Gorenjska
1402 ogledov

3D zebra za večjo varnost

Anže Krže/Mediaspeed
Pred Osnovno šolo (OŠ) Predoslje so danes v uporabo predali prvo 3D zebro v Mestni občini Kranj (MOK). Kranj se je namreč pridružil projektu »Varno ima vedno prav« zavarovalnice Generali in Zavoda Varna pot, katerega cilj je zagotavljanje večje varnosti pešcev, posebej otrok in starejših, kolesarjev in voznikov skirojev.

Projekt 3D zeber je plod sodelovanja zavarovalnice Generali, Zavoda Varna pot in zainteresiranih občin. Akcijo 'Varno ima vedno prav' so zagnali lani in tako prve štiri 3D zebre zarisali v občinah Velenje, Ptuj in Ljubljana, letos pa s tem nadaljujejo in so tako v uporabo predali še novih sedem tridimenzionalnih prehodov za pešce. Prehod pred OŠ Predoslje je prvi v MOK in najverjetneje za zdaj tudi edini na Gorenjskem. Za zaris 3D zebre na tej lokaciji je na spletnem glasovanju oddalo glas kar 70 odstotkov vseh sodelujočih, medtem ko je bil drugi predlog v okviru akcije na še eni prometno dokaj obremenjeni šolski poti, pred Podružnično šolo Kokrica.

3D zebra je videti kot navidezna ovira na cestišču, zaradi česar vozniki dodatno zmanjšajo svojo hitrost, ki je na tem območju že omejena, saj se prehod nahaja na območju umirjenega prometa. »Ta zebra je res nekaj posebnega, nemogoče, da je ne opaziš že od daleč. Prepričan sem, da bodo odslej vozniki tukaj vozili precej bolj počasi in pazljivo. Žal je letos prav tukaj prišlo do prometne nesreče, a k sreči otrok ni bil huje poškodovan. V Mestni občini Kranj vsako priložnost izkoristimo za poziv voznikom k upoštevanju prometnih pravil in vožnji s prilagojeno hitrostjo, z različnimi ukrepi pa poskušamo še dodatno zaščititi najbolj ranljive udeležence v prometu – tudi s prehodi za pešce, opremljene s sodobno senzoriko,« je ob tem povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Lansko leto je bilo na področju cestne varnosti spet precej slabše. Zaskrbljujoči podatki so tako k ukrepanju spodbudile tudi zavarovalnico Generali, ki z zagotavljanjem večje varnosti uresničuje svoje poslanstvo. Član uprave Generali zavarovalnice Matija Šenk je ob predaji nove 3D zebre v uporabo povedal: »Skupaj z Zavodom varna pot in občinami želimo na inovativen način opozoriti na problematiko prometne varnosti ter z ozaveščanjem prispevati k znižanju števila prometnih nesreč na območjih umirjenega prometa. 3D zebre vidimo kot dolgoročne, trajnostne rešitve za večjo varnost, s katerimi gradimo vseživljenjska partnerstva na vseh področjih, tudi na področju preventive v prometu.« 

Za novo pridobitev, zaradi katere bo šolska pot v Predosljah bolj varna, se je zahvalila tudi ravnateljica OŠ Predoslje Janja Sršen. Dogodek ob predaji nove 3D zebre so s kulturnim in zabavnim programom popestrili tudi učenke, učenci in vrtčevski otroci iz te predmestne šole, za posebno presenečenje pa je s svojim nastopom poskrbel reper Trkaj, ki otroke in vse udeležence v prometu opominja na napake, ki jih v prometu delamo vsi, tako pešci kot tudi kolesarji in vozniki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.