Gorenjska
1016 ogledov

Blejsko jezero spet cveti

Alge na Blejskem jezeru Žurnal24 Posnetek alg na Blejskem jezeru je iz lanskega leta.
Blejski policisti in gasilci so včeraj preverjali prijavo onesnaženja na Blejskem jezeru. Ugotovili so, da gre za vsakoletno cvetenje alg, so danes sporočili iz Policijske uprave Kranj. To, da jezero vnovič cveti, so nam danes potrdili tudi z ministrstva za okolje in prostor oziroma Agencije RS za okolje.

Rahlo povečanje pojavljanja alg oziroma cianobakterij je Agencija RS za okolje (Arso) na površini jezera opazila to soboto, 12. decembra, kar nakazuje, da se je jezero termično premešalo in da so v prehranjevalno verigo vključene tudi hranila iz sedimenta.

Zaradi poslabšanih kisikovih razmer v letu 2020, ki so posledica onesnaženja jezera v začetku leta, se je iz sedimenta sprostilo precej hranil, predvsem fosforja.

Na vprašanje, ali se lahko ponovi zgodba iz konca lanskega leta in začetka letošnjega, ko se je jezero obarvalo rdeče, smo z Arsa dobili odgovor, da je zadnje letošnje vzorčenje Blejskega jezera predvideno v ponedeljek, 21. decembra.

"Po meritvah bo jasno, kaj cveti in kako intenzivno. Koncentracija fosforja, ki bo znana kakšen dan kasneje, pa bo dala napoved za masovnost cvetenja do aprila, če seveda med tem ne pride do drugih onesnaženj," so pojasnili iz Arsa.

Lani začelo cveteti že novembra

Naj spomnimo, da je lani Blejsko jezero začelo cveteti v novembru. Šlo je za cvetenje fitoplanktona, alg, kar je sicer naravni pojav, a pa ne izgleda lepo. Hrano za algo predstavljajo organske snovi, ki se iz pojezerja spirajo v jezero. Cvetenje je bilo daljše in intenzivnejše tudi zaradi mile zime in obilice sončnih dni, spomladi pa se je jezero popolnoma obarvalo rdeče. Marca letos so tako iz agencije za okolje v sporočilu za javnost med drugim zapisali, da je stanje jezera zelo zaskrbljujoče in da bo jezero potrebovalo več let, da si opomore od onesnaženja z organskimi snovmi in hranili.

 

Komentarjev 3
  • Avatar Sherry_Stevens
    Sherry_Stevens 09:19 18.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro od doma. zaslužim 25 tis0č dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevn0. Za več podrobnosti ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com

  • compracu 07:31 18.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • glocokdo 17:33 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks