Pod streho /pod-streho/varcna-hisa
11965 ogledov

Toplotna črpalka ali bojler za toplo vodo?

Komentarjev 9
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Snežinko 13:09 23.junij 2019.

    V članku je kar nekaj neresnic. Recimo: družina, ki ima kolektorje ne porabi niti kilovata elektrike? A črpalka, ki poganja vročo vodo íz kolektorjev skozi bojler pa dela na paro? Pa pretiravate s primerjavo boljer-črpalka. Elektrike niti pod razno ne ...prikaži veče porabiš 98€ mesečno. Ja, skupaj z ostalom seveda.. Jaz npr. Ogrevam vodo poleti z nafto, zato porabim cca. 30 l mesečno, kar je cca. 30€. V pol leta torej 150€, kar da 10 let, preden se mi toplotna splača. Vmes bo crknil kompresor, pa smo tam.

    • TistoPravo 14:42 23.junij 2019.

      Kaj pa dimnik, ki se ti v poletnem toplejšem obdobju segreva...medtem ko greješ toplo vodo z kurilcem? Če ga nimaš postavljenega po zunanji steni, potem niso nič naredu...tudi prostor se segreje, ko zalaufaš gorilec na peči in segreješ poleg rezervarja ...prikaži več za vodo še celoten kotel. Poraba toplotne črpalke je odvisna od števila uporabnikov in od izgube ki ji povzroči prostor postavitve. V energetsko nepotratnem prostoru se lahko vzdržuje 300 litrov vode na 55 stopinjah z 2 urama dnevnega delovanja..

    • TistoPravo 14:47 23.junij 2019.

      ...2 uri, če vročo vdo uporabl 1 oseba...za vsako dodatno osebo, pa dodatna ura delovanja. Toplotno črpalko je pametno timersko omejit, in ji pri notranjem kompresorju dodajat energijo in vlažnost....le tako lahko obdržiš učinkovitost. Pozimi to ni problem, če ti ...prikaži več toplotna stoji ob aktivni peči za centralno ogrevanje..samo vedno se energija pobira iz prostora, in zato je mogoče bolje pomagat toplotni za kakim kaloriferčkom z 1000 dodatnimi watti....in pred njim posodo z vodo..usmerjeno v odjem

  • blayo 13:31 23.junij 2019.

    Brener, peč in kesl za nafto ter zalogovnik vode si pa seveda dobil zastonj? Lej, ti tudi recimo nisi prištel elektrike ki jo porabi tvoj brener in njegova črpalka ter črpalka ki vročo vodo iz peči poganja skozi zalogovnik vode...

  • Brane Ogrinc 14:05 23.junij 2019.

    Ne vem velika poraba elektrike se mi zdi moja toplotna porabi bistveno manj od navedenega v članku cca 5e višja položnica na mesec za štiri člansko družino od kar mam toplotno to je pa že 10 let razlike v stroških ...prikaži večih elektrike so minimalne.

  • TistoPravo 14:55 23.junij 2019.

    "Toplotna črpalka pa zaradi načina delovanja porabi manj elektrike, kot odda toplote"...o tem bi sicer lahko debatirali...toplotne črpalke s svojim 700w kompresorji imajo dejansko predvidenih veliko več daljših vklopov, ko pa bojlerji z direktni 2kw grelci...zato potrebujejo veliko večje zaloge, ...prikaži več da naredijo lahko na zalogo in iz prostora pobirajo tudi večkrat in po malem....če seveda imajo kaj za pobrat. To je glavni problem toplotnih črpalk, hladijo in sušijo prekomerno prostore...

    • TistoPravo 15:02 23.junij 2019.

      Večje zaloge vroče vode hkrati ogrevajo prostor nazaj, ki se pri notranjem kompresorju preterano ohladi in posuši...torej se 300 litrou zaloge tud kaj hitro shladi, če cisterni ne priskrbiš nekega optimalno poceni stalnega dogrevanja. Zelo dobra kombinacija je, da je ...prikaži veče toplotna črpalka postvljena v informacijsko računalniški sobi v kateri imamo ponavadi vžgan računalnik, modem, ruter...in še kaj 24 h na dan 365 dni. Toplotno je najbolj timersko omejit preko timerske vtičnice...

    • TistoPravo 15:06 23.junij 2019.

      ...in da se obenem vključi vsak 750 ventilatorski konvektor, ki ga lahko še dodatno omejite da pomaga ob dodeljenem času vsake 15 minut toplotni. Čez zimo pa non stop. Optimalni časi pri meni za vklop toplotne so zdaj poleti, za ...prikaži več dve osebi...od 5h zjutrej do 6.30h...in popoldne od 15h do 16.30. Mišljeno, da za pomivanje posode uporabljate pomivaln stroj. Torej 2x tuš in umivanje rok, razkuževanje pip preko spusta vroče vode vsakodnevno...do dve.

  • david85 22:59 23.junij 2019.

    In zakaj bi rabili 2 bojlerja . Kje ste to našli. Če bojler ogreva vodo samo v nočnem toku je cenejši kot toplotna črpalka.

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.