Slovenija
5123 ogledov

Cene elektrike in plina: primerjava med EU in Slovenijo

Komentarjev 15
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • sandi76 10:14 27.april 2023.

    Pravilna primerjava je samo v obliki kupne moči ! Dokler se ne prikazuje, koliko kilovatov je možno kupiti s povprečno plačo v neki državi , same številke o ceni elektrike ne povedo ničesar !

    • blayo 10:32 27.april 2023.

      Če uvažaš, potem uvažaš po ceni za katero se izpogajaš. Ponavadi to da imaš nizko kupno moč ne vpliva kaj dosti na to.

    • Ender3 14:02 27.april 2023.

      Kzdd....👍👏👏

    • blayo 21:47 27.april 2023.

      Kzdz, in kaj ma to zdej veze? Torej glede na tvojo kupno moč bo zate bolje če boš ugasnil luč in izklopil računalnik saj ti po ceni ki jo ti želiš nihče ne bo prodal elektrike. Poglej si recimo danski ...prikaži več vozni park in ga primerjaj z našim. Po številu avtov na prebivalca smo recimo pred Nemci. Kako hudiča je to mogoče, če imamo pa tako hudičevo nizko kupno moč?

    • blayo 21:52 27.april 2023.

      In ti bi potem imel rad enako kupno moč kot Danci? Ko bo Slovenec na svoje delo ustvaril takšno dodano vrednost kot Danec, jo bo tudi imel, prej pa ne.

    • blayo 21:54 27.april 2023.

      Vse kar si ti opisal je razlika med absolutnim in relativnim, nisi pa povedal bistva... zakaj je razlika pri relativnem takšna.

    • blayo 22:04 27.april 2023.

      Še nekaj... v DE ali DK košta primerljiva nepremičnina 2,5x toliko kot v SLO, zanimivo je pa to, da ima relativno veliko več Slovencev svoje nepremičnine kot pa Dancev ali Nemcev. Ironija torej, imaš svoje stanovanje hkrati pa jokaš kako drag je pir.

    • LukaMB 22:36 27.april 2023.

      Mene moti to, da severnjaki pri skoraj 5-10x večjih plačah kjer jim manj obdavčujejo delo, jedo in pijejo ceneje, saj imajo trgovine cenejše od naših. Več si lahko privoščijo in vedo za kaj delajo in celo prišparajo. Pri nas ne ...prikaži več moreš prišparati. Premosorazmerno smo še vedno za njimi. Cene hiš so astronomske in tudi obnova hiš veliko stane, lastno hišo si skorajda ne more privoščiti nobeden razen če imata 2 zelo dobre službe ter vzamejo kredit plus babica/dedek/tašča/mamica še kak kredit zraven.

    • LukaMB 22:38 27.april 2023.

      ŽIVOTARJENJE in potem vidimo analizo, kjer je Slovenija pri obdavčitvi dela med najdražjimi v EU, zato pa tudi ne prihajajo tuje firme k nam, ker morajo plačati skoraj 3x več bruto, da bi nek slovenski delavec dobil kompetitivno plačo, ki ...prikaži več bi mu omogočala obstoj ter ga podžgala da ostane pri njih. To je zelo naporno tako za delavce kot delodajalce.

    • blayo 11:09 29.april 2023.

      Luka, ne nabijaj preveč in se ne smili samemu sebi. Belgija, Nemčija, Francija, Avstrija... so prece pred nami v tem pogledu, kako šele tam životarijo. Najbolje zate bo da se preseliš v Kolumbijo kjer plače niso obdavčene. Tam se za ...prikaži več delavca zgleda cedita med in mleko in tuji investitorji kar v valovih derejo tja.

    • blayo 11:28 29.april 2023.

      Kzdd, ja potem daj pa zraven še Kambodžo. Njihova kupna moč je bistveno pod našo. Če nas primerjaš hkrati z Dansko in Kambodžo boš videl, da smo veliko veliko bližje Danski kot Kambodži. Cene v nekem okolju so pa odvisne ...prikaži več od ponudbe in povpraševanja ter bližine ter razvitosti trgovskih poti. Koper se ne more primerjat z Rotterdamom. Ti si dal primer pir, jaz pa avto. Zakaj imamo bistveno več avtomobilov kot Danci, Nizozemci ali Belgijci? Ker je to pač naš statusni simbol.

    • blayo 16:11 04.maj 2023.

      Sploh ne vem kaj bi rad? Da se cena nečesa zato ker je kupna moč nižja kar znižajo? Ja kdo ti jih bo pa znižal in zakaj točno? Elektrika je dobrina, ki kotira na borzi, to ni lokalno kislo zelje. ...prikaži več Napisal sem da dokler bo Slovenec proizvedel bistveno nižjo dodano vrednost od Danca bo pač tako. Če si mislil, da bodo Danci Slovencem Lego kocke prodajali po nižji ceni zaradi nižje kupne moči si se pač zmotil.

    • blayo 16:11 04.maj 2023.

      V bistvu jih bodo še dražje, ker je pač nam prodajat napram drugim izredno težko in nedonosno ker smo poleg nizke kupne moči tudi zelo majhni, skratka nam se skoraj nikomur ne splača prodajat, zato bo tudi prašek če ni ...prikaži več proizveden v Sloveniji ampak nekje drugje v EU v Sloveniji skoraj vedno dražji kot v Nemčiji.

    • blayo 16:18 04.maj 2023.

      Pri elektriki je v vseh razvitejših EU državah tako, da več kot jo porabiš, ceneje jo dobiš. Ni enotne tarife tako kot v SLO. V Nemčiji je elektrika za staro mamo, ki živi v dvosobnem stanovanju in špara na vsakem ...prikaži več koraku ter porabi 500 kWh na leto relativno bistveno dražja kot za neko razsipno družino ki letno porabi 3+ MWh. To so pač zakonitosti odprtega trga.

  • mirror 16:04 27.april 2023.

    Zavajajoči članek po nareku vladajočih.

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.