Gorenjska
1184 ogledov

20 let Prešernovega smenja

V Kranju tudi letos na slovenski kulturni dan, 8. februar, pripravljajo tradicionalni Prešernov smenj, že 20. po vrsti.

»Kranjčani smo ponosni na svojega najslavnejšega prebivalca. Na njegov rojstni dan 3. decembra praznujemo občinski praznik, 8. februarja pa organiziramo našo največjo prireditev. Ta dan kulturo postavimo na piedestal in jo častimo, kot ji pritiče,« je ponosen župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec. Tudi letos se bo 8. februarja mesto na Prešernovem smenju preobleklo v 19. stoletje, Kranjčani pa bodo obiskovalce s kostumi in pokrivali popeljali v čas, ko se je po ulicah sprehajal veliki slovenski pesnik, ki je zadnja leta preživel v Kranju. Smenj letos praznuje jubilejno 20. obletnico, pripravljajo pa spet zelo pester program.

Slavnostno odprtje smenja, ki bo ob 11.00 pred Prešernovim gledališčem Kranj, bodo pospremile recitacije in nastopi pevskih zborov. Med 10.00 in 18.00 bo po ulicah Kranja dišalo po Prešerni kuhni. Glasba bo odzvanjala na glavnem trgu ob vodnjaku, kjer se bodo obiskovalci med 11.00 in 15.00 lahko zavrteli skupaj s folklornimi skupinami. Del ekipe muzikala Povodni mož bo z izvedbo glasbene točke popeljal v skrivnostni svet Povodnega moža, ob 16.00 pa bo zapel Vlado Kreslin. Pred Mestno knjižnico Kranj se lahko od 11.00 do 15.00 zapeljite s kočijo in obiščete pesmomat. Pred Prešernovo hišo bo mestni glasnik večkrat sporočil smrt dr. Franceta Prešerna pri cerkvi svetega Kancijana pa bo stala manufaktura mojstra Janeza. Ob 15.15 pa bo tudi polaganje venca na Prešernov grob.

S številnimi dogodki in razstavami na praznik kulture bodo vabili Layerjeva Hiša, Prešernovo gledališče Kranj, Galerija Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, Gorenjski muzej, Kranjska hiša, Cerkev sv. Kancijana in tovarišev, Zavod za varstvo kulturne dediščine in Mestna knjižnica Kranj. Od 11.00 do 17.00 bo v starem mestnem jedru potekal Festival lajnarjev, od 10.00 do 18.00 pa boste lahko obiskali tudi številne stojnice. Vrhunec dogajanja bo Shod muz na kranjskem Parnasi, ko bodo ob 18.00 v Prešernovem gledališču Kranj gostili letošnje dobitnike Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada.

Pestro dogajanje pa bo potekalo tudi pred in po samem prazniku, saj tudi letos pripravljajo niz dogodkov Vsak dan prešernovo 2023.

PREŠERNOVO Gorenjska Vsak dan bo Prešernovo

»Kranj je evropska destinacija odličnosti 2023 in nosilen trajnostnega znaka Slovenia Green Platinum. Odgovorna naravnanost ni povezana le s skrbjo do narave in okolja, ampak tudi z odnosom do dediščine, kulture in tradicije. Prešernov smenj je izvirno doživetje kulturne dediščine, zaradi katerega postanemo 8. februarja prestolnica kulture,« ob tem pripoveduje Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj. »Z veliko domišljije je ideja vrniti mesto v čas dr. Franceta Prešerna postala glavno stičišče obiskovalcev iz vse Slovenije,« pa dodaja Srečko Štagar, avtor in začetnik prireditve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.