Gorenjska
2519 ogledov

Adijo zapornice

Na parkiriščih Huje zunanje in Huje za zapornico velja nov režim parkiranja. Obe sta odslej združeni v enotno in odprto parkirišče, tako da zapornice ni več, ob parkiranju pa je treba vozilo označiti s parkirnim listkom ali dovolilnico.

Prvi dve uri parkiranja s parkirnim listkom sta brezplačni, za vsako nadaljnjo uro pa je od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro treba plačati 60 centov. Parkiranje je časovno neomejeno in brezplačno za stanovalce starega mestnega jedra z dovolilnico in imetnike abonmajev, vendar morajo svoja vozila ustrezno označiti oziroma mora biti dovolilnica dobro vidna. Podobno velja tudi za parkirišče Čebelica, kjer pa zapornice ostajajo. Na Hujah ob tem še naprej velja enak prometni režim, in sicer je uvoz na parkirišče s severne strani, izvoz na drugem koncu parkirišča, na parkirnih mestih na Župančičevi ulici pa lahko bočno parkirajo le vozila, ki se pripeljejo iz severne smeri, torej iz Primskovega oziroma Planine 2 in 3.

Parkirišča v lasti Mestne občine Kranj (MOK)  sicer upravlja Komunala Kranj, ki ima v najemu in upravljanju tudi parkirišči Stara Sava in Delavski dom. Na parkiriščih, na katerih je parkiranje plačljivo, uporabniki parkirnino lahko plačajo z gotovino, parkirno kartico MOK, mobilnimi telefoni ali plačilno-kreditnimi karticami, ki so navedene na parkomatu. Vsi parkomati namreč nimajo možnosti plačila s plačilno-kreditno kartico.

 

Nekje lahko parkirate manj časa, drugje dlje

Na parkiriščih pred stavbo MOK, na ploščadi Brioni in Delavski Dom je prva ura brezplačna s parkirno kartico MOK, vendar največ enkrat dnevno. Za vsako nadaljnjo uro je cena parkiranja 1 evro. Parkirnina se zaračunava od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro in ob sobotah med 7. in 13. uro. Med tem pa na parkiriščih med Delavskim domom in Globusom ni možno brezplačno parkiranje.

Na parkirišču Sejmišče je s parkirnim listkom prva ura parkiranja brezplačna, s parkirno kartico MOK pa prvi dve, vendar največ enkrat dnevno. Vsaka nadaljnja ura znaša 60 centov. Parkirnina se zaračunava od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro. Parkiranje je časovno neomejeno, brezplačno ga lahko uporabljajo imetniki parkirnih dovolilnic za stanovalce in imetniki abonmajev. Enako velja za parkirišča na Jelenovem klancu, kjer pa ni možno brezplačno parkirati.

Na parkiriščih ob Cesti Staneta Žagarja in Gregorčičevi ulici parkirnina za eno uro znaša 60 centov. Parkirnina se zaračuna od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro. Parkiranje je časovno neomejeno, brezplačno pa ga lahko uporabljajo imetniki parkirnih dovolilnic za stanovalce in imetniki abonmajev. Podoben režim velja za parkirišča pred Gorenjsko banko, kjer pa dovolilnice in abonmaji ne veljajo.

Na Mladinski in Stritarjevi ulici je prva ura parkiranja s parkirno kartico MOK brezplačna, vendar največ enkrat dnevno. Vsaka nadaljnja ura stane 60 centov. Parkirnina se zaračuna od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro. Parkiranje je časovno neomejeno, brezplačno pa ga lahko uporabljajo imetniki parkirnih dovolilnic za stanovalce in imetniki abonmajev.

Brezplačno parkiranje do ene ure z označitvijo časa prihoda na vidnem mestu v vozilu velja v modri coni na Partizanski ulici od ponedeljka do petka od 7. do 16. ure in na Gosposvetski ulici od ponedeljka do petka od 7. do 18. ure. Parkiranje je dovoljeno za največ eno uro, nato je treba vozilo odpeljati. Za imetnike parkirnih dovolilnic za stanovalce pa je parkiranje časovno neomejeno in brezplačno.

Na parkirišču pri Zdravstvenem domu je prva ura parkiranja brezplačna. Vsaka nadaljnja ura je 60 centov. Parkirnina se zaračuna od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro. Parkiranje je časovno neomejeno, brezplačno pa ga lahko uporabljajo imetniki abonmajev.

Komunala Kranj, kot rečeno, upravlja  tudi parkirišče Stara Sava, ki je sestavljeno iz zgornjega in spodnjega dela. Na zgornjem je prva ura parkiranja brezplačna, vsaka nadaljnja pa 1 evro. Parkirnina se zaračuna od ponedeljka do petka med 7. in 19. uro ter ob sobotah med 7. in 13. uro. Spodnje parkirišče pa je namenjeno le imetnikom parkirnih abonmajev.

Na vseh omenjenih parkiriščih je sicer na praznike in dela proste dneve parkiranje brezplačno.

 

Do brezplačnega parkiranja tudi s parkirno kartico

MOK izdaja tudi parkirne kartice. Vsak uporabnik lahko s posamezno parkirno kartico pridobi pravico do brezplačnega parkiranja. Z njo tako lahko vsak dan brezplačno parkirate, vendar največ enkrat dnevno na parkiriščih Občina, Brioni, Delavski dom, na Mladinski in Stritarjevi ulici po eno uro, na parkirišču Sejmišče pa do dve. Poleg brezplačnega parkiranja kartica omogoča tudi plačevanje parkirnine na plačljivih parkiriščih.

Parkirna kartica MOK velja eno leto od prve uporabe na parkomatu. Kupiti jo je možno v občinski sprejemni pisarni, pri avtomatu pred stavbo MOK ali v Turistično-informacijskem centru na Glavnem trgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.