E-Life
293 ogledov

Televizor, ki ljubiteljev umetnosti ne bo pustil hladne

1/4
Samsungov televizor »The Frame« z enim dotikom tipke daljinca spremenite v okvir z mojstrovino Clauda Moneta.

Za današnje pojme je debelina naprava precejšna. Kovinske stranice so sicer od blizu videti elegantne, vendar z nekaj metrov ne pritegnejo pozornosti. Samsung ni mislil, da ga boste v prostor postavili »golega«. Nudi letvice, ki stranice preoblikujejo v nekaj podobno okvirjem slik. Drži jih magnet, postopek je hiter in preprost, paziti morate le, da natančno poravnate stike na kotih, kajti drugače bo vse skupaj videti dokaj neugledno. Priključkov nima na hrbtišču ali ob strani, temveč na dodatku One Connect, ki je s televizorjem z enim samim konkretno dolgim tankim in prozornim kablom. Večini bodo zadoščali štirje priključki HDMI 2.0 s podporo za eACR, omrežni in optični zvočni priključek in dva priključka USB.

Samosvoj sistem

Južno Korejci že vedo, zakaj ne nameravajo priseči podložnosti Googlu in presedlati na Android in namesto tega vztrajajo pri svojem sistemu. Omogočanje je prilagajanje prikaza aplikacij v osrednjem meniju. Preurejate lahko vrstni red, jih brišete ali prilagajate. Levo od vrstice z aplikacijami sta umetniški in ambientalni način in čisto na koncu še nastavitve. Težko bi bilo bolj preprosto in minimalistično, kar se mimogrede sklada z dizajnersko idejo »Okvirja«. Je tudi hiter, preprost za uporabo in predvsem silno pregleden. Digitalna pomočnika sta v teoriji dva. Alexa deluje dobro in jo lahko nastavite, da delujejo v povezavi z Amazonovimi pametnimi zvočniki, medtem ko je Bixby primeren le za izvrševanje preprostih ukazov.

 | Avtor:

Hitra namestitev

Namestitev za prvo uporabo po tistem, ko televizor vzamete iz škatle in prvič zaženete, ni ravno diplomska naloga. Postopek izvedete z daljincem ali aplikacijo na pametnem telefonu, kar je priporočljivejše, saj boste morali, če nič drugega, vpisati podatke za vstop v Samsungov račun. Svojeglavost s svojim operacijskim sistemom ima tudi slabost. Manj aplikacij, zato tistega, kar želite, morda ne boste našli. Sicer so na volje vse pomembnejše globalne in tudi nekatere aplikacije slovenskih televizijskih hiš in operaterjev.

Dostop do vsebin umetniških galerij in muzejev

Osrednja značilnost Okvirja najdete v njegovem umetniškem načinu. Samsung je sklenil dogovor z muzeji, galerijami in umetniki, da vam je na domu omogočil občudovati vse razkošje človeške likovne in fotografske umetnosti. Sicer vas bo privilegij stal 5 evrov mesečno, vendar kaj potem, kultura nima cene. 20 jih je na voljo zastonj, vendar boste morali plačati, če jih boste hoteli več. Televizor je opremljen s tipalom osvetlitve in tipalom gibanja, da prikaz umetniškega dela prilagaja razmeram v prostoru. Ko je prostor osvetljen, bodisi z umetno ali sončno svetlobo, občasno in pri nekaterih slikah na hitro skoraj verjameta, da so prave.

Slika solidna, le nekaj težav z barvami

 | Avtor:

Okvir je morda res lep kot slika, a ta ni na najvišji ravni, ki so jo Samsungovi televizorji zmožni. Opremljen z zmogljivim procesorjem (Quantum Processor 4K) zelo dobro prilagaja vire na razločljivost 4K zaslona. Vsebina v polni HD razločljivosti je na nivoju, dosti ne zaostaja prikaz standardne. Ni opaziti pretirane popačenosti slike, po navadi posledici pretiravanja procesorja v ostrenju robov. Če jo pogledate od blizu, je nekoliko manj »jasna«, vendar nudi dovolj dobro vizualno izkušnjo gledanja pri optimalni razdalji do zaslona za 55-palčne televizorje (med 1,5 in 2 metroma). Samodejno zna vključiti način za jasnost hitrih prizorov, vendar so ti dovolj kakovosti že brez in podpira standard HDR 10+, zato večinoma dovolj dobro prikaže vsebine v visokem dinamične razponu. Le občasno se namreč pojavijo težave prikaza podrobnosti v temnejših delih, predvsem ko je prostor bogato osvetljen z dnevno svetlobo.

Glede na debelino televizorja bi pričakoval vgradnjo česa boljšega od standardnih zvočnikov moči 20 W brez tehnologije Dolby Atmos ali česa podobnega. Sicer je zvok dovolj glasen za običajno uporabo, vendar televizorja brez dodatnih zvočnikov ne boste mogli uspešno uporabiti kot vir glasbe domače zabave.

Test tega televizorja v videu si lahko pogledate na portalu Tehnozvezdje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.