Slovenija
215 ogledov

Oglobljen eden od najbogatejših Slovencev

Urad za varstvo konkurence IFP
Varuh konkurence je zaradi nespoštovanja določb o prijavi koncentracije izrekel globo zoper Tomaža Ročnika, po reviji Manager lani sedmega najbogatejšega Slovenca.

Oglobljeni sta bili tudi njegovi podjetji Igem in PUP ter direktor podjetja PUP Janez Herodež, poroča današnje Delo. Kazen za vse skupaj znaša nekaj manj kot 180.000 evrov in je precej manjša od zagrožene.

Po poročanju časopisa, je družba Igem leta 2009 prevzela velenjsko podjetje za urejanje okolja PUP.  Koncentracija pa je bila priglašena šele leto dni pozneje. Poleg tega je Ročnik še pred izdajo odločbe o koncentraciji na skupščini PUP izvrševal lastniške pravice, kar konkurenčna zakonodaja prav tako ne dovoljuje.

Kazen nižja od zagrožene

Urad za varstvo konkurence je družbi Igem za oba prekrška skupaj naložil 108.589 evrov globe, Ročniku pa kot odgovorni osebi 11.000 evrov kazni. Zakon določa, da lahko urad predpiše globo do višine deset odstotkov letnega prometa v koncentraciji udeleženih podjetij in z njimi povezanih družb v skupini. Urad bi torej lahko Igem za en prekršek oglobil do 7,4 milijona evrov globe, torej skupaj skoraj 15 milijonov evrov, Ročniku pa bi lahko naložil do 20.000 evrov globe, poroča Delo.

Zakonodaja tuja tudi Herodežu

Urad pa je izrekel tudi odločbo o prekršku zoper PUP in direktorja tega podjetja Janeza Herodeža. Ta je namreč pet mesecev prepozno prijavil koncentracije PUP in družbe Karbon. Tudi PUP je še pred izdajo odločbe o koncentraciji sodeloval na skupščini Karbona. Velenjsko podjetje mora zato plačati 48.678 evrov, Herodež pa 10.000 evrov, še poroča Delo.

Komentarjev 4
  • privat 08:48 04.januar 2013.

    nekdo bo najebal...Slovenija nima čuti za poštenost ,le mafijske naveze nekaj pomenijo!

  • Žurnalček 11:37 19.oktober 2012.

    Tistega , ki ga je obsodil na tako protizakonit znesek, naj prevzame v roke državni tožilec zaradi korupcije in prekoračitev pooblastil . Vzeti je treba vse , kar so prigoljufali , potem razveljaviti sklepe na skupščinah , kjer so protipravno ...prikaži večo sodelovali in uveljavljali svojo voljo, nato pa še kazen v prid države !

  • dd 10:58 19.oktober 2012.

    To je za bogataše navaden drobiž. Takšen znesek lahko porabijo za osebno porabo, v enem dnevu.