Gorenjska
298 ogledov

105 projektov v boj za občinska proračunska sredstva

V Mestni občini Kranj (MOK) se bo jutri, 1. marca, začelo glasovanje o sprejetih predlogih v letošnjem participativnem proračunu.

MOK je v okviru kampanje Projekti za vas in mesto od 5. 1. do 4. 2. 2022 zbirala projektne predloge za participativni del proračuna za leto 2022. Občanke in občani so tako predlagali 190 projektov. »Predlogi zajemajo zelo širok nabor potreb, kar potrjuje pravilnost odločitve, da povabimo k sodelovanju občane. Da prisluhnemo njihovim predlogom in prav vsakega proučimo, kako ga je možno izvesti. Vsi ne bodo šli v format participativnega proračuna, a bomo pogledali tudi druge možne rešitve. Najbolj pomembno pa je, da smo vzpostavili ustvarjalen in dragocen dialog, kaj posamezno okolje, krajevna skupnost po mnenju prebivalcev potrebuje. Vsi predlogi so zelo kakovostni in odražajo trud predlagateljev, da prispevajo h skupnosti,« je ob pomembnem sodelovanju z občani povedal župan Matjaž Rakovec.

Vse prejete predloge je tako pregledala posebna komisija, ki je preverila, ali so izvedljivi v okviru participativnega proračuna 2022, torej skladni z zakonodajo, v pristojnosti občine, finančno ovrednoteni med 2.500 in 24.000 evri ter če ustrezajo drugim predpisanim pogojem za uvrstitev v participativni proračun. Komisija je tako na koncu izbrala 105 predlogov, ki so ustrezali kriterijem. Seznam po krajevnih skupnostih je objavljen v februarski številki Kranjskih novic in na spletni strani projekta, kjer so na voljo dodatne informacije o participativnem proračunu. Ločeno, v posebnem zavihku, so objavljeni tudi predlogi, ki niso uvrščeni za glasovanje in je pri vsakem naveden razlog, zakaj se niso uvrstili na glasovalne liste.

Med predlogi so različne ureditve cest, zasaditve javnih zelenih površin, postavitve ali obnove otroških igrišč in rekreativnih površin, novi parkirni prostori, ravnanje z odpadki in podobno iz vsakodnevnih potreb prebivalcev. Ob tem so se našli tudi nekateri bolj unikatni predlogi, med njimi namestitev prezračevalnih naprav v šoli in vrtcu, merjenje onesnaževanja vodotokov, spominski park in obeležja, priprava krajevnega zbornika, gledališke predstave, vodena rekreacija in tudi ureditev opazovanja gnezdišča za štorklje.

Glasovanje o projektnih predlogih bo sedaj potekalo od 1. do 10. 3. 2022. Glasovali bodo lahko občanke in občani s stalnim prebivališčem v MOK, ki so stari 16 in več let. Glasovati je možno le enkrat in za en predlog v krajevni skupnosti stalnega prebivališča, in sicer preko spletnega mesta oziroma aplikacije predlagaj.kranj.si ali pa od 7. do 10. 3. 2022 osebno na v Avli MOK v času uradnih ur. Za izpolnjevanje bo na voljo tudi pomoč. Od 11. 3. 2022 bo na spletni strani projekta nato možno preveriti izglasovane projekte in spremljati njihovo izvedbo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.