Gorenjska
6378 ogledov

Mestni svetnik zahteva odstop kranjskega župana

Višje sodišče v Ljubljani je glede razrešitve direktorja Komunale Kranj Matjaža Berčona, ki ga je v začetku leta razrešila skupščina podjetja, ugodilo pritožbam takratnega predsednika skupščine Zorana Stevanovića. Tako je razveljavilo odločitve Okrožnega sodišča v Kranju in Stevanoviću dopustilo stransko intervencijo pri zastopanju Komunale Kranj v tej zadevi. Ta je zdaj že kazensko ovadil pet gorenjskih županov.

Zgodba o razrešitvi direktorja Komunale Kranj Matjaža Berčona, ki je ta položaj prevzel lani jeseni, sega v začetek letošnjega leta. Skupščina podjetja naj bi Berčona razrešila že v začetku februarja, vendar so se pojavili dvomi v pravilen sklic skupščine, ki je potekala kar v gostinskem lokalu. Zato je takratni predsednik skupščine in kranjski predstavnik v njej Zoran Stevanović konec februarja sklical novo skupščino, na kateri so Berčona še enkrat razrešili. Vendar so tudi takrat obstajali dvomi v pravilnost sklica skupščine. Pravni strokovnjaki na kranjski občini in v komunali so tako preverili pravilnost sklica seje. "Glede na moje dolgoletne izkušnje pa bi tudi sam lahko zatrdil, da je bila skupščina nezakonito sklicana," je takrat izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec.

 

Skupščina pod vodstvom Stevanovića je ob razrešitvi Berčona za vršilko dolžnosti imenovala Mojco Košir Štojs. Kranjsko okrožno sodišče je nato zavrnilo predlog za vpis spremembe zastopnika komunale v sodni register. Sodišče je namreč ocenilo, da za vpis spremembe niso izpolnjeni zakonski pogoji. Višje sodišče je sedaj odločitev razveljavilo.

 

V tem času je v veljavo stopil tudi nov odlok o Komunali Kranj, ki je prinesel spremembe v nadzoru vodenja družbe. Z odlokom so namreč ukinili skupščino in uvedli nadzorni svet, ki ga sestavljajo predstavniki Mestne občine Kranj, drugih občin ustanoviteljic in delavcev. Skupščino pa po novem sestavljajo župani sedmih občin ustanoviteljic.

 

Stevanović je ovadil kar 5 gorenjskih županov

Po odločitvi Višjega sodišča v Ljubljani je Zoran Stevanović sedaj vložil več kazenskih ovadb. Tako je na Okrožno državno tožilstvo v Kranju podal kazensko ovadbo zoper direktorja Komunale Kranj Matjaža Berčona. Očita mu, da je storil kaznivo dejanje Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, ker naj bi kot javni uslužbenec od konca februarja zlorabljal pooblastila in funkcijo direktorja javnega podjetja, s čimer je pridobil protipravno premoženjsko in nepremoženjsko korist. Očita mu tudi, da je kot direktor Komunale Kranj zavedel Okrožno sodišče v Kranju in naklepno podal tak odgovor na tožbo zoper sklep, ki se nanaša na njegovo razrešitev, da je sodišče izdalo nepravnomočno zamudno sodbo na škodo javnega podjetja.

 

Stevanović je ovadil tudi kranjskega župana Matjaža Rakovca, ker naj bi  zlorabil uradni položaj ali uradne pravice ter je omogočal in pomagal Matjažu Berčonu, da je nezakonito zlorabljal funkcijo direktorja Komunala Kranj. Rakovcu očita tudi sklic nezakonite seje skupščine v popolnoma novi sestavi, na kateri so ugotovili ničnost sklepov o razrešitvi direktorja in imenovanju nove vršilke dolžnosti direktorice. Kot je zapisal, »je bila skupščina nezakonita, saj aktualna družbena pogodba v tistem času ni poznala tovrstne skupščine, ničnost sklepov pa lahko ugotavlja samo sodišče.« Ker gre v tej zadevi po njegovem mnenju za hujšo korupcijo in utemeljene dokaze, kot svetnik kranjskega mestnega sveta Rakovca poziva tudi k takojšnjemu odstopu. 

 

Stevanović je ovadil še župane Cerkelj Franca Čebulja, Naklega Ivana Megliča, Jezerskega Andreja Karničarja in Šenčurja Cirila Kozjeka ter preddvorskega občinskega svetnika Jožeta Cudermana. Tudi njim očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, ker so kot člani glasovali za sklep, da se zoper Stevanovića poda kriva kazenska ovadba za nevestno delo v službi. Stevanović namreč pojasnjuje, da očitanega kaznivega dejanja ni storil, saj nikoli ni bil zaposlen v kranjski Komunali. Ovadba pa ni doletela medvoškega župana Nejca Smoleta, ki se je glasovanja vzdržal.

 

Zaradi hude kolizije interesov je Stevanovič podal tudi pritožbo proti Odvetniški družbi Jereb, in sicer zaradi kršitev pri opravljanju odvetniškega poklica, predlaga pa tudi uvedbo pritožbenega postopka pred Komisijo za etiko pred disciplinsko komisijo odvetniške zbornice. Kot piše Stevanović, je omenjena odvetniška pisarna v imenu občine Cerklje na Gorenjskem toži Komunalo Kranj, hkrati pa jo v vrsti postopkov tudi zastopa.

 

Prvi odzivi so skopi

Za odziv smo prosili vse vpletene. Do sedaj nam je odgovoril župan Občine Naklo Ivan Meglič, ki je zapisal, da meni, da je bilo delovanje Zorana Stevanovića v času, ko je bil predsednik skupščine, najmanj nenavadno in verjetno v škodo podjetja Komunala Kranj. »Vsi župani občin, ki jih pokriva Komunala Kranj, razen Medvod, kjer so se vzdražili, smo si bili enotni takšnemu »rokovnjaštvu« narediti konec. V kolikor bo g. Stevanovič res vložil tožbo tudi zoper mene, moram počakati do odločitve sodišča. Sam seveda računam na delovanje pravne države in na zavrnitev absurdne tožbe,« je v odzivu zapisal Meglič.

 

Iz Komunale Kranj so nam med tem sporočili, da bodo s komentarjem počakali dokler tožilstvo ne presodi o utemeljenosti ovadbe.

 

Na odzive ostalih pa še čakamo.

Komentarjev 2
  • mirror 15:32 11.december 2020.

    Župan se brani v zvezi z neupravičenim izkoriščanjem socialnih transferjev tako , da to omogoča zakon. Vendar je ravno ta Zakon o združevanju družin predlagala SD leta 2011.

  • Avatar vec
    vec 13:12 11.december 2020.

    HAHAHA Ta gospod ne bo odstopil samovoljno in za mejhne dnarje že ne, njega se ne znebiš enako kot nobenga podobnega funkcijonarja, to so osebe ki morajo dobesedno biti vržene na cesto pa še takrat bodo lezle nazaj skozi vsako odprto okence.