Gorenjska
1166 ogledov

Besniške voščenke zasadili tudi doma

Anže Krže/Mediaspeed
Evropski drevored povezovanja in sodelovanja, ki so ga zasadili oktobra letos na Brdu, je te dni dobil še svojo mini različico ob Podružnični šoli v Besnici.

Ob Podružnični šoli v Besnici so zasadili osem dreves avtohtone sorte jablan in postavili informativno tablo, tako da bodo besniško voščenko, ki je ime Besnice ponesla v svet, spoznali tudi najmlajši in obiskovalci tega dela Mestne občine Kranj (MOK). Novi drevored si je ogledal tudi kranjski župan Matjaž Rakovec. »Na Brdu smo pred kratkim zasadili 54 jablan te avtohtone sorte, v Besnici pa je besniških voščenk sicer veliko, tudi na dvoriščih krajank in krajanov, vendar se nam zdi prav, da to drevo dobi svoje posebno mesto in tudi obeležje v kraju, po katerem je dobilo ime,« je odločitev za nasaditev manjšega drevoreda ob besniški osnovni šoli pojasnil župan.

Na obeležju so na kratko popisane lastnosti te sorte in pomen, ki ga ima za kraj, tako da se bodo s tem lahko podrobneje seznanili tudi najmlajši učenci in obiskovalci. Besniška dolina je bila že od nekdaj znana tudi po sadjarstvu, ki je domačinom prinašal dodaten zaslužek. V preteklosti so sadili predvsem stare, odporne sorte sadnega drevja, ki ne zahtevajo posebne nege, med njimi tudi besniško voščenko. Ta se je zaradi odpornosti in okusnih zlatorumenih sadežev uveljavila in razširila ne le v Besnici, ampak tudi po vsej Gorenjski, zato ji ponekod pravijo gorenjska, pa tudi kranjska voščenka.

 | Avtor: Anže Krže/Mediaspeed Anže Krže/Mediaspeed

V Besnici glede poimenovanja ni dileme. Ker je besniška voščenka ime kraja ponesla v svet, jo domačini sedaj uporabljajo kot zaščitni znak tega območja. »Ni ga, ki v naši vasi ne bi poznal tega drevesa,« je povedal predsednik Krajevne skupnosti (KS) Besnica Primož Bavdek, ki je skupaj z vodjo podružnične šole Barbare Mesec Štular pozdravil novo zasaditev. Teh dreves je čedalje več, še zlasti od leta 2018, ko je KS Besnica v počastitev 110. obletnice Kulturnega društva Jožeta Paplerja vaščanom podarila 110 sadik te sorte jablan, da so jih zasadili na svojih zemljiščih. Ker je bilo povpraševanja zelo veliko, so akcijo naslednje leto ponovili in donirali še dodatnih 60 besniških voščenk.

Komentarjev 1
  • Thomas_Brown 15:10 27.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦