Kranj
3617 ogledov

V Žabnici imajo že tri mlade štorkljice

Print Screen
V gnezdu pri Podružnici šoli Žabnica, kjer je možno spremljati par štorkelj 24 ur, se je v petek zjutraj izlegel prvi mladiček, v nedeljo pa so opazili že drugega.

Štorklji sta v gnezdo pri Podružnični šoli Žabnica, ki je del OSnovne šole Stražišče Kranj, prileteli konec aprila in pričeli sta z urejanjem gnezda ter se redno pariti. Samica je prvo jajce znesla 7. maja, nato pa so sledila še tri jajca. Otroci so štorklji poimenovali Agata in Šimen. In v petek, 9. junija 2023, se je malo pred 7.30 izvalil prvi mladiček. V nedeljo, 11. junija 2023, so zjutraj po 5. uri zjutraj opazili že drugega mladička. V ponedeljek, 12. junija 2023, pa se je okrog 14. ure izvalil tudi tretji mladiček.

Spomnimo, na podružnični šoli v Žabnici namreč nadaljujejo z izvedbo projekta Štorklje v Žabnici. Decembra 2021 so pred šolo postavili gnezdišče. Pri tem so jim pomagali izvajalci Elektro Gorenjske ter domačin Jože Frelih, ki je izdelal košaro za gnezdo. Takratni učenci 2. in 4. razreda  so nabrali veje za gnezdišče, s katerim je bilo postlano gnezdo. S pomočjo participativnega proračuna so zdaj gnezdo opremili tudi s kamero in internetno povezavo.

Na Gorenjskem je to že dvanajsto gnezdo, kar kaže, da pari štorkelj vedo, kam po vrnitvi iz Afrike na gnezdenje, do jesenskega odhoda na prezimovanja. V mesecu aprilu so tako v Žabnici že lahko opazovali štorkljo, kako je v gnezdo nosila veje in travo in se nato par tudi že vselil vanj. Danes si lahko dogajanje v gnezdu ogledamo v živo 24 ur na dan na tej povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.