Gorenjska
605 ogledov

Bajec izpostavlja: Potreben je večji nadzor

Peter Šalamon
Kranjski odbori SDS, NSi in SLS so pred drugim krogom županskih volitev v Kranju pripravili okroglo mizo o problematiki priseljevcev, na kateri je sodeloval tudi njihov županski kandidat Ivo Bajec.

V več občinah se že nekaj let srečujejo s težavami s prekomernim priseljevanjem tujcev. Največ govora o tem pa je prav v Mestni občini Kranj. Prav zato je županski kandidat Ivo Bajec skupaj s strankami, ki ga podpirajo - SDS,NSi in SLS -, pred drugim krogom županskih volitev pripravil okroglo mizo o tej tematiki. Okrogle mize se je udeležilo nekaj podpornikov strank, ki podpirajo Bajca, ter nekateri njihovi sedanji in nekdanji mestni svetniki.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Okroglo mizo je povezoval predsednik odbora SDS Kranj Branko Grims, ki je izpostavil, da je kranjski mestni svet v prejšnjem mandatu soglasno potrdil prav njihove predloge glede reševanja težav priseljevanja. »Kranj ima preveč priseljencev in tega ne zmore več prenesti. To prinaša težave, konflikte, nezadovoljstvo med ljudmi. Postopki v naši državi pa so za priseljence zelo enostavni, zato se zlorabljajo,« je izposatavil Grims in dodal: »Družina priseljenca medtem izkorišča vse socialne pravice v Republiki Sloveniji, kar vse plačujemo slovenski davkoplačevalci. Velikokrat je ob tem prisotnost tudi nekaterih ali celo vseh članov družine samo navidezna, saj dejansko živijo v drugi državi, kamor z ali brez vednosti slovenskih inštitucij pošiljajo denar, pridobljen na osnovi socialnih pravic, vezanih na začasno oziroma stalno prebivališče.«

Županski kandidat Ivo Bajec se ob tem zaveda, da mora stavri v večji meri urediti država. Ob tem izpostavlja, da je bil v Kranju sestavljen posvetovalni svet, ki ga sestavljajo predstavniki Zavoda za zaposlovanje, Centra za socialno delo, Upravne enotre, Finančnega urada, občine in policije. Ta je že sprejel 24 ukrepov, a se ti ne izvajajo. »Niso prišli od ideje do zaključka in takšnih stvari je bilo v zadnjih štirih letih ogromno. Prepričan sem, da je stvari treba dokončati. Nimam čarobne palice, imam pa moč povezovanja in dogovarjanja. Trudil se bom povezati vse pristojne službe, da bi s skupnimi močmi preverjali, ali priseljenci za pravice, ki jih pridobivajo, izpolnjujejo vse zakonske pogoje,« poudarja Bajec.

Glede priseljevanja ob tem doaja, da za razvoj gospodarstva Kranj potrebuje tudi tuje delavce, »a to morajo biti ljudje, ki so se pripravljeni vključiti v družbo. Priseljenci se namreč sedaj ne učijo slovenskega jezika. Tako denimo vzgojiteljica v vrtcu ali učiteljica v šoli niti ne ve, kaj recimo otroka boli, saj tega ne zna povedati, ker doma ne sliši niti ene slovenske besede.«

V drugem krogu županskih volitev v Mestni občini Kranj, ki bodo v nedeljo, 4. decembra 2022, se bo sicer Bajec pomeril s sedanjim županom Matjažem Rakovcem (SD). V prvem krogu je Rakovec prejel 48,23 % glasov, Bajec pa 19,50 %.

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 13:57 27.november 2022.

    Množica simpatizerjev na okrogli mizi SDS ,SLS ,NSi .....hahaha....koliko jih je Grims preštel ?

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 16:35 26.november 2022.

    Ivo, Ivo pa ja nis ratal še ksenofob in apartheidovec??