Gorenjska
727 ogledov

60 let ju druži ljubezen do glasbe in narave

Marija in Jožef Gorenc iz Kranja praznujeta diamantno obletnico poroke. Ob častitljivi obletnici je zakoncema čestital tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

Marija in Jožef Gorenc od leta 1964 živita v Kranju. Marija je rojena v Javorniku pod Joštom, Jožef pa se je na gorenjski konec priselil z Dolenjske. V zakonu sta se jima rodila dva sinova, družina pa zdaj šteje tudi tri vnuke, najmlajši je v osnovnošolskih klopeh. Združuje ju ljubezen do glasbe in narave, drug drugemu sta vedno v oporo.

Gospa Marija, bolj znana kot Minka, je bila rojena v revni kmečki družini in je že kot otrok s košem na ramenih hodila v Stražišče prodajat sadje in zelenjavo. Njena prva zaposlitev je bila v takratnem Tekstilindusu v predilnici v Stražišču. V življenju ji največ pomeni družina in z njo povezane vrednote in kakor radi rečejo njeni sinovi, je v njihovi družini podpirala najmanj tri vogale. Po upokojitvi ji dneve krajšajo otroci, vsaj 20 jih je že bilo v njenem varstvu, ki so se z veseljem prepustili njenemu razvajanju in vzgoji. Sicer pa pod njenimi spretnimi rokami nastajajo nogavice in šali, ko ima ustvarjalne dneve, zapiše tudi kakšno pesmico.

Gospod Jožef se je rodil v revni kmečki družini, ki je štela deset otrok. V času druge svetovne  vojne so jih izgnali v Nemčijo. V Kranj se je preselil leta 1960, kjer se je zaposlil v tovarni Sava. Njegova življenjska strast je petje. Najprej je bil član Savskega okteta, potem Iskrškega mešanega zbora, kratek čas pa je bil tudi pevec v narodno-zabavnem ansamblu Rudija Jevška ter dolgoletni član moškega in mešanega zbora Peter Lipar, katerega član je še danes.

 

Življenjske vrednote zakoncev Gorenc

Njune življenjske vrednote so delo in še enkrat delo, nesebična pomoč, darežljivost, ljubezen do družine, vztrajnost, pozitivna naravnanost, strpnost in zaupanje. Zakonca večino svojega časa preživljata na vikendu pod Joštom, kjer zase in za družino pridelujeta zelenjavo in sadje. Iskrene čestitke in obilo zdravja še v prihodnje je zakoncema zaželel tudi župan MOK Matjaž Rakovec, ki jima je ob tem predal manjšo pozornost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.