E-Life
310 ogledov

Učilnice in stadioni v naših domovih

1/4
Navidezna in obogatena resničnost v času domače osame nista doživeli takega razcveta, kot bi morda kdo pričakoval. Vendar bomo v prihodnjih letih verjetno še veliko poslušali o delu in šolanju od doma, telemedicini in podobnih konceptih, kjer bodo v poštev prišle tudi naprave za odmik od povsem običajne sedanjosti.

Če se koronavirusa tako ali drugače ne znebimo, se lahko pripeti, da bodo domovi postali pisarne, učilnice, prostori za zabavo, telovadnice. Prav v povezavi s tem pa lahko pričakujemo najhitrejši razvoj tehnoloških rešitev. Umetna inteligenca, omrežja pete generacije, mobilne in nosljive naprave, računalništvo v oblaku in še katera tehnološka fraza bo znova aktualna. Časi za tehnološka podjetja zato ne bi mogli biti boljši. Izgovorili bodo eno od treh čarobnih besednih zvez iz uvoda in hipno pritegnili našo pozornost!

Načini dela in učenja od doma, ki smo jih dobro izkusili v zadnjih dveh mesecih, imajo omejitve. Zahtevajo veliko dozo samodiscipline in iniciativnosti, česar ne moremo pričakovati od vsakega zaposlenega, »nadzor« pa je zaradi dvodimenzionalne komunikacije zelo otežen. Otroci potrebujejo učitelje, potrebujejo pa tudi šolo, druženje in socializacijo z vrstniki. Do neke mere jim to lahko nudi tehnologija. Telefoni in družbena omrežja so že zdaj pomembno, občasno pa tudi škodljivo, orodje druženja. Tu pa sta še omenjeni tehnologiji navidezne in dodane resničnosti, ki sta nekoliko poniknili v ozadje. Proizvajalci naprav, kot so HTC, Microsoft in Oculus še niso vrgli puške v koruzo, vendar so naglavniki še vedno preveliki in zanje ni dovolj vsebin.

Delo od doma, učenje na domu in telemedicina imajo možnost dati navidezni in dodani resničnosti nov zagon. Učenec bi si nadel očala in se znašel v navidezni učilnici, kjer bi bili tudi sošolci in učitelji. Delo bi potekalo kot v šoli, le da bi bili vsi udeleženci varno na svojem domu. Videli bi se, slišali, interakcije med njimi pa bi potekale v tridimenzionalnem svetu. Podobno bi veljalo tudi za zaposlenega, ki pa bi si nadel očala dodane resničnosti, ter z njihovo pomočjo sodeloval s sodelavci na istem projektu. Tehnologiji sta enako uporabni tudi v telemedicini, ki pa bi zahtevala še kupček medicinskih tipal in naprav pri bolniku. Večino jih že poznamo, saj so del storitve e-zdravja našega največjega telekomunikacijskega operaterja. Podjetja, kot je kranjsko Awake, pa s pomočjo očal za obogateno resničnost razvijajo zdravstvene simulacije za bolj realistično učenje zdravnikov in ostalega osebja.

 | Avtor:

Morda se nam obeta tudi šport na daljavo. Si predstavljate, da bi bogato plačani nogometaši sedli za računalnik in v igri Fifa vodili same sebi, njihovi trenerji pa ekipe, ki bi se med seboj merile v navideznem svetu. Vendarle pa tudi šport na daljavo ni čisto nemogoč. Športniki bi tekmovali na domačih stadionih ali v dvoranah, spremljale bi jih kamere in pošiljale videe v center, da jih združi v navidezne športne igre, ki bi jih gledali na televizijskem zaslonu ali celo s pomočjo očal za navidezno resničnost. Veliko tovrstnih scenarijev bodo tehnološka podjetja nedvomno poskusila uresničiti, razen če pridemo do zdravila ali cepiva za virus.

Več o najnovejših Microsoftovih očalih za obogateno resničnost Hololens 2, vključno z videom z vtisi, je na voljo na portalu Tehnozvezdje

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.