E-Life
3787 ogledov

Želite telefon, ki izstopa? Ta že od nekdaj plava proti toku!

Sony Xperia 1 IV
1/11
D. J.
Tik preden je Sony naznanil prihod nove generacije svojih telefonov Xperia, smo v roke dobili njihov paradni telefon Xperia 1 IV.

Sony z modeli Xperia že od samega začetka plava proti toku. Razmerje zaslona, oglata oblika, poseben uporabniški vmesnik za fotografiranje, vztrajanje pri 3,5 mm avdio priključkom ... Vse to je pri Xperii diametralno nasprotno kot pri praktično vseh ostalih pametnih telefonih na trgu.

Zdi se, da se uporabniki telefonov, ko pride to naprav iz serije Xperia, ločijo na tiste, ki so nad njimi navdušeni in tiste, ki jih ne marajo. Kot da preseka množic ne bi bilo. Mi smo se na nekatere lastnosti navadili in so nam prirasle k srcu, druge sprejemamo težje.

Ena takih je fotografiranje. Sony je namreč razvil prav poseben uporabniški vmesnik. Japonska multinacionalka se je pri načrtovanju zgledovala po svojih profesionalnih fotografskih aparatih Alpha. To samo po sebi ni nič narobe, za tiste, ki to opremo uporabljajo, je kvečjemu koristno. Je pa nekdo, ki Sonyjev telefon prvič dobi v roke, prav gotovo malce zmeden.

Sony Xperia 1 IV | Avtor: D. J. D. J.

Fotografije povprečne, video vrhunski

Za tiste, ki so vajeni običajnega Googlovega vmesnika, bo Sonyjev malce zmeden. Veliko je ročnih nastavitev, številne so napredne možnosti, ki jih mora uporabnik sam izbrati oziroma določiti. Odlično za izkušene fotografe, malce manj za tiste, ki bi radi na hitro povlekli telefon iz žepa in posneli fotografijo.

Sony Xperia 1 IV | Avtor: D. J. D. J.

Modul s kamerami:

  • Glavna: 12 MP, f/1,7
  • Širokokotna: 12 MP f/2,2
  • Telefoto: 12 MP f/2,3 – f/2,8

Lastnost, na katero so pri Sonyju najbolj ponosni, ko gre za Xperio 1 IV, so njihove periskopske leče, ki omogočajo čisto pravi optični zoom 85–125 mm oziroma 3,5-kratno in 5,2-kratno optično povečavo.

Sony Xperia 1 IV | Avtor: D. J. D. J.
Kakovost posnetkov je sicer za paradni telefon precej povprečna, predvsem nas je malce razočarala njihova ostrina. Podobno se obnese širokokotna kamera.

Tudi kamera na sprednji strani ima 12 MP in posname povsem solidne selfije. A zdi se, kot bi se umetna inteligenca fotografije z različnimi filtri preveč trudila narediti fotografije lepe.

Je pa treba priznati, da Sonyjev paradni telefon močno štrli iz povprečja, ko gre za snemanje video posnetkov. Vse tri kamere na zadnji strani omogočajo zajemanja 4K videa z do 120 sličic na sekundo, v 4K ločljivosti snema tudi sprednja kamera.

Xperia 1 IV ima za snemanje video posnetkov celo prednameščeno posebno aplikacijo, v kateri lahko uporabnik izbere in določi kopico nastavitev.

4K zaslon kot se šika

OLED zaslon z resolucijo 3840x1644 v razmerju 21:9 je vrhunski. Slika je izjemno ostra, barve jasne in čiste. Odličen je za gledanje filmov, če so za to razmerje prirejeni, seveda. In niso vsi. Predvsem pri gledanju posnetkov na YouTubu sta ob straneh črni lisi, ki zapolnita zaslon. Je pa Sony sprednjo kamero premeteno skril tako, da pri celozaslonskem gledanju posnetkov ta čisto nič ne moti slike.

Sony Xperia 1 IV | Avtor: D. J. D. J.

Za osveževanje zaslona lahko izberete le 60 ali 120 Hz in se ne prilagaja, največja svetilnost je 600 nitov, kar pomeni, da je zaslon odlično viden tudi na soncu.

Razmerje 21:9 se je denimo izkazalo za priročno tudi pri branju novic oziroma podobnih aplikacijah. Zaradi pokončnega formata je na zaslonu hkrati več vsebine.

Oblika se zadnji dve generaciji ni spremenila

Sony Xperia 1 IV | Avtor: D. J. D. J.
Še ena lastnost, pri kateri srednje poti ni, lahko ti je le všeč ali ne, je dizajn. Sony vztraja pri oglatih stranicah. Oblika ima svoj šarm, testni model nam je prirastel k srcu. Spredaj in zadaj je telefon zaščiten z Gorilla Glass Victus, Sony ga je opremil tudi s 3,5 mm avdio priključkom, kar je dandanes že praktično rariteta. Po protokolu IP68 je zaščiten tudi pred vlago oziroma vodo in prahom.

Ozko, aluminijasto in matirano ohišje v razmerju 21:9 je izjemno elegantno. Telefon že na pogled deluje premium, v roki je stabilen, posebej ga bodo veseli tisti z manjšimi dlanmi.

Ena od lastnosti, s katero brez dvoma prekaša veliko večino konkurentov, sta dva stereo zvočnika. Zvok je res vrhunski.

Sony Xperia 1 IV | Avtor: D. J. D. J.

Na desni stranici so gumbi za glasnost in senzor za prstne odtise. Ti pod njima je dvostopenjski gumb za ostrenje oziroma fotografiranje, ki je zelo uporaben, in pri fotografiranju v ležečem položaju  

Sony Xperia 1 IV | Avtor: D. J. D. J.
Posebej je treba izpostaviti mehanizem za menjavo SIM kartice (v Xperia 1 IV lahko uporabljate dve, ali pa drugo režo uporabite za microSD kartico in tako razširite prostor za shranjevanje). Sony je razvil odličen način za odpiranje reže brez dodatnega orodja (običajno imajo telefoni priloženo kovinsko kovinsko 'iglo', s pomočjo katere nato izvlečemo nosilec za SIM kartico).

Operacijski sistem in 'hišni' vmesnik Sony UI 5.71 temeljita na Androidu 12. Tudi ta je malce drugačen od tistih, ki so nameščeni na konkurenčnih napravah. Je eleganten in se ga hitro privadiš. Zmotila nas je le kopica prednastavljenih aplikacij.

Sony Xperia 1 IV | Avtor: D. J. D. J.

Ni priloženega polnilca, ni hitrega polnjenja

Kapaciteta baterija je presenetljivo velika, kar 5000 mAh, zadosti, da se tudi tisti, ki telefona praktično ves dan ne odložijo iz rok, prebijejo skozi delovnik brez dodatnega polnjenja. Se pa baterija polni relativno počasi. Vendarle je treba razumeti, da se nekateri konkurenčni telefoni iz tega cenovnega razreda napolnijo že v manj kot 30 minutah. Sonyju pa zamerimo, da v škatlo ne priloži niti polnilca niti kabla za polnjenje.

Priporočena cena, ki jo je Sony postavil za ta model, je 1.449 evrov, a ga je v nekaterih trgovinah po Sloveniji danes mogoče kupiti že za 1.199 evrov.

Cena se je v zadnjih tednih primerno znižala, naslednji mesec namreč na police naših trgovin prihaja nov Sonyjev paradni telefon Xperia 1 V, za katerega bo treba odšteti okoli 1.400 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.