Gorenjska
768 ogledov

12 ur teka po ulicah Kranja se vrača

Damjan Končar
Tudi letos bo Kranj gostil 12-urni ultratek.

Ultramaraton postaja prepoznavni znak gorenjske prestolnice, saj bo prvo nedeljo v juniju, torej 4. junija 2023, v Kranju potekala že šesta izvedba tekaškega spektakla SLO12RUN. Gre za tekmovanje v teku na 12 in 6 ur po ulicah Kranja. Ena od letošnjih novosti je delno spremenjena proga, saj je organizator želel na eni strani zagotoviti tekmovalcem hitro progo za podiranje rekordov, na drugi strani pa prisluhniti meščanom in meščankam, z željo omogočiti kar se da večji dostop do samega centra mesta.

Mestna občina Kranj, Zavod za turizem in kulturo Kranj ter Atletska zveza Slovenije tradicionalno podpirajo tekaško prireditev in skrbijo za pestro športno dogajanje. Organizator je Atletski klub Ultramaraton Slovenija, direktor tekmovanja pa Klemen Boštar, ki napoveduje, da se obeta izjemna tekaška poslastica z udeležbo svetovno znanih ultramaratoncev. Tekmovalci bodo prišli iz več kot 21 držav, med njimi iz Maroka, Tajvana, Tunizije, Danske, Italije, Madžarske, Nemčije, Hrvaške, Avstrije, Finske, Španije, Bosne in Hercegovine, Slovenije in drugih.

Častni gost teka bo tudi letos legenda ultrateka Grk Yiannis Kouros, znan tudi kot "tekaški bog", pridejo pa tudi Poljak Andrzey Piotrowski, Romunka Mara Guler, Marco Visantini iz Italije, Tamas Bodis iz Madžarske, Pascal Rueger iz Švice ter Michal Šua iz Srbije, slovenski ultramaratonci in drugi. Tekme in spremljevalnega programa se bo udeležil tudi slovenski ultramaratonec Dušan Mravlje. Prav tako organizatorji napovedujejo, da bo letos padel 152,750 kilometrov dolg rekord proge, ki ga je postavil Marco Bonfiglio leta 2015. S tem namenom je del trase prestavljen iz centra Kranja.

Štart je na Glavnem trgu, potem pa se trasa nadaljuje na Poštno ulico čez most čez Kokro, mimo parkirišča Huje, kjer sledi obrat, nazaj čez most na Tavčarjevo ulico, proti štartno-ciljnemu prostoru, ki bo na Glavnem trgu. Trasa je krožna in meri 1.250 metrov. V štartno-ciljnem prostoru bodo tudi letos postavili tribuno za številne obiskovalce in gledalce, ki jih je vsako leto več. Nagradni sklad za zmagovalce je letos bistveno višji, saj bosta zmagovalka in zmagovalec letošnjega 12-urnega teka prejela po 1000 evrov ter brezplačno prijavnino za partnersko ultratekmo v Braziliji. Prijave so možne še do 25. maja 2023.

Poleg tega bo najboljši tekač prejel še posebno nagrado v protivrednosti 6000 ameriških dolarjev. SLO12RUN bo štel za drugo prvenstvo Slovenije v teku na 12 ur. Na lanskoletnem prvenstvu je postala državna prvakinja Nataša Robnik, državni prvak pa Uroš Srnec. Za tekače iz Bosne in Hercegovine bodo že drugič v Kranju izvedli bosansko prvenstvo v teku na 6 ur.

Predvečer tekme, soboto, 3. junija 2023, bo 19:00 v baru Mitnica že tradicionalno rezerviran za tematski pogovor s priznanimi ultramaratonci in drugimi pomembnimi gosti, ki bo odprt tudi za javnost. Na pogovoru o ultramaratonskem teku bodo tako sodelovali DUŠAN MRAVLJE, najuspešnejši slovenski ultramaratonec vseh časov, DRAGAN JANKOVIĆ, vodja hrvaške ultra reprezentance, predsednik AK Sljeme in eden največjih poznavalcev ultra teka v regiji in širše, MARJAN ZUPANČIČ, rekorder Slovenske planinske poti in serijski zmagovalec trail tekov, MIRSAD ABDAKOVIĆ, ultraš, trener in vodja reprezentance Bosne in Hercegovine, UROŠ KRALJ, uspešno zaključil 109 maratonov, večkrat se je udeležil tudi ultramaratona Celje-Logarska in ga leta 2010 tudi zmagal, JAN BEGUŠ, novopečeni ultraš, ki se šele spoznava z dolgimi teki, pogovor pa bo vodil MARKO ROBLEK. Za dobro vzdušje bo poskrbel tudi RECYCLEMAN s prijetnimi ritmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.