E-Life
1003 ogledov

Trotlzihr z odlično kakovostjo slike in videa

Sony ZV-1
1/5
Žurnal24
Naslov je morda malce zavajajoč, nova Sonyeva naprava ZV-1 je 'trotlzihr' le, če tako izbere uporabnik. Z vpogledom v drobovje aparata pridejo na svoj račun tudi tisti z nekaj več foto/video kilometrine.

Kakovost videa, ki ga ZV-1 posname v avtomatskem načinu, je prav zares impresivna. Brez slabe vesti napravi lahko prepustite, da se sama prilagaja na razmere, v katerih snemate.

Sony z aparatom cilja predvsem na zelo specifično populacijo, vlogerje namreč. Ostrenje deluje vrhunsko (deluje tako, da sledi očem in obrazu) in res poskrbi, da vloger v kadru nikoli ne bo zamegljen, še tako hitro če se premika.

Njihovemu delu sta prilagojena tudi dva gumba z bližnjicama. Gumb na zgornjem delu naprave, denimo, zamegli ozadje, tisti na zadnjem delu pa vklopi samodejno ostrenje. Obe funkciji sta izjemno priročni, še posebej zamegljevanje ozadja.

Sony ZV-1 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

V nastavitvah lahko izberete tudi možnost 'Face Priority', s katero naprava zabeleži pravilno osvetljenost obraza in jo ohranja med prehajanjem iz temnejših v svetlejše prostore. Snemanje v tako imenovanem 'Beauty Effect' načinu pa naredi kožo povsem nenaravno.

Na voljo sta dve različni možnosti stabilizacije posnetkov, standardna in aktivna, lahko pa stabilizacijo tudi izklopite. Aktivna stabilizacija sicer odlično umiri 'poskakovanje' posnetka, a se boste morali v tem primeru odpovedati širšemu kotu snemanja.

Video izdelke lahko nadgradite s počasnimi posnetki, ki jih z ZV-1 lahko posnamete z 240, 480 ali 960 frami na sekundo.

Čeprav je naprava primarno namenjena snemanju videa, so zelo kakovostni tudi klasični foto posnetki.

Za snemanje v vetru je priložen „maček“ ki se ga natakne na mikrofon in ki z odliko opravi svoje delo. Malce nerodna je le njegova namestitev, saj prekrije praktično cel gumb v vklop/izkop aparata.

Pri Sonyju so se odločili, da v škatlo z aparatom priložijo tudi stativ, s katerim lahko prek bluetootha napravo tudi upravljate. Zadeva je zelo priročna, veliko bolj, kot izgleda na prvi pogled. Ni namreč le 'selfie stick', pač pa z njim lahko dejansko upravljate napravo. Je pa treba za dostopanje do spominske kartice ali baterije stativ odstraniti, kar sicer ni velika pomanjkljivost, je pa malce nadležno.

Zaslon je občutljiv na dotik, a le za določitev fokusne točke, ne da se pa na dotik upravljati menija.

Sony ZV-1 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Eno največjih razočaranj je baterija, zdrži le kakšno uro aktivnega 4K snemanja. V tem načinu snemanja se naprava tudi dokaj hitro segreje in samodejno izklopi. Da bi lahko snemali dlje časa hkrati, boste morali v nastavitvah izklopiti samodejni izklop pri povečani temperaturi.

Pod črto, za okoli 800 evrov boste dobili odličen aparat, ki ima sicer nekaj hib, a se jih človek hitro navadi.

Mimogrede, Sonyev ZV-1 je bil tudi ena od nagrad, ki jih je za zmago na tekmovanju Joonglaa Star Show, prejela Kaya Solo, ena bolj prepoznavnih slovenskih YouTuberk.

Sony ZV-1 | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

 

 

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar Sarah_Amies
    Sarah_Amies 08:46 02.november 2020.

    Na delovni čas s polnim delovnim časom zaslužim več kot 25000 USD na mesec. Prejšnji mesec je moj ček na plač0 znašal 26385 USD, samo 3 ure sem delal na prenosnem računalniku. To počnem ..... >>>>>>>>>> www.DouCash.Com

  • Avatar vec
    vec 17:28 01.november 2020.

    Osemsto ojrow za ole kložje, ma je GOPRO cenejš (če rabiš snemat v 4K)