Gorenjska
1152 ogledov

Agata in Jurij na klic in brezplačno

Jurij že v akciji v središču Škofje Loke. Občina Škofja Loka E-minibus Jurij v barvah mesta na sotočju Poljanske in Selške Sore je že v akciji.
V Škofji Loki po novem po širšem mestnem središču vozita šestsedežna električna minibusa, Agata in Jurij. Imeni sta dobila po junakih Tavčarjevega romana Visoška kronika, potem ko sta v javni anketi prejela največ glasov.

Občina Škofja Loka v skladu z leta 2017 sprejeto celostno prometno strategijo uvaja različne, dopolnjujoče se oblike trajnostne mobilnosti, s katerimi želi doseči kar najboljšo dostopnost do javnih storitev, predvsem za bolj ranljive skupine prebivalcev. Lani je tako uvedla brezplačne prevoze na klic za starejše Prostofer, zdaj pa uvaja še javni prevoz z električnim minibusom.

Agata in Jurij sta vozili Grifo italijanskega proizvajalca Esagono Energia za prevoz šestih potnikov po širšem mestnem središču. Občina Škofja Loka je izbrala e-minibusa z javnim naročilom. Zanju je plačala 155.672 evrov, po uspešni prijavi pa je na razpisu prejela 102.080 evrov nepovratnih sredstev.

Vozili sta prilagojeni prevozu starejših in gibalno oviranih ljudi, vanju je mogoče naložiti tudi invalidski oziroma otroški voziček. Opremljeni sta z električnimi drsnimi potniškimi vrati, ki jih odpira voznik iz kabine, kar je zelo pomembno za varnost potnikov pri vstopu in izstopu.

Z enim polnjenjem baterij najmanj 80 kilometov

Največja dovoljena hitrost vožnje z e-minibusom je 40 kilometrov na uro, domet z enim polnjenjem baterij je vsaj 80 kilometrov. Obe vozili imata možnost rekuperacije energije pri zaviranju in vožnji navzdol.

Uporaba mestnega e-minibusa je najprej namenjena manj mobilnim, ranljivim skupinam prebivalcem (starejšim, gibalno oviranim in otrokom), povečevanju njihove mobilnosti in dostopnosti do najbolj pomembnih javnih objektov in storitev ter navezav na prometna vozlišča oziroma prometne prestopne točke.

Agata in Jurij bosta, kakor napovedujejo, omogočala povezavo med območji, ki niso dostopna z obstoječim javnim prevozom. Uporabljali pa ga bodo lahko tudi drugi občani in obiskovalci.

Storitev prevoza izvaja Javno podjetje Komunala Škofja Loka, v sodelovanju z Društvom Sožitje Škofja Loka in bo vsaj v poizkusnem pilotnem obdobju brezplačna.

Relacija vožnje je prilagodljiva potniku

Mestni e-minibus nima vnaprej začrtane trase. Območje izvajanja prevozov je omejeno na območje širšega mestnega središča Škofje Loke: del naselja Stara Loka, Ceste talcev, Partizanske ceste in Šolske ulice, Blaževe ulice, Cankarjevega trga, Mestnega trga, Poljanske ceste, Grajske poti, Fužinske ulice, Kopališke ulice, Spodnjega trga, Puštala in Stare ceste.

Krožna vožnja pa poteka med tržnico na Partizanski cesti, Trgom pod gradom in parkiriščem Tehnik ter spet nazaj do tržnice.

Vožnje potekajo od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro, ob sobotah med 8. in 14. uro. Začenjajo se ob 8. uri na območju pred tržnico v nekdanji vojašnici.

Relacija vožnje – znotraj območja izvajanja prevozov – je prilagodljiva in se oblikuje glede na potrebo potnika.

Vstop in izstop na minibus je mogoč kjerkoli znotraj območja izvajanja prevozov, uporabniki lahko z dvigom roke mini bus ustavijo kar med vožnjo, nanj pa lahko vstopijo tudi, ko vozilo stoji na postajališču oziroma si prevoz zagotovijo s klicem na telefonsko številko +386 51 444-760. Na navedeno telefonsko številko vozniku sporočimo kdaj in na kateri lokaciji naj nas pride iskat ter tudi želeni cilj vožnje. Storitev izvajanja prevozov so, kot so sporočili z Občine Škofja Loka, uskladili s ciljnimi skupinami, tako da so jo poizkušali kar najbolj približati uporabnikom. Po poteku preizkusnega pilotnega obdobja bodo traso in časovnico izvajanja prevozov glede na potrebe občanov lahko še prilagodili.

Pravila prevoza in varnostni ukrepi

Potniki lahko v e-minibus vstopajo skupaj z ročno prtljago manjših dimenzij, prav tako ta prtljaga ne sme tehtati več kakor 10 kilogramov. Pomembno je upoštevanje preventivnih varnostnih ukrepov za zaščito potnikov in zaposlenih. Zaščitni ukrepi se bodo sproti prilagajali navodilom in priporočilom za varno izvajanje dejavnosti Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Trenutno je treba pri vožnji z minibusom upoštevati pravilo PCT, nositi zaščitno masko, zaželeno je tudi razkuževanje rok.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.