Pod streho /pod-streho/varcna-hisa
37692 ogledov

"Kupi si klimo in ogreval se boš najceneje"

Komentarjev 40
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 14:01 02.oktober 2022.

    Če z klimo ogrevaš je veliko bolj potratno kot ohlajanje poleti.Stanovanje ,če imaš kot graščino pa definitivno ni računice z klimo ogrevat.

  • Avatar Zala
    Zala 18:05 02.oktober 2022.

    Sistem Brunata res meri tudi temperaturo zraka v prostoru in ne samo temperaturo vode v radiatorju. Zato se jih na daleč izognite. Enerkon meri izključno temberaturo vode v radiatorju.

  • Avatar karjola
    karjola 12:06 02.oktober 2022.

    Nobena klima ne zajema zunanjega zraka in vpihuje v prostor. Taka naprava se imenuje klimat in ima tudi rekuperator in stane precej več kot navadna klima iz špara.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 19:35 02.oktober 2022.

      Gre zrak iz kompresorja tudi v izmenjavo z zrakom iz hiše...torej ne drži, kar pišeš

    • scream 20:45 02.oktober 2022.

      Nobena klima ne zajema zraka. Klima ima notri plinski medij, ki ima običajno vreliče cca -50 °C. Klima pa uporablja zunanji zrak v kondezatorju. Nižja ko je temperatura slabši je izkoristek kondenzatorja ergo, slabši je izkoristek ekspanzijskega ventila..... Ta članek ...prikaži večk je bil že v osnovi narobe zasnovan, ki po napisanem zavaja, da klima zajema zrak iz okolice in ga vpihuje v notranji prostor. Klima je zaprt sistem, ki vsebuje floridne pline.

    • Ender3 21:03 02.oktober 2022.

      Hvala vsem, le tako se tudi kaj, poučimo. !

    • Avatar karjola
      karjola 06:34 03.oktober 2022.

      scream točno tako je. starejše klime uporabljajo R410A , novejše klime pa izobutan R32.

  • lojs 13:25 02.oktober 2022.

    zgleda, da večina folka živi samo v enem prostoru, ... kopalnica, skret, kuhinja in za spat, vse en cimer ... ja za take pa sigurno ceneje kot električni radiator

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:58 02.oktober 2022.

      Točno. Stanovanje se ogreva celovito, za kar pa komprssorski sistem zrak - zrak ne ustreza....kvečjemu bi ustrezalo zemlja - voda...ampak geo sonda stane, pa še ta je samo za lastnike hiš kjer imajo dovoljenje za to. Toplotna za ogrevanje radiatorjev ...prikaži več ali preko talnega gretja vemo kako draga je. S tem da večina objektov sploh ni primerna za nizkoenergetsko gretje, in da se temperatura temperira skozi celo leto ...ker bi to pomenilo prihranek = 0 zaradi prevelikih izgub in se niti ne pokrije inv.

    • lojs 17:44 02.oktober 2022.

      ja odlični si se razpisal, a si mogoče kakšen energetski svetovalec

    • Jernej65 08:36 03.oktober 2022.

      Toliko se hvali toplotne črpalke. In kaj je klima drugega kot toplotna črpalka. Klima ima podobni izkoristek kot toplotna črpalka, celo nekoliko boljši. Razlika je edino v načinu oddajanja toplote v prostor. Pri toplotni črpalki se toplota najprej odda vodi, ...prikaži več ki potem preko ogrevalnih teles to toploto odda v prostor. Klima pa preko razpihavanja ogretega zraka direktno ogreva prostor. Klima je pač bolj zasilna rešitev zaradi neenakomernega ogrevanja, saj ogreva samo centralno.

  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 16:40 02.oktober 2022.

    Objekti, ki se po gradbenem in uporabnem dovoljenju ogrevajo preko centralnega radiatorskega sistema...se naj bi tudi tako ogrevali. Objekti, ki so mišljeni da se ogrevajo preko talnega gretja, tudi...saj so to ponavadi pritlična stanovanja v hišah, kjer je praviloma vlage ...prikaži več veliko in je talno ogrevanje idealno za uravnavanje tudi vlage poleg učinkovitega gretja preko tal ki so v pritličju praviloma hladnejša kot v višjem nastropju.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:42 02.oktober 2022.

      Objekti, ki se po gradbenem in uporabnem dovoljenju ogrevajo preko centralnega radiatorskega sistema...se naj bi tudi tako ogrevalo. Objekti, ki so mišljeni da se ogrevajo preko talnega gretja, tudi...saj so to ponavadi pritlična stanovanja v hišah, kjer je praviloma vlage ...prikaži več veliko in je talno ogrevanje idealno za uravnavanje tudi vlage poleg učinkovitega gretja preko tal ki so v pritličju Da bi bila klima dobra za primarno gretje, medtem ko zunaj ropot

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:43 02.oktober 2022.

      Da bi bila klima dobra za primarno gretje, medtem ko zunaj ropota in hladi okolico z goro hladnega zraka, noter pa napihava non stop zrak. Ob nedelovanju je efekt gretja takoj nula, pri radiatorjih in talnem gretju pa ostane akumulacija ...prikaži več v vodi tudi če ventil ugasne...okolice objekta ne podhlajaš. Tako da za redno gretje je kompresorsko izkoriščanje zunanjega zraka totalno neprimerno, tudi za redno hlajenje...saj se ti okolica objekta medtem blazno segreva.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:44 02.oktober 2022.

      Torej za gretje in hlajenje je potrebno prvo poskrbeti z drugimi prijemi in tehnikami, in kompresorsko energijo uporabljati samo ob špicah vročin poleti, in špicah naravnega ohlajanja recimo od aprila do septembra. Znotrej tega obdobja je namreč delovanje kompresorjev na ...prikaži več splošno še učinkovito. Kasneje učinkovitost strmo pada, in je kvečjemu ob kaki vlažni pozni jeseni klima dobra za razvlaževanje in ventiliranje zraka v prostoru.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:46 02.oktober 2022.

      V zgodnji spomladi se praviloma razmere za kompresorsko obdelava zraka izredno neugodne, saj suh marec in vsaj del aprila ne prinašata učinkovitosti...celo zimo tako in tako nič od nič, kar pa se od kompresorskega gretja in hlajenja seveda pričakuje. V ...prikaži več nasprotnem primeru je direktno hlajenje preko prezračevanja, in direktno gretje preko direktnih grelcev mnogo učinkovitejša metoda! In še to, objekti z dimniki..individualne hiše...

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:47 02.oktober 2022.

      ...so po gradbenem in uporabnem dovoljenju zasnovane, da so dimniki ob gretju objekta ogreti.

    • scream 20:54 02.oktober 2022.

      zgoraj zapisano ne drži za klimatske sisteme, ampak za klimate....Klimatska naprava je zaprt sistem, ki bazira na osnovi kompresije in ekspanzije fluoridnega plina, kjer pa med procesom pomaga toplota iz okolice....Več ko imaš toplote boljše je....zato so klime primerne za ...prikaži več ogrevanje na primorskem, kjer je zimska temperatura med -5 do 0 ....medtem ko v kranjski gori se ti pa res ne izplača

  • djdj 10:32 02.oktober 2022.

    Že vse napisano v članku. Ko se izklopi klimo, se zrak hitro ohladi.

    • oneh 12:58 02.oktober 2022.

      Toplota iz zraka prehaja tudi na stene. Če imaš klimo dolgo vključeno se stene segrejejo. Ko jo potem ugasneš začne prehajati toplota iz sten na zrak, zato ta ostane dlje časa topel. Najboljše je, da si nastaviš na klimi npr. ...prikaži več 22°C (to je za normalne, za levake je največ 19°C) in pustiš klimo prižgano 24/7. Bo najmanjša poraba in naboljša toplota.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 16:53 02.oktober 2022.

      Zunaj ti pa kompresor napihava hladen zrak. Kateri se zaradi svoje teže in labilnosti izmenjuje tudi raje z tvojim notranjim zrakom. Torej si v začaranem lrogu suhega zraka, in vsak dan manj učinkovitega kompresorja.

  • Avatar jezeran
    jezeran 12:23 02.oktober 2022.

    Pozabili ste tudi napisati, da ko je zunaj minus, klima katera naj bi delovala do -25 porabi veliko elektrike za samoodtajevanje, ker ima nameščene grelne žičke, da se oddtaja led na izmenjalniku

    • oneh 12:55 02.oktober 2022.

      Tiste grelne žičke so moči 25 W. To pomeni, da ti v enem dnevu pokurijo 0,6 kWh ali v enem mescu 18 kWh. To znese tam 3€. Za odstranjevanja ledu iz izmenjevalnika po uporablja energijo iz prostorov (kot takrat, ko ...prikaži večo deluje kot klima), kar pa je že upoštevano v SCOP.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 17:02 02.oktober 2022.

      Gre se kaj da od sebe! Pozimi poraba od 1000 wattow do 2000 wattow...obljubljen izkoristek je x3....v idealnih pogojih. Vemo koliko da od sebe toplotna za sanitarno vodo sredi zime v notranjem prostoru brez konkretnega dodatnega gretja...nič oziroma si še ...prikaži več v minusu, ker ti vlek zraka medtem ko dela posrka preko tlaka še vse ostalo.toploto ven...izmenjava je veliko večja z zunanjim zrakom. Vedno eni ta isti navijate

    • scream 20:02 03.oktober 2022.

      očitno imaš ti en unikum toplotne črpalke....custom made......toplotna je malo bolj zakomplicirana klima in nič ne vleče zraka. Vse toplotne črpalke pa imajo električne grelce v bojlerju, ki pa jih lahko vsak uporabnik izklopi. električni grelci so namenjeni, če želiš ...prikaži več da ti toplotna hitro pripravi sanitarno vodo, zato da ne obremenjuje ostalega ogrevanja.......in ti grelci glih ne porabijo 1% jedrske elektrarne krško

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 09:13 04.oktober 2022.

      Kako ne vleče iz zraka? Zato da pa vleče energijo iz zraka, pa vleče zrak iz vse strani...dobesedno ga srka iz vseh notranjih prostorov , in izmenjava z zunanjim zrakom se za x -krat dvigne. Pišem o sanitarni toplotno črpalki, ...prikaži več ki stoji v notranjem prostoru. In iskoristki so samo ko je zrak vlažen...in toplejšo. Vsaj pol leta je iskoritek tudi po dolinah dobesedno bogi, drugo polovico zadovoljiv. Če nebi medtem segreval 300l, se sigurno ne izplača.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 09:13 04.oktober 2022.

      V višjih legah kjer je pa zrak že v osnovi hladnejši....in bolj suh...pa je efektivna samo 4 mesece od 12, če sploh je. Direktni grelniki pri 300l bojlerju so pa naravnost norija! A komu se to splača?

    • scream 19:39 04.oktober 2022.

      Notranja enota ki je običajno nekje v kletnih prostrih / kurilnici, itd....nima nobenega ventilatorja, odprtine, al karkol da bi vleka zrak ali energijo iz notranjih prostorov. Notranja enota dobi segret plin ki se pretaka v kači, ki ogreva vodo v ...prikaži več bojlerju. Ta pa gre potem po talnem ali radiatorjih. Medij (plin) ki se medtem ohladi, ker odda toploto vodi, gre po ceveh do zunanje enote, kjer se v "kondezatorju" segreje.

    • scream 19:40 04.oktober 2022.

      Kljub temu da je pozimi -25 °c se plinski medij še vedno segreje, ker je verlišče tega medija okol -50 °C. V zunanji enoti je ravno tako bakrena kača, preko katere se pretaka plin, ventilator pa skrbi za pretok zraka. ...prikaži več. Torej večjo kot imamo temepraturo zunaj hitreje se medij segreje. Medij gre nato čez kompresor, ki stisne medij (ga segreje) in zopet pošlje v notranjo enoto v bojler.

    • scream 19:43 04.oktober 2022.

      Apropo na tvoj komentar: -vlažnost / suhost zraka ne igra nobene vloge - toplotna, čeprav lahko rečemo v teoriji da ima direktne grelnike jih po potrebi vklapljain izklaplja, kot rečeno v primeru da prideš po 1 tednu iz dopsuta dam ...prikaži več pa se hočjo 4 stuširat - grelniki porabijo toliko energije kot če bi en dan izvajal pomadansko čiščenej, torej sesalci, pralni stroj itd...

    • scream 19:43 04.oktober 2022.

      in toplotna ima to dobro lastnost, da so večinoma vse sprogramirane na t.i. vremensko krivulji; toplotna ima v zunanji enoti senzor, ki odčitava temperaturo in bolj ko je toplo, bolj segreva plin v kači in posledično zregulira da je kompresor ...prikaži več manj obremenjen kar pomeni manjša poraba elektrike

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 21:57 05.oktober 2022.

      Pisal sem o sanitarni toplotno črpalki, ki stoji noter komplet z kompresorjem in ventilatorjem nad zalogovnikom. In preklemantsko ta kompresor z vetilatorjem rabi vlažen zrak. Manj je vlažen, bolj strmo pada učinkovitost. Ne zavajaj. Seveda vlage v zraku ni, bolj ...prikaži več hladen je...manj je je.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 21:57 05.oktober 2022.

      In toplotna za ogrevanje celote, centralnega sistema + samitarne vode...ima kompresor z ventilatorjem zunaj.! Torej, če je že znotrej izkoristek bistveno manjši pri sobnih 22stopinj, a vse bolj suhem zraku...proti zimi, kaj se dogaja ko je enota zunaj!!!

    • scream 22:50 06.oktober 2022.

      manj je vlažen zrak.....zrak je manj vlažen ko je mrzel....ko je toplejši je bolj vlažen....vlažnost pa sama po sebi ne vpliva....in če si pisal o sanitarni toplotni črpalki pol ne spada v ta članek kjer piše o klimah oziroma o ...prikaži več črpalkah zrak / voda.....tko da ti ne zavajaj, ko mešaš hruške in jabolka. še enkrat toplotna črpalka (ne za sanitacijo) nobena ne zajema zraka. vse ostalo so pa osnovne zakonitosti fizike, ki jih lahko prebereš v učbeniku za gimnazije

    • scream 22:51 06.oktober 2022.

      članek piše o ogrevanju prostora ne pa sanitarne vode.....ti pa si preplašil ljudi o sanitarni črpalki ki greje vodo za pipe

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 06:00 07.oktober 2022.

      Napisal sem kar sem moral. Kompresor je kompresor. Vsi delujejo po enakem principu. Če v zraku vlage ni in je posledično manj vlažen...hladnejši, kar se čez zimsko-pomladansko obdobje pogosto dogaja, potem se izkoristek hitro približuje porabljeni energiji. To pa ne ...prikaži več ustreza kaj hitro, saj je to prepočasi pridobljena energije...ki hkrati vpliva na okolico. Sanitarna toplotna ti obratuje za enak efekt ogrevanja sanitarne vode 3x dlje, kot v idealnih pogojih.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 06:04 07.oktober 2022.

      Torej da dobiš iz 720wattow do 3x več, so pogoji v letu zgolj kak mesec ali dva. Potem izkoristki za enako porabljeno energijo strmo padajo. Čas, ko ti kompresor to energijo pridobiva...se pa strmo veča. To je kvečjemu primerno za ...prikaži več nizkoenergetske hiše, a bom tako rekel kot je rekel pokojni energetski strokovnjak Peter Novak, da je nizkoenergetska hiša mrtva hiša

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 06:11 07.oktober 2022.

      Če upoštevava, da zunaj zračna mase potuje....od enega objekta do drugega, najbrž ni nobenemu v interesu da v kateremkoli obdobju postane parkirišče oziroma da se masa pei tebi lredolgo zadrži. To pa brez ustrezne energije, ki jo daš tudi posredno ...prikaži več tudi ozračje medtem ko si ogreješ stanovanje, ne gre. Ti kompresorji toplotnih črpalk na zrak ti to sliko precej podirajo okrog hiše in znotraj.

    • Avatar PomisliNaSonce
      PomisliNaSonce 06:12 07.oktober 2022.

      Tako je to kaj hitro lahko trojni minus, sploh ko se ti zarad tega kak polarni val preveč useda okrog objekta!

    • scream 14:05 08.oktober 2022.

      še 1x.....toplotna za ogrevanje ne vrskava zraka. toplotna za sanitarno vodo pa običajno ne stoji zunaj ampak je v notranjem prosotru ker je temperatura sobna, ker ni za ogrevanje prostora, ampak je za vodo. Torej je prostor že ogret....torej pomlad ...prikaži večd zima vlaga nič ne vpliva na delovanje črpalke

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.