Gorenjska
3200 ogledov

100 evrov za nepobrani pasji iztrebek

Številne občane motijo pasji iztrebki, ki jih nevestni lastniki ne poberejo za svojimi štirinožnimi prijatelji. Mestna občina Kranj je zato na koše za mešane odpadke nalepila nalepke s pasjo tačko, saj lahko tudi vanje lastniki odložijo vrečke s pobranimi pasjimi iztrebki.

Mestna občina Kranj (MOK) za vzdrževanje pasjih košev porabi okrog 30.000 evrov. V strošek je vključeno praznjenje košev in nameščanje tulcev z vrečkami. 54 košev praznijo na 14 dni, 20 na najbolj obiskanih lokacijah pa enkrat tedensko. Na kranjski občini zdaj želijo racionalizirati stroške, zato so odstranili 10 košev na tistih lokacijah, ki so manj obremenjene oziroma imajo v bližini postavljen koš z mešanimi odpadki. Teh je od leta 2019 še več, saj so jih dodali 45, nekatere tudi ob dostopih do priljubljenih sprehajalnih poti. Še vedno pa v uporabi ostaja 74 košev za pasje iztrebke.

 

Pasje iztrebke lahko odložite tudi v koše za mešane odpadke

Koši za mešane odpadke na območju MOK so po novem opremljeni z nalepko s pasjo tačko. S tem bi radi spodbudili lastnike psov, naj vrečke z iztrebki svojih štirinožnih ljubljenčkov odložijo v koše za mešane odpadke. »Iztrebki malih živali, ki naj bi jih lastniki odlagali v vrečki, sodijo skladno z navodili prevzemnika odpadkov med mešane komunalne odpadke. Vsebina košev, ki jih prazni Komunala Kranj v sklopu javne snage, pa se naknadno razvršča, predvsem z namenom izločanja odpadne embalaže od mešanih komunalnih odpadkov,« je potrdil vodja sektorja za odpadke pri Komunali Kranj Igor Viktor Bizjak.

 | Avtor:

 

Odgovornost je na lastnikih

Vsak lastnik mora imeti ob sprehajanju s psom v skladu z občinskim odlokom s seboj vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov. Če ne pospravi iztrebkov, ga lahko doleti globa 100 evrov. Odgovornost pa je treba ohranjati tudi do narave.

Komentarjev 7
 • jate 09:49 02.marec 2021.

  vse lepo in prav da dajo tako kazen tako je prav,ampak še nekaj bi dodala velike kazni bi pisala tudi takim ki mečejo plastenke kar čez okno avtomobila po cesti in ob cesti so manjše postojanke s kako leseno mizo ...prikaži več in klopi in polno odpadkov okoli ,ko greš od KP-SEŽANA,groza.

 • Mehičanka76 22:16 01.marec 2021.

  Imam psa in res vestno pobiram za njim. Popade me pa hud bes, ko stopim v pasji drek. Jebeliš, nevestni lastniki psov, a je res tako težko pobrati iztrebek svojega najboljšega prijatelja? Naj bodo kazni, naj bodo astronomske in več ...prikaži več inšpektorjev, ki bodo nadzirali nevestne lastnike in potem res pisali kazni.

 • Avatar karjola
  karjola 21:22 01.marec 2021.

  kaj pa gomila konjskega dreka na pločniku ni prekršek?