Gorenjska
1555 ogledov

15 ton lepši Kranj

Saša Despot / Mediaspeed
Kljub deževnemu vremenu je v Kranju pri čiščenju sodelovalo skoraj 6000 ljudi.

Letos so čistilno akcijo Očistimo Kranj – Kranj ni več usran pripravili že dvaindvajsetič. Poleg organizatorjev, Kranjskih tabornikov, so sodelovale še druge enote Civilne zaščite Mestne občine Kranj (MOK), Komunala Kranj, ki je v čistilno akcijo vključila vse zaposlene, krajevne skupnosti, prostovoljna gasilska in druga društva, lovske družine ter druge skupine in posamezniki, skupno tako skoraj 70 različnih organizacij. Cilj čistilne akcije, katere izvedbi so v MOK namenili 20.000 evrov, je bil predvsem očistiti odpadke z urbanih in naravnih površin, ki so se nabrali v preteklem letu, lotili pa so se tudi nekaj večjih črnih odlagališč, na katere so med drugim opozorili tudi občanke in občani.

Župan Matjaž Rakovec, podžupanja Manjo Zorko in podžupan Janez Černe so se pridružili udeležencem akcije na območju Krajevne skupnosti Mavčiče, podžupanja pozneje še na območju Krajevne skupnosti Bratov Smuk na Planini. »Zahvaljujem se vsem, ki so sobotno dopoldne in svoj prosti čas namenili temu, da pospravljajo za manj ozaveščenimi posamezniki. Kranj je spet čist in upam, da bo tak tudi čim dlje ostal. A brez Kranjskih tabornikov in Komunale Kranj vsa ta leta ne bi šlo: ne le, da vsako leto odlično izpeljejo čistilno akcijo, pač pa neutrudno pripravljajo tudi odlične ozaveščevalne dogodke, ki so, kakor se lahko prepričamo, ko vsako leto poberemo za več ton odpadkov, nujno potrebni. V ozaveščanje ljudi bomo še naprej vlagali veliko časa in energije, saj le tako lahko vzgojimo okoljsko odgovornega posameznika,« je ob tem povedal župan Rakovec.

Vodja čistilne akcije Očistimo Kranj 2023 Tea Derguti in še drugi aktivni član Kranjskih tabornikov Klemen Markelj sta poudarila prav ozaveščevalni vidik, ki ga ima vsakoletna čistilna akcija z vsemi spremljevalnimi aktivnostmi skozi celo leto. »Nekateri pravijo, da bi morali s čistilnimi akcijami prenehati. Kranjski taborniki bi bili zelo veseli, da bi enkrat prišli do te točke, vendar pa je žal po gozdovih in travnikih še vedno veliko odpadkov, ki tja ne sodijo. Akcijo bomo organizirali dokler bo treba – kot orodje za ozaveščanje v vzgojno-izobraževalnih ustanovah in v bolj praktičnem smislu, za spomladansko čiščenje mesta. Nadaljevali bomo tudi s taborniškimi aktivnostmi, prek katerih mladi spoznajo in vzljubijo naravo. Veseli smo, da nam Mestna občina Kranj in Komunala Kranj pri tem pomagata. Hkrati pa bomo veseli nadaljnjega sodelovanja z vsemi soorganizatorji Eko tedna, ki že tretje leto zapored spremlja čistilno akcijo.« Eko teden se je začel že pretekli ponedeljek, potekal pa bo še do četrtka, 30. marca 2023. Podroben program je na voljo v tej novici, odprli pa so ga s pogovorom o izzivih in priložnostih, s katerimi se Kranj sooča na področju trajnosti in ekologije. Med tednom so in še bodo za otroke potekale okolju prijazne delavnice, starejši so se lahko spoznavali z različnimi vidiki trajnostnih in okoljevarstvenih praks, izvedli so več izmenjevalnic predmetov, drugi del festivala pa je s kar tremi razstavami v Layerjevi hiši posvečen umetniškemu pogledu na odnos človeka do preostalega sveta skozi prizmo načel vključevanja in trajnosti.

 | Avtor: Matija Korošec Matija Korošec

Komunala Kranj je sicer letos poskrbela za odvoz vseh zbranih odpadkov, skupno točno 14.780 kilogramov. Na bolj zahtevnih in zato tudi potencialno nevarnih lokacijah, predvsem ob rečnih obrežjih in na težje dostopnih lokacijah v kanjonu Kokre, so udeležencem na pomoč priskočile posebej usposobljene enote Civilne zaščite MOK. Sodelovalo je Društvo za podvodne dejavnosti Kranj in PRS RP Kranj, Jamarsko društvo Carnium Kranj, Društvo za raziskovanje jam, Društvo gorske reševalne službe Kranj, enote PP CZ MO Kranj, Radioamateriji CZ MOK in Intervencijska enota CZ MOK ter druge taborniške skupine oziroma rodovi. »V teh letih smo vzpostavili res utečen sistem, sodelovanje je odlično in teče gladko. Ljudje so uzavestili, da morajo paziti na lastno varnost in jim ni treba tvegati, ker lahko računajo na pomoč dobro usposobljenost naših ekip. Te si vsako leto na akciji pridobijo še kako izkušnjo več, torej pri tem praktično pilijo svoje veščine,« je povedal namestnik poveljnika CZ MOK Vid Krčmar.

 | Avtor: Tim Kristanec Tim Kristanec

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.