Gorenjska
3215 ogledov

Bila je zzzZima

Sneg, rekord, snežne padavine, februar 1952
1/4
arhiv Gorenjski muzej Kranj
Pred sedemdesetimi leti, med 13. in 15. februarjem 1952, je v Sloveniji nepretrgoma snežilo kar petdeset ur. Novozapadli sneg se je ulegel na že obstoječo belo podlago in poskrbel za okoli dva metra debelo snežno odejo. Snežni zameti so bili visoki do osem metrov ... Na Gorenjskem je več kot dva metra snega zapadlo, kot navajajo, v eni najhujših zim zadnjega stoletja, v Planici. Več kot dva metra pa ga je bilo tudi na Tolminskem.

Za obuditev spomina na zares izjemno zimo, oziroma zimo z veliko začetnico, smo zaprosili v Gorenjski muzej, kjer so nam prijazno dovolili objavo fotografij zasneženega Kranja. Starejši se spominjajo ogromnih količin snega, in še, kako so se prebijali po ulicah po snežnih rovih ter da so iz hiš na ulico skakali skozi okna.

Država je razglasila izredne razmere in splošno mobilizacijo za čiščenje snega. Snežna ujma je ohromila avtobusni in železniški promet, prekinjene so bile telefonske linije, ni bilo elektrike. Zaradi snega je v Sloveniji umrlo 31 ljudi, 16 pa jih je bilo huje poškodovanih. Ponekod je zmanjkalo tudi živil in premoga za ogrevanje, nekatere vasi so bile več tednov odrezane od sveta, železniški promet je bil na vseh progah vzpostavljen šele 26. februarja.

Februarja 2012, ob 60. obletnici, so izredne dogodke obudili člani Konjeniškega kluba Naklo in izvedli spominsko pluženje s starim lesenim plugom glavne ceste od Naklega do Medvod. Naklanci, takrat pristojni za pluženje, so 16. februarja 1952, tretji dan močnega sneženja, v lesen plug zapregli enajst parov najboljših konj. Za pot do Medvod so zaradi obilice snega potrebovali kar deset ur. Ko so okrog 22. ure prispeli do gostilne Bohinc (Na klancu), so začeli spregati konje. Šest konj so dali v gostilniški hlev, druge so pokrili z odejami, jih privezali pred hlev pod napušč in odšli v gostilno. Sredi večerje pa je zunaj močno zagrmelo: popustilo je ostrešje hleva in pokopalo pod seboj vseh šest konj, so opisali orači, med katerimi je bil tedaj tudi nekdanji naklanski župan Ivan Štular, ki je ob obletnici prav tako sodeloval v spominskem pluženju.  

Sneg, rekord, snežne padavine, februar 1952 | Avtor: arhiv Gorenjski muzej Kranj arhiv Gorenjski muzej Kranj

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so bile februarja 1952 številke izjemne, kajti že pred tem obilnim tridnevnim sneženjem je bila tudi v nižinah  debela snežna odeja. Številni kraji so dosegli rekordno višino snega, ponekod se vrednostim od takrat niso več niti približali. Po podatkih Arso je bilo 15. februarja zjutraj v Bovcu izjemnih 188 cm snega, na Bledu ga je bilo le osem centimetrov manj. Še večje presenečenje so podatki iz osrednje Slovenije, na Vrhniki je snežna odeja segala 168 centimetrov visoko, le nekaj manj snega je bilo v Kranju in Ljubljani. Na vzhodu in jugu je bila količina padavin manjša, a vseeno je skupna višina snežne odeje večinoma presegala pol metra.

Kako izjemno močno je bilo sneženje, pa pričajo podatki Arsa o količini novozapadlega snega: skupna višina snega 15. februarja v Kranju je bila 155 centimetrov, 14. februarja je bilo v Kranju 20 centimetrov novozapadlega snega, novozapadlega na 15. februar pa je bilo v Kranju rekordno kar 77 centimetrov.

Sneg, rekord, snežne padavine, februar 1952 | Avtor: arhiv Gorenjski muzej Kranj arhiv Gorenjski muzej Kranj

 

 

Komentarjev 1
  • Arminda_Hampton 12:50 12.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎