Gorenjska
2430 ogledov

Bo kanjon Kokre končno urejen?

Kanjon Kokre Damjana Kocjanc: Kanjon Kokre
Na januarski seji kranjskega mestnega sveta bodo svetniki dokončno odločali o ureditvi kanjona reke Kokre. V načrtu so predvidene obnove obstoječih pešpoti, vzpostavitev novih, gradnja novih mostov oziroma brvi in vzpostavitev turistične, rekreacijsko-športne in prostočasne infrastrukture. Nekateri pa imajo še vedno pomisleke.

Staro mestno jedro Kranj s kanjonom reke Kokre je bilo leta 1983 zavarovano z odlokom kot naravna znamenitost. Sam kanjon je dolg kilometer in pol, globok 30 metrov, v njem pa je speljana tudi sprehajalna učna pot. Predstavlja pomembne zelene površine neposredno ob zgodovinskem jedru mesta Kranja. Že več let se v Kranju govori o njegovi ureditvi, zato so na Mestni občini Kranj pripravili Občinski podrobni prostorski načrt za kanjon Kokre, ki ga bodo sedaj, po opravljeni javni obravnavi, tudi dokončno sprejemali.

 

Novi mostovi in rekreacijske površine

V okviru prostorskega načrta je predvidenih kar nekaj obnov in tudi novogradenj. Med drugim so predvideni novi vstopi v sam kanjon, uredili bodo obstoječe pešpoti in dostope do reke ter dodali nekatere nove.  Zgradili bodo dva nova mostova. Prvi bo povezal Planino in Pungart, drugi pa se bo navezal na Ulico Rudija Šelige. Ob tem bosta zrasli še dve novi brvi za pešce. Prva bo kot nadaljevanje »Nemške poti«, druga pa med Kokrškim mostom in predvidenim mostom na Pungart.

 

Prostorski načrt predvideva tudi obnovo že obstoječega naravnega kopalnega območja na Dolu. Ob tem bodo uredili tudi odprte zelene površine na robu poplavnega gozda, ki bodo med drugim namenjene za piknik površine. Pozabili niso niti na najmlajše, saj je predvidena ureditev otroškega igrišča iz naravnih materialov. Uredili bodo tudi dodatna parkirna mesta za obiskovalce, razgledišče, prenovili in rekonstruirali vodne objekte v območju obstoječega Elektro energetskega objekta. Predvidena je tudi postavitev balvanskega plezališča ter športnih elementov za vadbo.

 

V kanjonu bo zrasel tudi večnamenski objekt z gostinskim lokalom, javnimi sanitarijami, prostorom za potrebe predstavitve samega kanjona in občasnih razstav ter dogodkov. Pri tem bodo upoštevali sonaravne smernice in primerno vključitev v zavarovan prostor, tudi z ureditvijo zelenih površin ob samem objektu.

 | Avtor:

 

S takšnimi posegi v kanjon se nekateri ne strinjajo

Mestna občina Kranj je za prostorski načrt pridobila vsa potrebna soglasja, med drugim tudi od Zavoda za varstvo narave. Slednji je v svojem mnenju zapisal, da osnutek odloka prostorskega akta upošteva vsebino naravovarstvenih smernic in je z njo tudi usklajen. Kljub temu nekateri opozarjajo, da gre pri tem za grobo poseganje v območje naravnega spomenika.

 

V Civilni iniciativi: Varuhi kanjona Kokre so pripravili spletno peticijo, s katero zahtevajo razveljavitev in spremembo nekaterih členov prostorskega načrta. Kot so zapisali, »predlagana določila temeljito posegajo v naravni habitat kanjona Kokre, kjer bi prireditveni, športni in zabavni dogodki uničili nemoteno bivanje vseh živečih bitij ter grobo posegali s preureditvijo v območje naravnega spomenika.« Tako nasprotujejo novogradnji objektov za večnamenske dejavnosti ter gostinskih obratov, postavitvi mobilnih objektov za namene plaže ter šotorišč in predlagajo popolno prepoved kurjenja odprtega ognja ter piknik prostorov. Po njihovem tudi prireditve in večje športne inštalacije ne sodijo v območje zaščitenega naravnega spomenika, postavljanje ograj v višini 2,2 metra pa bi onemogočilo nemoten prehod živalskih vrst.

 

Ob tem v civilni iniciativi vse ne vidijo negativno. Kot pišejo, podpirajo »angažiranost k splošni ureditvi, ureditev sprehajalnih poti, brvi, ureditev krožnega sprehajalnega sistema z uporabo brvi, učnih poti in ostalih izobraževalnih inštalacij iz naravnih materialov, večjo pozornost čistejši vodi, ureditev okolice in postavitev zabojnikov za smeti, sredstev iz proračuna za obnavljanje poti, imenovanje vzdreževalca in ureditev parkirišč na robu kanjona Kokre«. Spletno peticijo je sicer do sedaj podpisalo že več kot 400 ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.