E-Life
3617 ogledov

Ura Huawei GT Runner: Odlična navigacija, vrhunska zaslon in baterija

ura Huawei GT Runner
1/8
David Jug
Dejstvo je, da Huawei zaradi ameriških sankcij ni več med glavnimi, ko gre za prodajo pametnih telefonov, a se je kitajska multinacionalka zelo hitro prilagodila in kupcem ponudila široko paleto drugih naprav, s katerimi se je spretno izognila prepovedi uporabe Googlovih storitev. Ena zadnjih med njimi je ura GT Runner.

Ohišje ure GT Runner je, kot so zapisali pri Huaweiu, narejeno iz polimerskih vlaken. Po domače bi lahko rekli, da je plastično, a nikakor ne deluje ceneno, kvečjemu nasprotno. Nekateri urini detajli so keramični, 'krona', torej gumb, s katerim napravo upravljamo, je iz titana. Oblika je dokaj robustna, a je z 38,5 g (in premerom 46,4 mm) relativno lahka in četudi uporabnik ni vajen nositi ur, se je hitro privadi.

Ura GT Runner je za razliko od predhodnic GT-3 in GT-2 na voljo samo v eni velikost in dveh barvnih različicah: Mi smo imeli na testu črno, naprodaj je tudi siva z rumenimi poudarki. Pas je gumijast (na otip celo bolj prijeten od tistega na dražji sorodnici GT-3), širok standardnih 22 mm, menjava pa je zaradi posebnega mehanizma, ki je nameščen v originalnem pasu, neverjetno enostavna. Za tiste z ožjimi zapestji je v škatli priložen tudi krajši pas.

Hiter in zelo zanesljiv GPS, za zaslon zmanjka presežnikov

ura Huawei GT Runner | Avtor: David  Jug David Jug
V zgornjem delu urinega ohišja je nameščena GPS antena, ki ob uporabi neverjetno hitro zazna položaj uporabnika. Dvopasovni GPS sistem podpira namreč kar pet glavnih navigacijskih satelitskih sistemov (GPS + Beidou + GLONASS + Galileo + QZSS), zaradi česar je izjemno natančno tudi pozicioniranje uporabnika.       

AMOLED zaslon je nemara tisti, ki na uri GT Runner posebej izstopa. Barve so čiste in jasne, zaslon je svetel, izjemno se izkaže tudi na prostem ob sončnem vremenu, ko imajo običajni zasloni težave z vidljivostjo. Boljšega boste pri konkurenčnih napravah težko našli, tudi če v roke vzamete dražje modele.

Urin zaslon se samodejno vklopi, ko naprava zazna premik roke proti obrazu. Med testom se mi je nekajkrat pripetilo, da je moral biti gib zelo izrazit, da se je številčnica prikazala, kar je bilo, iskreno povedano, malce moteče.

Za delovanje ure skrbi HarmonyOS, je pa kompatibilna tudi s telefoni, ki jih poganjata iOS in Android. Da lahko uro sploh upravljate, je treba na telefon najprej naložiti aplikacijo Huawei Zdravje in omogočiti dovoljenja, da napravi med seboj lahko komunicirata.

Zadnja ura kitajskega tehnološkega velikana je vodo odporna po standardu IP68, brez težav bi morala delovati do globine 50 metrov. Morebitno vlago, ki se lahko nakopiči v zvočniku, lahko odstranite s funkcijo 'drain'.

Tekači, to je ura za vas! 

Čeprav je primarno namenjena tekačem, jo lahko uporabljate tudi za spremljanje telesnih aktivnosti pri več kot sto drugih športih, med katerimi lahko izbirate v nastavitvah.

A da so imeli Huaweievi oblikovalci pri načrtovanju ure v mislih predvsem tekače, dokazuje uporabniški vmesnik. Prvi trije zasloni pri premikanju po urinem drobovju namreč prikazujejo različne statistične podatke opravljenih tekaških vadb.

ura Huawei GT Runner | Avtor: David  Jug David Jug

Na zadnji strani je osem senzorjev, ki merijo različne telesne funkcije, ura pa naj bi bila pri tem tako natančna kot pas s senzorji, ki ga pripnemo okoli prsi.

Za tekače začetnike umetna inteligenca na osnovi nekaj vprašanj pripravi načrt vadbe, ki mu uporabnik nato lahko sledi.

ura Huawei GT Runner | Avtor: David  Jug David Jug
Po zaključku prvega teka izračuna indeks tekaških zmogljivosti, nato pa še vaš okvirni čas, v katerem bi lahko pretekli 5, 10, 20 in 42-kilometrsko razdaljo. "Virtualni trener" lahko s pomočjo umetne inteligence in rezultati preteklih tekov nato predlaga različne vrste treningov.

Vsi podatki, ki jih ura zbira, se na telefonu sinhronizirajo s Huaweievo aplikacijo Zdravje. Možnost nameščanja drugih aplikacij na uro je zelo okleščena. Za zagrizene športne navdušence, ki uporabljajo Stravo, sicer obstaja alternativna rešitev za sinhronizacijo podatkov prek aplikacije Health Sync, a deluje le na telefonih z Androidom.

Baterija ob zmerni uporabi zdrži skoraj dva tedna

Polnimo jo z brezžičnim polnilcem, ki je priložen, ni pa priložen adapter. Baterija je vrhunska – zdrži od 7 do 14 dni, odvisno, kako intenzivno jo uporabljate. Na testu je baterija zdržala enajst dni, kar je po naših ocenah vrhunski dosežek. Tri ure pa traja, da se napolni od 0 do 100 odstotkov. Če imate telefon, ki podpira povratno brezžično polnjenje, jo lahko napolnite tudi s telefonom.

Pametna ura GT Runner pa še zdaleč ni namenjena le tekačem in športnim navdušencem. Nekako samoumevno je, da šteje korake in zelo dobro nadzoruje kakovost spanca.  

Med obema gumboma ('krono' in funkcijsko tipko za izbiranje športa) sta nameščena mikrofon in zvočnik. Kdor želi, lahko klice sprejema z uro (akovost zvoka je presenetljivo dobra), ni pa vanjo možno namestiti sim kartice. 

ura Huawei GT Runner | Avtor: David  Jug David Jug
Če imate prek bluetootha uro povezano s telefonom, lahko prebirate nekatera sporočila (le besedilo, fotografij ali emotikonov ne prikazuje), zanimivo pa, da branje sporočil na uri ne vpliva na njihov status na telefonu. Z drugimi besedami, četudi ste ga prebrali na uri, bo na telefonu ostal označen kot neprebran. Zelo omejena pa je možnost odgovarjanja na sporočila – za odgovor lahko uporabite le nekaj prednastavljenih besed.

Na uri so med drugim na voljo še podatki o vremenu, spreminjate lahko videz številčnice oz. uporabniškega vmesnika (v aplikaciji Health jih je na voljo res veliko, nekateri so plačljivi, drugi brezplačni), poslušate lahko glasbo (a jo morate pred tem pretočiti na uro).

Uri Huawei GT Runner sicer manjka nekaj drobnih lastnosti, da bi jo lahko zares poimenovali 'pametna'. Je recimo brez možnosti povezovanja prek NFC in zato nima podpore za brezstično plačevanje. 

Nejna priporočena maloprodajna cena je 299 evrov, a jo je v nekaterih (tudi slovenskih) trgovinah mogoče kupiti tudi ceneje. 

ura Huawei GT Runner | Avtor: David  Jug David Jug

Komentarjev 1
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 10:21 10.april 2022.

    Ura ni pametna, ker vso "pamet" crpa iz telefona, s katerim je povezana. Nanjo ne mores namescat programov, nima poveza z internetom. Ima senzorje, gps in bluetooth. To je vse. Zato tudi baterija traja bolj dolgo. Od gt2 do runnerja ...prikaži več se je izboljsal le ekran in gps. Pa je vmes minilo 3 leta. Ni slaba ura, samo ni pametna.