Gorenjska
399 ogledov

25 milijonov iz Evrope

Pomembna prednost članstva v Evropski uniji so evropska sredstva, s katerimi države lahko uresničujejo zadane cilje. Tudi Mestna občina Kranj je tako lahko že izvedla številne večje projekte, ki jih brez pomoči Evrope zagotovo ne bi zmogla.

Evropska unija finančno podpira projekte in programe na različnih področjih, ki med drugim vključujejo regionalni in urbani razvoj, zaposlovanje in socialno vključevanje, kmetijstvo in razvoj podeželja, pomorske zadeve in ribištvo, raziskave in inovacije ter humanitarno pomoč. Finančna pomoč je na voljo malim in srednje velikim podjetjem, nevladnim organizacijam, neprofitnim organizacijam, raziskovalnim ustanovam, mladim, raziskovalcem, kmetom, javnim organom in številnim drugim.

 

Upravljanje finančnih sredstev urejajo stroga pravila, ki zagotavljajo natančen nadzor nad namensko uporabo sredstev ter transparentno in odgovorno porabo denarja. Slovenija ima v obdobju 2014–2020, ki se zaključuje, dostop do skupno dobre 4 milijarde evrov sredstev, od tega dobre 3 milijarde iz evropske kohezijske politike, dobrih 800 milijonov iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in slabih 25 milijonov iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo. Iz prihodnjega sedemletnega proračuna Evropske unije pa bo Slovenija dobila skupno 10,5 milijarde evrov, od tega je 6,6 milijarde nepovratnih sredstev. V proračunu naj bi bile tri milijarde za kohezijo in 1,6 milijarde za kmetijstvo. Od skupno 5,7 milijarde iz načrta za okrevanje bo nepovratnih sredstev za 2,1 milijarde.

 

Kranjska občina uspešno črpa evropska sredstva

Mestna občina Kranj v finančni perspektivi 2014-2020 izkorišča 25 milijonov evrov evropskih sredstev. V večini jih bo črpala v  tem mandatu županovanja. Sredstva črpajo iz različnih virov. V okviru mehanizma Celostne teritorialne naložbe, ki je namenjen projektom urbanega razvoja samo za mestne občine, bo tako kranjska občina za področja revitalizacije degradiranih območij in trajnostne mobilnosti počrpala okrog 11,6 milijona evrov. Podobno višino sredstev bo dobila tudi v okviru mehanizma Dogovor za razvoj regij – projekti regijskega razvoja, in sicer za področje razvoja podjetništva, deinstitucionalizacije, trajnostne mobilnosti, odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda, oskrbe s pitno vodo in elektro mobilnosti.

 

Kranjska občina črpa sredstva tudi iz mehanizma za podeželje, prijavlja se na javne razpise iz ukrepov trajnostne mobilnosti ter za področje krožnega gospodarstva. Okoli 3 milijone evrov so pridobili še za energetske sanacije šol in vrtcev ter elektro mobilnost, letno pa občina dobi tudi po 300.000 evrov na podlagi Zakona o financiranju občin.

 

Na MOK pa so se že dobro pripravili tudi na črpanje evropskih sredstev v novi perspektivi. Tako so naredili seznam 99 projektov, ki so bili v mestni upravi prepoznani kot vsebinska in investicijska smer razvoja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.