Pod streho /pod-streho/gradimo-obnavljamo
10609 ogledov

Nove, še strožje zahteve za gradnjo in obnovo

Komentarjev 14
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • PasjaProcesija 08:59 07.januar 2022.

    Gradnja NES je toliko dražja od klasične, da bi s finančno razliko lahko več kot pokrili energetske potrebe zgradbe v celi življenski dobi ene generacije. Sploh v Sloveniji, kjer imamo lesa vrh glave. Gradnjo moraš plačati takoj, energijo skozi dolgo ...prikaži več dobo. Pozneje je tudi inflacija na tvoji strani. Kar je pač je, z novimi direktivami bo potrebno živeti. Možnosti: 1. Kupite starejšo nepremičnino. 2. Ujemite datume, ko boste še lahko gradili po svojem okusu. 3. Razmislite o izdatni uporabi lesa.

    • PasjaProcesija 09:07 07.januar 2022.

      V letu 2020 smo v državi sprejeli silno strategijo o usmeritvi lesne industrije. https://www.ozs.si/datoteke/ozs/sekcije/Iris/Lesarji/Umestitev%20lesne%20industrije%20v%20Slovensko%20industrijsko%20strategijo_Sajko.pdf Vse skupaj nekaj power-point strani, cilji pa v nekaj točkah brez jasne ideje kako jih doseči. Država želi povečati predelavo lesa in povečati njegovo rabo kot ...prikaži več gradbeni material. V tej smeri bo morala omogočiti okolje, ki bo dosego ciljev omogočalo (zakonodaja ali subvencije).

    • PasjaProcesija 09:15 07.januar 2022.

      Za dosego ciljev bodo lesna podjetja morala biti deležna ugodne obravnave (prirejena zakonodaja ali finančne spodbude) in bodo posledično lahko ponujala cenovo konkurenčne proizvode. Obstoječe podeljevanje subvencij graditeljem se bo novi strategiji moralo prilagoditi. Cilj strategije sicer govori o rabi ...prikaži več lesa v javnih zgradbah, a bodo morali omogočiti primerljivo dosegljivost tudi zasebnim graditeljem.

    • PasjaProcesija 09:21 07.januar 2022.

      Ponovno prilagam povezavo do strategije upravljanja z lesom, tokrat v dveh delih. Če je naslov daljši od ene vrstice, ga večkrat "odreže" - tudi tokrat ga je. Predvidevam, da se to dogaja zaradi mojega brskalnika (Brave). Očitno je noter mali ...prikaži več (računalniški) hrošček;) https://www.ozs.si/datoteke/ozs/sekcije/Iris/Lesarji/Umestitev%20lesne% 20industrije%20v%20Slovensko%20industrijsko%20strategijo_Sajko.pdf

  • Luksi 09:50 07.januar 2022.

    To je samo klatenje neumnosti za naš denar. Država naj poskrbi, da bodo ljudje imeli dovolj sredstev za tako gradnjo in bodo vsi tako gradili brez nekih brezveznih predpisov. Saj ljudje nismo neumni in vemo, kaj je dolgoročno dobro za ...prikaži več nas, samo če pa nimaš denarja za tako gradnjo se pač zadovoljiš s slabšo, kar ima seveda posledice kasneje, ampak to se razporedi čez desetletja...

  • sandi76 10:09 07.januar 2022.

    Naj se že enkrat preneha z energetskimi izkaznicami, ki so same sebi namen. Pri novih gradnjah mora projektant zagotoviti, da bo stavba ustrezala veljavni zakonodaji, za obstoječe stavbe pa se lastnik odloča, kaj bo storil za boljši energetski izkoristek .

  • popokatopetl 11:17 07.januar 2022.

    Energetski fundamentalizem.

  • PasjaProcesija 10:31 07.januar 2022.

    Luksi, sandi76, avtorica je omenila "Pripravljeni na 55 in razogličenje stavbnega fonda do leta 2050". Pripravljeni na 55 pomeni znižanje emisij toplogrednih plinov za 55% do 2030. Smo (ne)pripravljeni. Cilji so diktirani s podnebnimi dogovori, v tem primeru z lansko ...prikaži več glasgowsko konferenco. Ne bo vama všeč, toda nacionalne politike se bodo ravnale po mednarodnih dogovorih. Manj porabljene energije pomeni manj sproščenega CO2. Kar bo pa zelo drago.

    • Luksi 10:48 07.januar 2022.

      Seveda bo drago, celo tako drago, da ljudje pač ne bodo zmogli, ker nimaho denarja. In kaj se bo potem zgodilo, tisti, ki imajo kaj gozda bodo začeli kurit drva in posledica bo več ogljika in manj dreves... Pa to ...prikaži več je samo en primer. Po mojem to kar se zdaj dogaja vodi samo stran od zastavljenih ciljev. Poskrbeti bi morali, da bo čista energija in varčna gradnja poceni in si jo bo večina lahko privoščila, potem bo pa tudi rezultat.

    • PasjaProcesija 11:02 07.januar 2022.

      Verjel ali ne, CO2 iz vseh biomas se bo predvidoma štel v nacionalne kvote izpustov. Poglej pod "Biomass": https://ec.europa.eu/clima/eu-action/forests-and-agriculture/land-use- and-forestry-regulation-2021-2030_en Kmečka obrazložitev sprejetega ukrepa je lahko, da je cilj čimveč CO2 vezati v živo biomaso (drevesa). Kar sicer na dolgi ...prikaži več rok ne pije vode. Lahko pa pričakuješ nacionalne zakonodaje, ki bodo izpuste natančno urejale in po potrebi sankcionirale. Zdaj je čas za pravočasno prilagoditev.

    • PasjaProcesija 11:05 07.januar 2022.

      Brskalnik me nekaj zafrkava, je eden redkeje prisotnih. Tam v naslovu povezave je nek presledek, zato povezava ne deluje. Dam naslov po kosih: https://ec.europa.eu/clima/eu- action/forests-and-agriculture/land-use- and-forestry-regulation-2021- 2030_en

    • PasjaProcesija 11:07 07.januar 2022.

      Ne pomaga. Tam kjer je besedilo "-use- and" je vrinjen nek presledek. Briši ga in potem mora delovati.

  • satir 14:57 07.januar 2022.

    Kaj pa če kdo želi živeti v mrzli bajti, kaj potem jo mora pozimi hladit? Če je preveč izolirana, jo bojo celo prdci segrevali, prdonji pa vroče?

    • PasjaProcesija 15:54 07.januar 2022.

      Prdci so polni metana, ki je bistveno bolj toplogreden od CO2. Od 2030 naprej bodo prepovedani.

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.