E-Life
7188 ogledov

To je razlog, da je mrknil Facebook

Facebook Instagrm, WhatsApp Profimedia
Šest ur je trajalo, da so uporabniki spet lahko dostopali do Facebooka, Instagrama, WhatsAppa in še nekaterih povezanih storitev, ki so povezane s Facebookom.

Podjetje Facebook je v izjavi zapisalo, da je za težave kriva napačna sprememba konfiguracije na strežnikih, ki je vplivala na notranja orodja in sisteme, zaradi česar so imeli težave pri reševanju problema. "Ni dokazov, da bi bili kot posledica izpada podatki uporabnikov ogroženi," so poudarili. Tako obširen izpad je redek. Dodatno jim je težave povzročalo tudi dejstvo, da je prišlo do izpada tudi na notranjem omrežju, ki je namenjeno zaposlenim v podjetju. 

Do težav je prišlo praktično povsod. V Sloveniji so uporabniki težave zaznali nekaj pred 18. uro. Poleg Facebooka je prenehal delovati tudi Instagram in aplikacija WhatsApp. Nekateri uporabniki po svetu so poročali o težavah z delovanjem Facebookove platforme Oculus, pa tudi pri delovanju aplikacij, v katere se uporabniki prijavljajo s svojim Facebook računom. 

Za Facebook je to še ena v vrsti težav. Žvižgačica Frances Haugen bo namreč pričala v senatu na temo vpliva Instagrama na duševno zdravje mladostnikov. Dokumenti, ki jih je razkrila nekdanja zaposlena v podjetju, razkrivajo, da je Facebook pred varnost uporabnikov postavil rast ozirom denar. Dokumenti, ki jih je objavil The Wall Street Journal, razkrivajo različno obravnavno zvezdnikov, politikov in drugih pomembnih ljudi v primerjavi z ostalimi uporabniki. 

Obremenjujoči so tudi podatki o tem, kako Instagram vpliva na duševno zdravje mladostnikov. To naj bi potrjevala tudi notranja analiza, ki so jo opravili v podjetju, a rezultatov niso delili z javnostjo. 

Vse skupaj vpliva tudi na vrednost podjetja. Samo včeraj naj bi zaradi izpada ustanovitelj podjetja Mark Zuckerberg izgubil okoli šest milijard dolarjev. Na ceno delnic podjetja pa vplivajo tudi razkritja Haugenove. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • mph2 09:01 05.oktober 2021.

    Edini razlog je, da so uničili neznano število dokaznega gradiva. Nikoli se ne bi smelo dovolit, tudi kapitalizem ima svoja pravila, da je sploh FB kupoval druga omrežja.