Gorenjska
600 ogledov

Bleiweisov park podprt z evropskimi sredstvi

Peter Šalamon
Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila evropska sredstva za projekt »CTN KR KP med Gosposvetsko ulico in Bleiweisovo cesto«.

Mestna občina Kranj (MOK) bo s pomočjo sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj uredila površine za pešce in kolesarje med Gosposvetsko ulico in Bleiweisovo cesto. Vrednost projekta ureditev površin za pešce in kolesarje je dobrih 440.000 evrov, sofinanciranje Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega sklada za regionalni razvoj znaša dobrih 263.000 evrov. MOK bo prispevala dobrih 176.000 evrov. 

Gre za prvi korak, s katerim bo nastal največji kranjski mestni park – Bleiweisov park. Vrednost celotnega parka, ki se bo razprostiral na 7.500 kvadratnih mestih, znaša 740.000 evrov. Gre za veliko pridobitev tako za mesto kot občino. »S tem bomo omogočili varno in privlačno povezavo različnih točk mesta – od širšega območja zdravstvenega doma z glavno avtobusno postajo na trenutni lokaciji, lekarne, sodišča, policije, dveh bank, vrtca, Šolskega centra Kranj s štirimi srednjimi šolami, dijaškega doma, Medpodjetniškega izobraževalnega centra, Fakultete za organizacijske vede do starega mestnega jedra z izobraževalnimi ustanovami,« je že lani povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Z ureditvijo Bleiweisovega parka MOK spodbuja tudi razvoj trajnostnega prometnega sistema, zagotavlja pogoje za privlačno, varno, udobno hojo in kolesarjenje v mestu, prispeva k večjemu deležu pešačenja in kolesarjenja pri mestnih potovanjih. Z vzpostavitvijo parka bodo omogočili tudi večjo prometno varnost dveh najbolj ranljivih skupin v cestnem prometu, manjšo uporabo motoriziranih vozil in emisij CO2 ter PM delcev v mestu. Na ta način se bo izboljšala kakovost zraka, manjša bo obremenitev s hrupom v mestu in povečala uporaba novih tehnologij v urbanih prometnih sistemih. »V splošnem pomembno prispeva k družbeni spremembi v lokalnem okolju, dvigu okoljske ozaveščenosti med občani in zdravemu, aktivnemu življenju,« dodaja Rakovec.

V parku bodo uredili nove poti za pešce in kolesarje, ki bodo park razdelile na več delov. Glede na zasnovo bo park razdeljen na štiri enote, prilagojene obiskovalcem različnih starostnih skupin. V njem bodo otroško igrišče, razgiban betonski poligon za urbane športe, spomenik dr. Janeza Bleiweisa in mirni del parka. Projekt bo zaključen predvidoma do konca letošnjega leta.

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.