E-Life
2610 ogledov

Test telefona v štirih besedah: Elegantna oblika, odličen fotoaparat

Huawei Nova 10
1/8
D. J.
Pretekle tri tedne smo imeli na testu Huaweiev telefon srednjega cenovnega razreda Nova 10. Če običajno s telefonom veliko fotografirate, je ta gotovo eden tistih, ki ga morate vzeti v ožji izbor, prav tako, če vam je pri napravi pomembna elegantna oblika. Presenetila nas je le cena, ki je na zgornjem robu naprav iz tega razreda.

Huawei z Novo 10 cilja na mlajše uporabnike mobilne telefonije, telefon je namreč zelo eleganten, tanek in lahek. Zanimivo, da je lažji in tanjši od svojega predhodnika Nova 9, kljub temu da je zaslon s 6,67 palci za odtenek večji.

Huaweiu je uspelo doseči, da ima uporabnik, ko vzame v roke Novo 10, občutek, da je iz premium razreda. Telefon je debel le 6,9 mm. Za primerjavo, večina konkurenčnih naprav je vsaj milimeter debelejša. Nemara se tudi zaradi tega zelo lepo prilega tudi manjšim dlanem.

Huawei Nova 10 | Avtor: D. J. D. J.

Da Huawei z Novo 10 cilja na mlajšo populacijo, dokazuje tudi tako imenovana 'selfie' kamera. Je namreč ultra širokokotna in s kar 60-milijonskim slikovnim tipalom, ki lahko zajema posnetke v razločljivosti 4K. S tako zmogljivo sprednjo kamero še nismo imeli opravka.

Impresivne rezultate daje tudi modul s tremi kamerami na zadnji strani:

  • Glavna, 50 MP, f/1,9,
  • Ultra širokokotna, 8 MP, f/2,2,
  • Globinska, 2 MP, f/2,4.

Zelo pomembno vlogo pri obdelavi fotografij, ki jih posnamemo, ima umetna inteligenca. Če slikamo naravo, umetna inteligenca temu primerno prilagodi končni izdelek, prav tako, če želite v objektiv ujeti družinske člane. Razlika je blaga, a opazna. Pri fotografijah narave bo, recimo, dodala več zelene barve, pri portretih zmanjšala količino rdeče.

Huawei Nova 10 | Avtor: D. J. D. J.

Slabo fotografijo je praktično nemogoče posneti. S pridevnikom slabo seveda mislimo na to, da je fotografija premalo ali preveč osvetljena in so barve jasne in čiste. To je toliko bolj očitno, ko fotografiramo v mraku oziroma pri slabi svetlobi.

Telefon ima vgrajeno elektronsko stabilizacijo, video pa lahko, kot že rečeno, tako s sprednjo, kot zadnjimi kamerami zajema v ločljivosti 4K.

Pohvaliti je treba tudi izjemen zaslon z osveževanjem 120 Hz. Barve so ostre, kontrast izjemen. Tudi osvetljenost je odlična, zato uporaba na prostem tudi na sončne dni ne predstavlja prav nobenih težav.

Huawei Nova 10 | Avtor: D. J. D. J.

Operacijski sistem EMUI 12 je, kot smo pri Huaweievih napravah že vajeni, zelo hiter. V kombinaciji s procesorjem Snapdragon 778G telefon deluje brez kakršnih koli zapletov.

Na baterijo s kapaciteto 4.000 mAh nam prek dneva praktično ni bilo treba skrbeti, in to kljub velikim obremenitvam telefona. Po praktično celodnevnem testiranju kamere nam je zvečer ostala še petina baterije. Le dobrih 35 minut pa traja, da skoraj prazno spet napolnimo. Huawei je v škatlo priložil hitri 66 W polnilec, kar dandanes postaja že redkost, v njej je tudi transparenten zaščitni ovitek za telefon.

Huawei, ima v svoji spletni trgovini AppGallery praktično vse potrebne aplikacije, pa vendar gre preveriti, ali njej morda manjka kakšna eksotična, ki jo uporabljate. 

Huawei Nova 10 | Avtor: D. J. D. J.

Vsem dobrim lastnostim navkljub pa je treba opozoriti na sive lase, ki jih utegnete dobiti, če boste presedlali s telefona z Andriodom. Do Googlovih aplikacij boste lahko dostopali le, če na telefon namestimo aplikacijo Gspace, ki ustvari neke vrste virtualni prostor, prek katerega jih lahko uporabljate. A ker gre za aplikacijo, ki ni povezana niti s Huaweiem niti z Googlom, velja pomislek, komu svoje podatke, in teh v tem primeru ni malo, zaupamo. 

Malce so nas zmotile številne aplikacije, ki so na telefon prednameščene, Huaweiu zamerimo tudi, da Nova 10 nima zaščite pred prahom ali vodo.

Če potegnemo črto, je Nova 10 povsem spodoben telefon iz srednjega razreda. Odličen za snemanje fotografij in videa, elegantnega videza. Je pa po našem mnenju cena, ki so jo postavili pri 549,99 evrih, kljub temu malce zasoljena. Posebej zato, ker prehod na telefon brez Googla, zahteva kar precej uporabnikova prilagajanja.

Huawei Nova 10 | Avtor: D. J. D. J.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.