tistim, ki uporabljajo Box ali Box S, na istem programskem mestu na voljo v ločljivost SD in HD hkrati, sistem pa bo glede na kakovost internetne povezave samodejno predvajal TV-program v primerni ločljivosti. Uporabnikom tako ne bo več potrebno preklapljati med dvema različnima programskima mestoma, da bi lahko določen TV-program spremljali v ločljivosti, ki jim ustreza." 

Odgovoru na konkretno vprašanje, ali je na spremembo vplivalo aktualno politično dogajanje v državi, potem ko so v minulem času močno zaostrile vladne kritike na račun poročanja Pop TV, so se pri državnem podjetju izognili.

Telekom Slovenije ima glede na poročilo Agencije za komunikajcska omrežja in storitve v Sloveniji še okoli 50-odstoten delež pri IP televiziji.

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 108
  • ode 07:24 30.april 2021.

    Imam vse storitve pri Telekomu: elektriko, na optiki pa hišni + mobilni telefon, iPtv standard paket programov + internet. Skupni e-račun: skupaj z vso el. porabo, naročninami in pogovori mi mesečno zaračunajo okrog 86 eur. Podlo, ni kaj. Poleg tega ...prikaži več pokvarjenci dajejo nenormalno visoke popuste zvestim uporabnikom. S tako smešno nizkimi cenami skušajo premamiti uporabnike drugih operaterjev in svoje zadržati. Kaj dela tu ZPS in Tržna inšpekcija?

  • andreja72 13:50 28.april 2021.

    Najbolj smešen del članka: "večji del lastništva ni pojasnjen" 😂 Pa ravno za Novo je jasna struktura lastništva!

  • igorgeus 10:29 28.april 2021.

    pravzaprav bi morali biti kolektivno uzaljeni, ker nas imajo za taksne debile, da nam je treba samo nekaj casa propagando na tv vrtet, pa bomo, ko mine dovolj casa, kot roboti stali ob cesti in mahali z zastavicami, ko se ...prikaži več marsal tvito mimo vozi.